Bőrgyulladás téma

Az ekcéma kiváltó okai és típusai

WEBBeteg összeállítás - Dr. Horváth Balázs, Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász - 2023.01.10. 11:33
Ekcéma
Az ekcémák általában elhúzódó, vissza-visszatérő megbetegedések. A kiváltó ok tisztázása és a kezelés hosszadalmas. A kellemetlenségek a pácienseket türelmetlenné és orvosukkal szemben bizalmatlanná tehetik.

Periorális dermatitis

WEBBeteg - Dr. Müller Mariann - 2022.07.28. 11:33
A periorális dermatitis egy olyan bőrbetegség, amely jellemzően a száj, az orr vagy a szem körül kialakuló kiütésekkel jelentkezik. Oka kevéssé ismert. Mind a pszichés tényezők, mind az olyan külső tényezők, mint az irritáló anyagok és a helyi kortikoszteroidok hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához. Gyulladáscsökkentők, továbbá antibiotikumok jelentik a fő kezelési lehetőségeket.

Viszketési inger, hólyagok, piros foltok - Az ekcéma tünetei

Budai Allergiaközpont - Dr. Babai László, prevenciós szakértő - 2022.04.02. 17:36
Ekcéma
Amikor az ekcémát kiváltó élelmiszert keresik, a betegeket sajnos - alapos kivizsgálás nélkül is - gyakran tiltják el bizonyos élelmiszerek fogyasztásától, vagy egyoldalú diétát írnak elő számukra, amely hosszú időn keresztül hiánytüneteket is okozhat.

Atópiás dermatitisz - Hogyan kezelhető?

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos - 2021.10.09. 13:33
Atópiás dermatitisz
A csecsemők és gyermekek leggyakoribb bőrgyógyászati betegsége az atópiás eredetű bőrgyulladás (atópiás dermatitisz). Fő tünete a majdnem állandó jelleggel fennálló és alig csillapítható viszketés és száraz bőr.

Kontakt bőrgyulladás - Irritatív és allergén anyagok

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos - 2018.10.23. 18:56
Bőrgyulladás
A betegség elnevezésének alapja, hogy a bőrrel közvetlenül érintkező (kontaktusba kerülő) anyagok hozzák létre a bőr gyulladását (dermatitisz). Kémiai irritánsok vagy allergének okozhatják.
Hidradenitisz szuppurativa
A hidradenitis suppurativa a szőrtüszőkből eredő gyulladásos kórkép, mely betegségben a régió verejtékmirigyei csak másodlagosan érintettek, ezért az elnevezés megtévesztő. A HS általában azon szőrtüszőkben alakul ki, ahol sok a verejtékmirigy is (hónalj, ágyék és anális terület), vagy ott, ahol a bőr gyűrődik vagy egymáshoz dörzsölődik (belső comb, mell alatt, farpofák között).

Allergiás bőrbetegség: Az ekcéma okai

Medipress - 2016.10.31. 18:11
Azok a gyermekek, akiknek édesanyja környezetében cicák és más állatok is élnek, kisebb valószínűséggel szenvednek atopiás dermatitis tüneteitől, állítják a Zürich-i Egyetem kutatói a Journal of Allergy and Clinical Immunology-ban közölt cikkükben.
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laboratóriumában megvizsgált 25 pár cipőt, ezek közül négyről kiderült, hogy olyan mennyiségben tartalmaz krómot, ami már káros lehet az egészségre, így ezeknek a cipőknek a forgalmazását megtiltották - közölte az NFH az MTI-vel kedden.

Atópiás dermatitisz - endogén ekcéma

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet - 2012.08.27. 10:41
Az atópiás dermatitiszes betegek 15-20 százaléka fiatal, a városi lakosság körében gyakoribb, és folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. A tünetek a korai csecsemőkorban, ritkábban később kezdődnek. Az évek során egyre ritkábban, egyre enyhébb tünetek jelentkeznek és az esetek háromnegyed részében a pubertáskorra a gyermekek kinövik a betegséget.

Bőrgyulladás

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011.09.22. 11:18

Ha a bőr immunrendszere érzékennyé válik az allergénekre, a sorozatos újabb behatások következtében allergiás mechanizmus révén bőrgyulladás alakul ki. Az erősen allergizáló anyagok (pl. mérges szömörce) mindössze egy hét alatt, a gyengébbek csak évek múlva fejtik ki hatásukat, mire a beteg túlérzékennyé válik.

Az érzékenység kialakulása után az újabb allergénbehatást követően 4-8 órán belül jelentkezik a viszketés és a bőrgyulladás.

Ekcémás bőr

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011.08.05. 15:11

A szakemberek véleménye eltérő az ekcéma (ekzema, eczema) és bőrgyulladás (dermatitisz, dermatitis) fogalmának használatát illetően. Európában a legtöbben a hólyagképződéssel járó dermatitiszt nevezik ekcémának, míg egyesek csak az elhúzódó, krónikus bőrgyulladást tartják annak.

A helyzetet bonyolítja, hogy a köznyelvben még szélesebb betegségcsoportra használják az ekcéma elnevezést. A tág értelmezés szerint az atópiás bőrgyulladás és a kontakt bőrgyulladás is felfogható egyfajta ekcémaként.

Bárhogy is nevezzük, a bőr felszínes gyulladásos folyamataiban közös, hogy mindegyikben megfigyelhető a bőr vizenyője (ödémája). Az ekcémák járhatnak bőrpírral, kis kiemelkedő göbökkel, növekvő, majd szétpukkanó hólyagocskákkal, duzzanattal, nedvedzéssel, pörkképződéssel, majd hámlással, és viszketéssel. A krónikusan fennálló ekcéma által érintett bőrfelület az állandó hámlás és pörkképződés, valamint a vakarás és dörzsölés miatt utcakőszerűen megvastagszik (úgynevezett lichenifikáció).

Tetoválás

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina - 2010.03.19. 14:25
Tisztelt Hölgyem/ Uram! 2009.októberében tetováltattam egy kb 6-7cm-es tetoválást. A gyógyulással minden rendben ment viszont 2 napja viszket és érezhetőek a körvonalak. Szeretném tudni, hogy allergiás reakció-e késve vagy mi más állhat a háttérben.

Mit tegyek?

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2010.03.10. 08:33
Tisztelt doktornő, doktor úr. 12 évvel ezelött jelent meg az első hatalmas pattanás a combom tövében. Háziorvosom javaslatára leragasztottam és tetrál krémmel kentem. Kifokadt, elmúlt, bár a heg megmaradt. Kb.egy év mulva terhességem 3-4-dik hónap

Mi lehet a baj? A szám széle kivörösödik és viszket

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2010.03.03. 09:14

Jó napot Kedves Doktor Úr/Nő A panaszom régóta fennál, a szám széle kivörösödik és viszket. irtak fel rá pimafucort kenőcsöt, ez sem szüntette meg teljesen csak javította helyzeten. Mit tegyek? előre is köszönöm

Kelés

Orvos valaszol - Dr. Mészáros Lajos - 2010.02.22. 08:43
én 25 éves fiatalember vagyok, és az a problémám, hogy a hajlatokban duzzadt kellések vannak, és mikor kifakad akkor véres gennyes váladék jön ki belöle. mindig megmarad a helye sosem tünik el mit lehetne tenni és eggyáltalán miez? fertözö e? köszö

Bőrgyulladás

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2010.01.28. 10:31
Szerterném segítségét kérni betegségemmel kapcsolatosan: , december elején szinte egyik napról a másikra piros foltok jelentek meg az alsó végtagjaimon, ami nem fájt, nem viszketett, később viszont úgy felhólyagosodott, mintha megégettem volna,

Arcbőr égő viszkető érzés, repedés szerű mélyedések kialakulása

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2009.12.14. 10:55
Tisztelt Doktor Úr/ Nő! Nagyjából 6 hónapja viszket az arcom. Először csak a jobb oldalon majd a balon is, mostmár a szemem alatt is viszket. Nincsenek pattanások, vagy bármi egyértelműen észrevehető tünet, csak nagyon nehezen észrevehető (és

Bőrprobléma

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2009.12.09. 12:27
Tisztelt Doktor Nő/Úr, Egy ideje fennálló problémával fordulok Önhöz: 22 éves nő vagyok, a combomon már egy ideje megjelentek kisebb  pattanásszerű prios foltok. Mivel gyantát használok, ezeket szőrtüszőgyulladásnak tekintettem. Azóta azonba

Mi ez?

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2009.12.08. 09:29
  Tisztelt Hölgyem!   Borotválkozás után 1-2 nappal a nemiszervemen megjelent egy elég nagy piros búb, de nem tudom mi ez. Még soha nem volt ilyenem. Mit tegyek menjek el az orvoshoz vagy majd magától elmúlik.   Várom mielőbbi válasz

Csomó

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2009.11.01. 13:54
 Tisztelt Dr Ur, Dr Nő  Lenne nekem egy olyan problémám , amiben az ön  véleményét szeretném ki kérni, hogy édesanyámnak a ball hona alján ki jött  egy kb. 2 ft nagyságu csomó , ami  éjszakára nagyon tud fájni

Bőrgyógyászati probléma

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina - 2009.08.26. 10:12
Kedves Doktor nő! Ismét megfogadtam a tanácsát és elmentem a bőrgyógyászhoz, ugyan ahhoz akinél legelőször voltam! Elmondtam neki, hogy nem múlnak elfelé a kelések, hogy legtöbbször már ki sem fakadnak csak nagyra megnőnek és fájnak! A doktor nő