Együttélés a hidradenitis suppurativával: életmód és étrend

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász frissítve:

A hidradenitis suppurativa (HS) kórlefolyása mindenkinél más. Azonban tény, hogy bizonyos életmódbeli változtatásokkal a tünetek enyhíthetők.

Meddig tart a betegség?

A HS-re jelenleg nem létezik gyógymód, ezért élethosszig tartó terápiára van szükség. A legtöbb érintett a betegség hullámzó lefolyását tapasztalhatja meg, amelyben a fellángolások és a nyugodt időszakok váltják egymást. A fellángolások általában ugyanazon a bőrfelületen fordulnak elő, de előfordulhatnak olyan területek is, ahol nem szűnik a bőrelváltozás. A megfigyelések alapján elmondható, hogy egyes nőknél a hidradenitis tünetei a menopauza után enyhülnek.

Súlyosbodhat?

A HS progresszív betegség, vagyis az idő előrehaladtával gyakran súlyosbodik. Egy kis pattanás órákon vagy napokon belül hatalmas keléssé válhat, ami ha a bőr alatt fakad ki, a gyorsan terjedő gyulladás és fertőzés hatására újabb fekély kialakulásához vezethet. A fellángolás akár 1-2 hétig is eltarthat.

Ugyanakkor megfelelő, időben elkezdett kezeléssel a HS kordában tartható, és a legsúlyosabb tünetek elkerülhetők.

Milyen gyakran kell orvoshoz fordulni?

A tünetek, illetve a betegségnek a kezelésre való reakciója határozza meg, milyen gyakran kell orvoshoz fordulni. Lehet, hogy az enyhe tüneteket saját maga is tudja kezelni, míg ha szisztémás gyógyszert kap, rendszeres orvosi ellenőrzésre van szüksége.

Okozhat más egészségügyi problémát?

A HS-ben szenvedő betegeknél általában más, egészséget befolyásoló állapotok is fennállnak. Leggyakrabban súlyos akne, ízületi gyulladás, szívbetegség, cukorbetegség, elhízás vagy gyulladásos bélbetegség társul az alapbetegséghez. Ma még pontosan nem ismert, hogy ezek a betegségek miért kapcsolódnak egymáshoz, ám lehetséges, hogy bármi is okozza a HS-t, az más egészségügyi problémákhoz is vezethet.

Ritkán fordul elő, de azoknál, akiknél hosszú ideje fennáll a HS, nagyobb a valószínűsége a laphámsejtes karcinómának, amely egyfajta bőrrák.

Mindezek tudatában fontos, hogy rendszeresen látogassa bőrgyógyászát, és beszámoljon neki minden új vagy szokatlan tünetről, amit észlel!

Minden nap fáj, vagy csak fellángolások idején?

Attól függ, milyen súlyos az állapota. A nagyobb, mély, csomók vagy dudorok fájhatnak, és attól függően, hol helyezkednek el, nehezíthetik az ülést vagy járást, illetve a kar felemelését. Egyeseknél ezek a fájdalmas csomók csak a fellángolásoknál jelentkeznek, míg másoknál sosem múlnak el teljesen. Fájdalomcsillapító krémekkel vagy vénymentesen kapható fájdalomcsillapítókkal enyhíthetők a panaszok.

Kellemetlen szagom lesz, ha kifakad?

Magának a csomónak nincs szaga, ám a benne lévő folyadéknak igen, és ha a kelés kifakad, a szag is kiszabadulhat.

Viseljen laza ruházatot, és kerülje a kelések, ciszták dörzsölődését! Ne nyomogassa őket, és ha kifakadnak, óvatosan tisztogassa meg antiszeptikus készítménnyel, hogy megszabaduljon a kellemetlen szagtól és a baktériumoktól! Az antibiotikumok is segíthetnek, ám ezek szedését kizárólag orvosa utasítására kezdje el.

Milyen gyakoriak a fellángolások? Hogyan előzhetők meg?

A HS kiszámíthatatlan. Előfordulhat, hogy a fellángolás pár hetente jelentkezik, de akár hónapokig is panaszmentes lehet. Egyes nőknél a fellángolások a menstruáció előtt jelentkeznek, és terhesség vagy szoptatás idején panaszmentesek.

Nincs biztos mód a fellángolások megelőzésére, ám jó eséllyel ritkulnak, vagy kevésbé súlyosak, ha követi a kezelési tervet, alkalmazza az orvos által felírt gyógyszereket és betartja az alábbi életmódbeli változtatásra vonatkozó ajánlásokat:

  • Fontos az egészséges testsúly! A HS szorosan összefügg az elhízással, ezért a fogyás az egyik legjobb módja a betegség kontrollálásának. Kutatások szerint a HS súlyossága az elhízás mértékével arányosan nő. Már kismértékű fogyás is sokat javíthat az általános egészségi állapotán és a közérzetén.
  • Szokjon le a dohányzásról! A HS és a dohányzás között bizonyított kapcsolat van, noha még nem tisztázott, hogy a dohányzás vezet a HS-hez vagy a HS (és az olyan kapcsolódó állapotok, mint a depresszió, testmozgás hiánya stb.) tesznek hajlamosabbá a dohányzásra.
  • Hűtse magát! A HS nyáron súlyosbodik, hiszen a meleg és az izzadás fellángolásokat válthat ki. Az úszás kiváló módja a kimelegedés nélküli testmozgásnak.
  • Ne borotválkozzon a kiütés közelében! A borotva irritálja a bőrt, ezért a lézeres szőrtelenítés jobb alternatíva, ha ezzel a betegséggel él együtt.
  • Figyeljen az étkezésére! Általános tanács, hogy a kiegyensúlyozott, egészséges étrendet részesítse előnyben, ami segít az egészség és vitalitás megőrzésében, a testsúly csökkentésében.
  • Figyeljen az öltözködésre! A HS nem fertőző betegség és nem a rossz higiénia okozza. Mivel a tünetek a bőrfelszínen jelentkeznek, sokat segít, ha pamutból készült, laza ruházatot visel a szintetikus, gyapjú vagy testhez tapadó öltözet helyett.

Szerkesztőségi tartalom.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító, webmd.com
Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.