A hidradenitis suppurativa (verejtékmirigy-gyulladás) lelki oldala

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász frissítve:

Egy olyan elhúzódó betegséggel élni, mint a hidradenitis suppurativa (HS), érzelmileg megterhelő lehet, de az ezzel járó stressz kezelhető, és van rá mód, hogy jobban érezze magát!

A hidradenitis suppurativa, közismert nevén verejtékmirigy-gyulladás negatív hatással lehet a munkára, ezáltal a jövedelemre, a személyes kapcsolatokra, az önértékelésre, a pszichés egészségre, valamint szexuális zavart és szorongást is okozhat.

Beszéljen róla!

Lehet, hogy éveket töltött azzal, hogy elrejtse a tüneteit, és kínosnak érzi, hogy betegségéről beszéljen, de tudnia kell, hogy azok, akik törődnek Önnel a legfontosabb támogatói. Fontos, hogy nyíltan kommunikáljon a családjával, barátaival arról, mit érez fizikailag és érzelmileg. Természetes, hogy tart attól, mit fognak a betegségéhez szólni mások, de ha nem beszél róla, az csak további stresszt okoz.

Fontolja meg, hogy szakember segítségét kéri az érzelmeivel valómegbirkózáshoz, és a stresszkezelés legmegfelelőbb módjainak megtalálásához.

Keressen egy támogatócsoportot vagy online fórumot, ahol olyan emberekkel oszthatja meg tapasztalatait, akik tudják, mit érez, mert szintén érintettek. Ilyen pédául a RIROSZ által a facebookon „Hidradenitis Suppurativa”betegcsoport néven működtetett közösség. Valószínűleg hasznos tippeket is adnak majd a helyzetének kezelésére, így sok aggodalomtól megszabadulhat.

Tervezze el, hogyan szeretnéelmagyarázni ismerőseinek az állapotát, vagy hogyan válaszol egy idegen megjegyzésére! Valószínűleg segít, ha az emberek tudják, a HS nem fertőzőbetegség, és semmi köze nincs a rossz higiéniához.

Tegye tisztába a gondolatait!

Egyesek számára a hidradenitis suppurativa diagnózisa dühöt, szorongást vagy depressziót okoz, emiatt nehéz kikerülniük a negatív gondolatok spiráljából. Próbálja ki az alábbiakat:

  • Gondolja át, milyen érzései vannak a betegségével kapcsolatban, és legyen tudatában annak, hogy teljesen normális, ahogy érez!
  • Figyelje meg, melyek azok a dolgok, amik negatív érzéseket váltanak ki!
  • Próbálja legyőzni a negatív gondolatokat. Kérdezze meg magától, hogy nem lehetséges-e, hogy téved, vagy nem lehetne-e más szemszögből megközelíteni a dolgot!
  • Legyen megértő önmagával. Képzelje el, mit mondana a barátjának, ha ugyanezeket a dolgokat mondaná saját magáról!
  • Ne forduljon alkoholhoz, droghoz és ne evéssel vigasztalja magát!

Létezik segítség

Sajnos a hidradenitis suppurativa diagnózisáig sok esetben évek is eltelhetnek, mivel a HS tünetei könnyen összetéveszthetők más bőrbetegségekkel. A megfelelődiagnózis azonban megkönnyebbülést hozhat. Ahogy a diagnózist, úgy a megfelelőkezelést sem egyszerűmegtalálni. Beszéljen bőrgyógyászával a tüneteiről, azok mindennapi életét érintőhatásairól. Szóljon orvosának akkor is, ha az általa javasolt módszer nem hoz enyhülést!

Vegye át az ellenőrzést a betegség felett

A HS kiszámíthatatlan fellángolásokat okozhat. Az alábbi lépések segíthetnek abban, hogy úgy érezze, kontroll alatt tartja az állapotát:

  • Figyeljen a megfelelőtestsúlyra! Így enyhítheti a HS tüneteit, emellett csökkenti más egészségügyi problémák kockázatát, és javítja az általános közérzetet.
  • Ne dohányozzon!
  • Figyeljen az étkezésére, kérdezze meg orvosát, hogy bizonyos ételek ronthatnak-e az állapotán!
  • Mozogjon! Még abban az esetben is, ha a mozgás nehézkes vagy fájdalmas, maradjon annyira aktív, amennyire lehetséges! A testmozgás lassítja a HS-t, így jobban érzi majd magát. Leginkább az úszás javasolt.
  • Törődjön magával! Kövesse nyomon, hogy mi enyhíti a betegségét, és mi súlyosbítja azt. Kérje bőrgyógyász segítségét egy terv kidolgozásában a fellángolások kezelésére! Kövesse az orvos utasításait, és azoknak megfelelően alkalmazza az általa felírt gyógyszereket!

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító, webmd.com, jamanetwork.com
Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.