Őssejt téma

Nem működik az ember-állat klónozás

MTI

Kutatók, akik egér, tehén, vagy nyúl petesejtjeit használták emberi klónok létrehozásához, bejelentették, hogy próbálkozásaik egy életképes embrió létrehozására kudarcba fulladtak. Ugyanakkor hangsúlyozták: alapjaiban véve működhet az emberi klónozás.

Embrióőssejtek: gerincsérülések gyógyítására is alkalmas lehet

Független Hírügynökség

Engedélyezték az Egyesült Államokban az első embrióőssejtes humán terápiás kísérletet. Az eljárás során a gerincsérülés miatti bénulást szeretnék önkénteseken gyógyítani. Noha az eljárás forradalmi áttörést hozhat a gyógyításban, számos vallási csoport etikátlannak minősíti és tiltakozik ellene.

Szenzációs bejelentések: ne vegyük készpénznek!

Rákgyógyítás

Sok félrevezető híradás kering az éterben új, a korábbiakhoz képest forradalmi változást ígérő gyógymódokról. Sok esetben azonban ezek a hírek vagy kezdetleges kutatási eredményeket közölnek vagy nem bizonyított hatékonyságú terápiákat hirdetnek.

Légcsőátültetés Spanyolországban

Független Hírügynökség

Korszakos szervátültetést hajtottak végre Spanyolországban - írta a Lancet brit orvosi hetilap szerdai száma. A műtét során halott donortól vett légcsődarabot ültettek be egy nő szervezetébe úgy, hogy nem volt szükség az immunrendszer gátlására.

Agyszövetet állítottak elő őssejtekből Japánban

Független Hírügynökség

Japán kutatók csütörtökön bejelentették, hogy világelsőkként sikerült működő emberi agyszöveteket előállítaniuk embrionális őssejtekből.

16 éve elpusztult egeret élesztettek fel

Független Hírügynökség

Feltámasztottak egy egeret 16 éve fagyasztva őrzött sejtjeiből japán tudósok. Ezzel megnyílt az elméleti lehetőség kihalt állatok újrateremtéséhez.

Őssejtet találtak a herében

WEBBeteg - stern.de

Német tudósok találtak egy új alternatívát a vitatott őssejt-kutatásra: megállapították, hogy az emberi herében található őssejtek ugyanolyan változóképesek, mint az embrionális őssejtek. A kutatók remélik, ezzel a felfedezéssel sikerülhet eredményesen kezelni az olyan - ma még gyógyíthatatlan - betegségeket, mint a Parkinson-kór vagy a cukorbetegség.

Bölcsességfogból állítottak elő őssejtet japán kutatók

Független Hírügynökség

Japán tudósok bölcsességfogból állítottak elő őssejtet. Ezzel újabb lehetőség nyílt a halálos betegségek tanulmányozására, anélkül, hogy emberi embriókat kellene felhasználni az őssejtek kitenyésztésére.

Bíróság elé kerülhet egy osztrák kutatóorvos

Független Hírügynökség

Etikai és eljárásbeli hibákat tárt föl Ausztriában egy kormányjelentés egy osztrák egyetemi kórházban végzett kutatás során - írta az AFP hírügynökség hétfőn.

Létrehozták tíz gyógyíthatatlan betegség őssejtjeit

Független Hírügynökség

Amerikai kutatók olyan őssejteket hoztak létre, amelyek 10 gyógyíthatatlan kór genetikai hibáit tartalmazzák. Az orvosoknak sikerült a 10 betegségben szenvedő páciensek közönséges bőr- és csontszöveteiből kitenyészteniük az őssejteket, amelyekben megvannak a betegségeket kiváltó genetikai defektusok.