Stroke - Egy genetikai mechanizmus segíthet

MTI
megjelent:

Brit kutatóknak a központi idegrendszer fejlődésében kulcsszerepet játszó genetikai mechanizmust sikerült felfedezniük, amely idővel lehetővé teheti a stroke (agyi érkatasztrófa), az Alzheimer-kór, vagy az agydaganatok gyógyítását.

A kutatás során, amelynek eredményeit a Nature Neuroscience című folyóiratban tették közzé, a tudósok azt mutatták ki, hogy a Sox9 elnevezésű gén kulcsszerepet játszik a magzat idegrendszeri őssejtjeinek a kialakulásában. E "mestersejtekből" alakulnak ki a továbbiakban az agy és a gerincvelő sejtjei, szövetei. Egérkísérletek során a tudósoknak a gén segítségével sikerült beindítaniuk az idegrendszeri őssejtek fejlődését. A módszer a tudósok reményei szerint idővel lehetővé teszi a károsodott agyszövet pótlását.

"Felismerve, hogy a Sox9 gén kulcsszerepet játszik a központi idegrendszer fejlődésében, egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy kontrolláljuk az agyi őssejteket és különféle sejttípusokat állíthassunk elő a sérült szövet regenerálására" - hangsúlyozta a kutatást irányító James Briscoe, a brit Medical Research Council (MRC) tudósa. Hozzátette: a szövetpótlás lehetősége reményt jelent betegek millióinak, akik Alzheimer-kórban, agytumorban vagy stroke-ban szenvednek, bár a módszer gyógyászati alkalmazására még sok évet kell várni.

Mint a kutatók a tanulmányukban kifejtették, a fogantatástól számított két hét múlva kezdődik a központi idegrendszer kialakulása a humán embrióban. A következő három hétben az idegrendszer javarészt úgynevezett neuroepitheliális sejtekből áll, amelyek igen gyorsan növekednek, s lefektetik a jövendő agy és gerincvelő "alapjait". Az "alapozás" után kezdenek csak megjeleni a központi idegrendszert alkotó különböző sejtek, amelyek őssejtekből fejlődnek ki. A kutatócsoport arra derített fényt, hogy a Sox9 nevű gén a neuroepitheliális sejtek őssejtekké való átalakulásához szüksége. A génnek ráadásul nem csupán a magzati életben van szerepe, a Sox9-nek köszönhetően őrzik meg a felnőtt agy sejtjei a megújulásra és differenciálódásra való képességüket. A vizsgálat során az is kiderült, hogy a Sox9 működéséhez az Shh elnevezésű gén szükséges. Amennyiben a Sox9-ben valamilyen genetikai meghibásodás volt, sokkal nehezebben reparálódtak a későbbiekben az idegsejtek.

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.