Őssejtet találtak a herében

Szerző: WEBBeteg - stern.de

Német tudósok találtak egy új alternatívát a vitatott őssejt-kutatásra: megállapították, hogy az emberi herében található őssejtek ugyanolyan változóképesek, mint az embrionális őssejtek. A kutatók remélik, ezzel a felfedezéssel sikerülhet eredményesen kezelni az olyan - ma még gyógyíthatatlan - betegségeket, mint a Parkinson-kór vagy a cukorbetegség.

Egy német kutatócsoportnak sikerült először pluripotens őssejteket kinyerni az emberi heréből. Ezek a sejtek hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az embrionális őssejtek, azaz képesek speciális szövetsejtekké alakulni, így például vér-, bőr- vagy akár májsejtekké.

Pluripotens őssejt

Csökkent potenciával rendelkező őssejt, mely nem képes extraembrionális szövet létrehozására, de mindhárom csíralemez kialakítására és ivarsejtek képzésére is alkalmas.

A most felfedezett őssejt-típusok változóképességének köszönhetően talán olyan betegségek lesznek gyógyíthatók a jövőben, mint a Parkinson-kór, a cukorbetegség vagy éppen a különböző gerincelváltozások, -sérülések.

"Ezeknek a sejteknek az az előnye az embrionális őssejtekhez képest, hogy nem vetnek fel etikai kérdést, de ugyanolyan természetesek" - mondta a tanulmány egyik fő szerzője Thomas Skutella professzor, a Tübingeni Egyetem Regeneratív Orvostudományi Centrumának munkatársa.

"Őssejt-előállítás" géntechnológia nélkül

A heréből kinyert őssejt nem az egyetlen sokat ígérő módszer, hogy elkerüljük az embrionális őssejt-kutatást. Már folynak kísérletek arra, hogy a normális testi sejteket génmanipuláció segítségével őssejtté programozzák át. A sejtekben bizonyos fejlődési folyamatokat aktivizáltak, hogy az embrionális állapothoz hasonló állapotot érjenek el.

Az újonnan felfedezett őssejt-típusok ezzel szemben genetikai beavatkozás nélkül is átprogramozhatók, így sikerült a két nagy erkölcsi akadályt legyőzni: nincs szükség géntechnológiára és embrióra sem az őssejt "előállításra", ugyanis egy egyszerű biopsziás beavatkozással a hereszövetből kinyerhetők a sejtek - nyilatkozta Thomas Skutella a Nature című tudományos folyóiratnak.

Az embrionális őssejt-kutatás erősen vitatott tudományos kutatás, hiszen az embrió elpusztul, miután kinyerték belőle az őssejteket.

(WEBBeteg, forrás: stern.de)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Miként változtatja meg az eltérő...

Nem egyszerű meghatározni és megmagyarázni a csökkenő nemi vágy jelentését a párok közt, mivel el kell fogadni, hogy annak ereje, intenzitása egy...

A here fejlődési rendellenességei

Ahhoz, hogy a herék érett, életképes hímivarsejteket tudjanak termelni, a hasüreg hőmérsékleténél alacsonyabb hőmérséklet szükséges, ezért...

Herevízsérv - Okok, tünetek és...

A herevízsérv (hydrocele) a herét körülvevő burkok között jelen lévő folyadék kóros felhalmozódása. Keletkezése után többnyire lassan...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.