• Őssejtet találtak a herében

    Szerző: WEBBeteg - stern.de

    Német tudósok találtak egy új alternatívát a vitatott őssejt-kutatásra: megállapították, hogy az emberi herében található őssejtek ugyanolyan változóképesek, mint az embrionális őssejtek. A kutatók remélik, ezzel a felfedezéssel sikerülhet eredményesen kezelni az olyan - ma még gyógyíthatatlan - betegségeket, mint a Parkinson-kór vagy a cukorbetegség.

    Egy német kutatócsoportnak sikerült először pluripotens őssejteket kinyerni az emberi heréből. Ezek a sejtek hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az embrionális őssejtek, azaz képesek speciális szövetsejtekké alakulni, így például vér-, bőr- vagy akár májsejtekké.

    Hirdetés

    Pluripotens őssejt


    Csökkent potenciával rendelkező őssejt, mely nem képes extraembrionális szövet létrehozására, de mindhárom csíralemez kialakítására és ivarsejtek képzésére is alkalmas.

    A most felfedezett őssejt-típusok változóképességének köszönhetően talán olyan betegségek lesznek gyógyíthatók a jövőben, mint a Parkinson-kór, a cukorbetegség vagy éppen a különböző gerincelváltozások, -sérülések.

    "Ezeknek a sejteknek az az előnye az embrionális őssejtekhez képest, hogy nem vetnek fel etikai kérdést, de ugyanolyan természetesek" - mondta a tanulmány egyik fő szerzője Thomas Skutella professzor, a Tübingeni Egyetem Regeneratív Orvostudományi Centrumának munkatársa.

    "Őssejt-előállítás" géntechnológia nélkül

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A heréből kinyert őssejt nem az egyetlen sokat ígérő módszer, hogy elkerüljük az embrionális őssejt-kutatást. Már folynak kísérletek arra, hogy a normális testi sejteket génmanipuláció segítségével őssejtté programozzák át. A sejtekben bizonyos fejlődési folyamatokat aktivizáltak, hogy az embrionális állapothoz hasonló állapotot érjenek el.

    Az újonnan felfedezett őssejt-típusok ezzel szemben genetikai beavatkozás nélkül is átprogramozhatók, így sikerült a két nagy erkölcsi akadályt legyőzni: nincs szükség géntechnológiára és embrióra sem az őssejt "előállításra", ugyanis egy egyszerű biopsziás beavatkozással a hereszövetből kinyerhetők a sejtek - nyilatkozta Thomas Skutella a Nature című tudományos folyóiratnak.

    Az embrionális őssejt-kutatás erősen vitatott tudományos kutatás, hiszen az embrió elpusztul, miután kinyerték belőle az őssejteket.

    (WEBBeteg, forrás: stern.de)

    Módosítva: 2008.10.13 09:59, Megjelenés: 2008.10.13 09:59
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Szemrángás

    Szemrángás

    Dr. Kerekes Éva

    A tic alatt szemhunyorítást, arcrángást, szemöldökemelést értünk. Mi okozhatja?

    Nem lát élesen?

    Nem lát élesen?

    Dr. Árvay Anita

    Unja már a szemüveget és a kontaktlencsét? Megoldás lehet a lézeres szemműtét! (x)

    Herevízsérv - Okok, tünetek és kezelés

    A herevízsérv (hydrocele) a herét körülvevő burkok között jelen lévő folyadék kóros felhalmozódása. Keletkezése után többnyire lassan, folyamatosan növekszik, és zavaró méreteivel okoz panaszokat. Cikkünkben a herevízsérv okairól, tüneteiről és kezelési lehetőségeiről olvashat.

    Herevisszér-tágulat - Okok, tünetek és kezelés

    Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a herevisszér-tágulattal (varicocele) kapcsolatban.

    A here, a mellékhere és a prosztata gyulladása

    A here, a mellékhere vagy a prosztata akut gyulladása az egész szervezetet megterheli. Általában magas lázzal, hidegrázással, gyengeséggel, levertséggel, étvágytalansággal jár, és megfelelő kezelés nélkül könnyen krónikussá válik.

    A here fejlődési rendellenességei

    Ahhoz, hogy a herék érett, életképes hímivarsejteket tudjanak termelni, a hasüreg hőmérsékleténél alacsonyabb hőmérséklet szükséges, ezért kell, hogy a herék a hasüregen kívül, a herezacskóban helyezkedjenek el.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA