• ROP - őssejt

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor nő/Doktor úr! 6,5 éves koraszülött kisfiamat többször is lézerezték retinaleválás miatt élete első 4 hónapjába, aminek hatására jelenleg az egyik szemére vak a másikkal kb. 3-5 %-ot lát. Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallani arról, hogy őssejttel nagyon sok mindent meg lehet gyógyítani. Mivel lassan 35 éves vagyok szeretnék érdeklődni, hogy (mivel neki nem vetettük le a köldökzsinórvért) ha születne egy kistestvére lenne-e bármiféle esélye, hogy legalább részben visszaszerezhetné a látását. Hol lehet utána nézni, illetve kit lehetne megkeresni ezzel kapcsolatban? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Hangyál Éva válasza a őssejt témában

        Tisztelt Kérdező! Az őssejt terápiával sok irányban, így a szemészetben is kísérleteznek. Egyelőre a szaruhártya szélén élő saját őssejteket próbálják felhasználni a másik szem szaruhártya betegségeiben. A koraszülöttség miatti retinaleválás a teljes vastagságú látóhártya pusztulását okozza, aminek pótlására ill. visszahelyezésére nincs mód. A testvérek közötti őssejt "felhasználásra" az erre szakosodott sejtbankok tudnak Önnek választ adni. Üdvözlettel: dr. Hangyál Éva

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2014. június 24., 11:24; Megválaszolva: 2014. június 30., 14:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Kontaktlencse és szemüveg közti dioptriakülönbséggel kapcsolatban lenne kérdésem. 24 éves nő vagyok, 6 éves korom óta rövidlátó. 2016 nyarán jártam optikusnál, ekkor a jobb szememen -6.5-ös kontaktlencsét hordtam...
        Tisztelt Doktor úr! 28 éves fiam koraszülött volt, pár hónapos korában mindkét szemét fagyasztásos eljárással műtötték ROP miatt..Mindkét szemére rövidlátó lett (-7.0 D) és szerencsére szinte teljes lett a látása. 14 éves korában...
        Tisztelt Doktornő! Kiskorom óta rövidlátó vagyok, a jobb szemem -12, a bal -5 körüli, utóbbi szememen astigmia is van. Kemény kontaktlencsét hordok 10 éve, ezt tartottak megfelelőnek számomra. Egy fundus kamerás szűrővizsgálatra mentem el, a...
        Tisztelt Doktor Úr! Kb. 2 évvel ezelőtt kezdődtek a panaszaim. A szemem viszketett, fájt, szúrt. Száraz szem szindrómát diagnosztizáltak és műkönnyek használatát javasolták. A bal szememmel nem is volt gond (most sincs), de a jobb szememen...
        Tisztelt Doktor Úr! Betegségem tavaly nyáron kezdődött, tudni kell rólam, hogy gyerekkori baleset miatt csak egy szememre látok.mononucleola vagyok. Tavaly nyáron éjszakánként villanófoltokat észleltem, illetve uszóhomályokat. Azonnal...
        Tisztelt Doktor úr! 2017 év végén sportbaleset ért, a jobb szememet nagy erővel eltalálta egy futball labda. Erősen rövidlátó vagyok (kb -8 dioptria), LASIK kezelésen estem át még 2000-ben. A baleset másnapjától úszó homály tünet...