• ROP - őssejt

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor nő/Doktor úr! 6, 5 éves koraszülött kisfiamat többször is lézerezték retinaleválás miatt élete első 4 hónapjába, aminek hatására jelenleg az egyik szemére vak a másikkal kb. 3-5 %-ot lát. Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallani arról, hogy őssejttel nagyon sok mindent meg lehet gyógyítani. Mivel lassan 35 éves vagyok szeretnék érdeklődni, hogy (mivel neki nem vetettük le a köldökzsinórvért) ha születne egy kistestvére lenne-e bármiféle esélye, hogy legalább részben visszaszerezhetné a látását. Hol lehet utána nézni, illetve kit lehetne megkeresni ezzel kapcsolatban? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Hangyál Éva válasza a őssejt témában

        Tisztelt Kérdező! Az őssejt terápiával sok irányban, így a szemészetben is kísérleteznek. Egyelőre a szaruhártya szélén élő saját őssejteket próbálják felhasználni a másik szem szaruhártya betegségeiben. A koraszülöttség miatti retinaleválás a teljes vastagságú látóhártya pusztulását okozza, aminek pótlására ill. visszahelyezésére nincs mód. A testvérek közötti őssejt "felhasználásra" az erre szakosodott sejtbankok tudnak Önnek választ adni. Üdvözlettel: dr. Hangyál Éva

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2014. június 24., 11:24; Megválaszolva: 2014. június 30., 14:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr/ Nő! Körülbelül 10 éves korom óta tart ez az életemet nagyban befolyásoló betegség amire máig nem kaptam választ/diagnózist. Mindenféle előjel nélkül hajnalban arra kelek, hogy csíp, fáj, szúr, könnyezik a szemem,...
        Tisztelt Doktor Úr! A családban halmozódást (2 eset) mutató vagy annak veszélyével járó betegség, glaucoma miatt évente utalnak látótér vizsgálatra. Egyetlen panaszom, hogy pislogáskor fellépő másodpercig tartó homályos látásom...
        Tisztelt Doktor Úr! Tanácstalanságomban írok Önnek. kb 5 hete megfáztam, háziorvosom vírusnak gondolta a dolgot, itthon pihentem néhány napot. 1 héttel később egyik pillanatról a másikra szédülés lett úrrá rajtam, majd 2 napig tartó...
        Tisztelt Doktor úr! Olyan kérdéssel fordulnék most Önhöz, miszerint érdemes lenne belevágnom egy szaruhártya átültetésbe, mint egyetlen mód a látásom visszanyerésére? A dolog ott kezdődött, hogy engem két hónappal ezelőtt műtöttek...
        Tisztelt Dr. nő / Dr. úr! A tavalyi évben olyan június környékén először szem villogás/káprázás jelentkezett mind két szememnél, ezzel nem foglalkoztam különös képen majd később július/augusztusban megjelentek az úszó homályok is,...
        Jó napot. Nekem már 2 éve van ez. szedüles, látászavar (homályos látás uszkalo foltok. Többszor voltam szemészetnel ahol azt mondták szemen kívüli latoterben van és hogy hiaba adnak bármit nem fog elmúnlni több vizsgálaton voltam (EKG,...
        Tisztelt Doktor Úr! Lányommal két különböző gyermek szemorvosnál jártunk mert mielőtt elkezdene szemüveget hordani biztosak akartunk lenni benne, hogy valóban szükséges számára. A két doktornő két különbőző dolgot mondott így...
        Tisztelt Doktor Úr! Kontaktlencse és szemüveg közti dioptriakülönbséggel kapcsolatban lenne kérdésem. 24 éves nő vagyok, 6 éves korom óta rövidlátó. 2016 nyarán jártam optikusnál, ekkor a jobb szememen -6.5-ös kontaktlencsét hordtam...
        Tisztelt Doktor úr! 28 éves fiam koraszülött volt, pár hónapos korában mindkét szemét fagyasztásos eljárással műtötték ROP miatt.. Mindkét szemére rövidlátó lett (-7.0 D) és szerencsére szinte teljes lett a látása. 14 éves korában...
        Tisztelt Doktornő! Kiskorom óta rövidlátó vagyok, a jobb szemem -12, a bal -5 körüli, utóbbi szememen astigmia is van. Kemény kontaktlencsét hordok 10 éve, ezt tartottak megfelelőnek számomra. Egy fundus kamerás szűrővizsgálatra mentem el,...