A zsírsejtből nyert őssejtek előnyei

Szerző: Medipress

A zsírsejtekből nyert őssejteket kiválóan fel lehet használni a plasztikai sebészet területén és a szövetek helyreállításakor. A Cell Transplantation című folyóirat két tanulmányt jelentetett meg a témában.

Azt már korábban is tudták, hogy a zsírszövetből kinyert őssejtek megtartják a lényeges tulajdonságaikat, és fel lehet őket használni a sejtalapú kezelésekhez. Olasz kutatók most azt vizsgálták, hogy a zsírleszíváskor nyert őssejtek mennyire használhatóak fel a szövetek regenerálásához.

A két kutató, Dr. Stephami Bucher és Dr. Rita Falcioni szerint a zsírszövetnek és a csontvelőnek több közös tulajdonsága is van. Mindegyikből rengeteg van a szervezetben, könnyű hozzájuk jutni, és számos kezeléshez alkalmazhatóak. „A zsírszövet mint kitöltő anyag eredményesen alkalmazható a szöveteket helyreállító plasztikai műtétkor” – mondja Dr. Falcioni. – „Az onkológia területén is használják, főleg a mell-eltávolító műtét okozta károsodás kezelésére. Ez segít az esztétikai problémán is, és javítja a beteg életminőségét.”

A szerzők „különleges összekötő szöveteknek” nevezik a zsírsejteket, amelyek energiaforrásul szolgálnak a testnek, ám a belőlük kinyert őssejtek transzplantációkor való felhasználhatóságát még kevesen vizsgálták. Remélik azonban, hogy egyre szélesebb körben elterjed majd a módszer.

Egy másik kutató, a Miami Egyetemen dolgozó Camillo Ricordi szerint „a zsírsejtekből nyert őssejtek központi szerepet játszhatnak a plasztikai- és a helyreállító sebészetben többek között a máj, a vese és az izmok területén.” Dr. Ricordi szerint a sikeres bőrátültetés és a szövetek hosszú túlélése megnövelte a módszer iránti érdeklődést, mivel az esetek 70 százalékában a szövetek felszívódnak.

„Ez a két cikk rámutat a zsírsejtekből nyert őssejtek terápiás és kozmetikai előnyeire.” – mondta Paul Sanberg, a Cell Transplantation társszerkesztője – „Érdekes lesz látni az eljárás fejlődését.”

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Miként változtatja meg az eltérő...

Nem egyszerű meghatározni és megmagyarázni a csökkenő nemi vágy jelentését a párok közt, mivel el kell fogadni, hogy annak ereje, intenzitása egy...

Őssejtek - Tároltassuk-e a...

A közeljövő egyik legkecsegtetőbb terápiás lehetősége az őssejtekkel kapcsolatos. Szinte nincs olyan nap, amikor a világ különböző...

Abnormális vérsejtképzés:...

Ez a megnevezés egy hematológiai betegségcsoportot takar, melyek közös jellemzője, hogy a csontvelőben található, úgynevezett haematopoetikus...

Mit tudunk az őssejtbankokról?

Igen sokan, százból 91 ember hallott már az őssejtekről, minden hetedik megkérdezett komolyan fontolgatja, hogy eltárolja születendő gyermeke...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.