• A zsírsejtből nyert őssejtek előnyei

    Szerző: Medipress

    A zsírsejtekből nyert őssejteket kiválóan fel lehet használni a plasztikai sebészet területén és a szövetek helyreállításakor. A Cell Transplantation című folyóirat két tanulmányt jelentetett meg a témában.

    Azt már korábban is tudták, hogy a zsírszövetből kinyert őssejtek megtartják a lényeges tulajdonságaikat, és fel lehet őket használni a sejtalapú kezelésekhez. Olasz kutatók most azt vizsgálták, hogy a zsírleszíváskor nyert őssejtek mennyire használhatóak fel a szövetek regenerálásához.

    Hirdetés

    A két kutató, Dr. Stephami Bucher és Dr. Rita Falcioni szerint a zsírszövetnek és a csontvelőnek több közös tulajdonsága is van. Mindegyikből rengeteg van a szervezetben, könnyű hozzájuk jutni, és számos kezeléshez alkalmazhatóak. „A zsírszövet mint kitöltő anyag eredményesen alkalmazható a szöveteket helyreállító plasztikai műtétkor” – mondja Dr. Falcioni. – „Az onkológia területén is használják, főleg a mell-eltávolító műtét okozta károsodás kezelésére. Ez segít az esztétikai problémán is, és javítja a beteg életminőségét.”

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szerzők „különleges összekötő szöveteknek” nevezik a zsírsejteket, amelyek energiaforrásul szolgálnak a testnek, ám a belőlük kinyert őssejtek transzplantációkor való felhasználhatóságát még kevesen vizsgálták. Remélik azonban, hogy egyre szélesebb körben elterjed majd a módszer.

    Egy másik kutató, a Miami Egyetemen dolgozó Camillo Ricordi szerint „a zsírsejtekből nyert őssejtek központi szerepet játszhatnak a plasztikai- és a helyreállító sebészetben többek között a máj, a vese és az izmok területén.” Dr. Ricordi szerint a sikeres bőrátültetés és a szövetek hosszú túlélése megnövelte a módszer iránti érdeklődést, mivel az esetek 70 százalékában a szövetek felszívódnak.

    „Ez a két cikk rámutat a zsírsejtekből nyert őssejtek terápiás és kozmetikai előnyeire.” – mondta Paul Sanberg, a Cell Transplantation társszerkesztője – „Érdekes lesz látni az eljárás fejlődését.”

     

    Legutóbb frissült: 2011.01.03 10:40
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Őssejtek - Tároltassuk-e a köldökzsinórvért?

    A közeljövő egyik legkecsegtetőbb terápiás lehetősége az őssejtekkel kapcsolatos. Szinte nincs olyan nap, amikor a világ különböző sajtótermékei ne számolnának be újabb és újabb lehetőségekről, eredményekről.

    Mit tudunk az őssejtbankokról?

    Igen sokan, százból 91 ember hallott már az őssejtekről, minden hetedik megkérdezett komolyan fontolgatja, hogy eltárolja születendő gyermeke őssejtjeit.

    Hogyan történik a szemhéjplasztika?

    A szemhéjplasztika egyre népszerűbb plasztikai sebészeti eljárás napjainkban. Megfizethető, nem jelent nagy fizikális terhelést a beteg részére, akár helyi érzéstelenítésben is elvégezhető.

    Őssejtbank a koraszülött gyermekekért

    Ingyenesen elérhető köldökzsinórvér eredetű őssejt levétel a legveszélyeztetettebb korcsoportok számára.

    Gondoskodni már a születéskor gyermekünk egészséges jövőjéről?!

    Nemzetközi kutatások is bizonyítják, hogy mi magyarok erősen család- és gyermekközpontú társadalom vagyunk: a gyermek születése ősidők óta a család legnagyobb öröme, melynél talán csak a fokozódó féltés nagyobb. Mindegy, hogy fiú vagy lány, csak egészséges legyen, és ez egy életen át így is maradjon - vallja a szülők többsége.

    Az őssejt tárolás és felhasználás nyomában

    Ha kiderül, hogy gyermeket várunk, előbb-utóbb kérdésként felmerül, hogy szükséges-e az őssejt megőrzés lehetőségével élnünk? Hogy, teljesebb képet kapjunk és tisztázzunk néhány felmerült kérdést összegyűjtöttük a ma rendelkezésre álló összes fontos információt, hogy segítsük a cikk olvasóit.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.