Őssejt téma

Az emlékezethez szükséges sejteket hoztak létre

MTI

Őssejtekből hoztak létre olyan agysejteket, amelyek az Alzheimer-kór kezdeti stádiumában halnak el. A felfedezés segítségével új gyógyszereket tesztelhetnek.

Orrüregbe szippantott őssejtekkel a Parkinson-kór ellen

MTI

A súlyos mozgászavart okozó Parkinson-kór kezelésében áttörő eredményhez vezethet az őssejtterápia egy új formája, melynek során a "mindenható" sejtek az orrüregen át jutnak a szervezetbe. Az eljárás patkánykísérletekben már sikeresnek mutatkozott.

Világra jött az "életmentő" testvér

MTI

Bejelentették az első "életmentő testvér" világra jöttét hétfőn Franciaországban: a babát embrionális állapotban olyan genetikai jegyek alapján választották ki lombikbébi programban történő beültetésre, hogy megmenthesse végzetes örökletes betegséggel született testvérét.

Kopaszodás - Őssejt-rendellenesség okozza?

Medipress

A gyakori kopaszodás gyökere egy újonnan beazonosított őssejt-defektusban rejtőzhet. A felfedezés új hajhullás elleni kezelésekhez vezethet.

A zsírsejtből nyert őssejtek előnyei

Medipress

A zsírsejtekből nyert őssejteket kiválóan fel lehet használni a plasztikai sebészet területén és a szövetek helyreállításakor. A Cell Transplantation című folyóirat két tanulmányt jelentetett meg a témában.

Mellnövelés saját zsírsejtekkel

Medipress

A saját zsírszövet őssejtjeit felhasználó mellnagyobbítás koncepciója már 2003 óta létezik. Mára lehetővé vált, hogy a mellrákos betegek helyreállító műtétjeit szilikon nélkül végezhessék el.

Gerincsérülés kezelése emberi őssejtekkel

MTI

Amerikai orvosok megkezdték a humán embrionális őssejtekkel való kezelés első klinikai tesztjeit egy gerincsérült páciensen - jelentette be hétfőn az eljárást kidolgozó Geron biotechnológiai cég.

Őssejtkutatás - Továbbra is finanszírozzák

Medipress

Az amerikai fellebbviteli bíróság úgy határozott, hogy tovább folytathatják az őssejtkutatások szövetségi finanszírozását.

Stroke - Egy genetikai mechanizmus segíthet

MTI

Brit kutatóknak a központi idegrendszer fejlődésében kulcsszerepet játszó genetikai mechanizmust sikerült felfedezniük, amely idővel lehetővé teheti a stroke (agyi érkatasztrófa), az Alzheimer-kór, vagy az agydaganatok gyógyítását.

Nagyothallás - Az őssejtkutatás biztató eredményei

MTI

A hallásban szerepet játszó, működőképes csillósejteket hoztak létre őssejtekből német és amerikai tudósok.