Az oligofruktóznak van vérnyomáscsökkentő hatása?

Szerző: MTI

Kínai kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az oligofruktúznak milyen egyéb élettani hatásai lehetnek. Csaknem száz olyan felnőttet vizsgáltak, akinek a vérnyomása már kissé magasabb volt, vagy állandóan a normál érték felső határán mozgott.

Ha valaki karcsúsodni szeretne, és ezért cukor helyett különleges édesítőszert használ, szerencsés esetben vérnyomása és koleszterinszintje is csökken. Az oligofruktóz sokféle növényben megtalálható, például a fokhagymában vagy a cikóriában. Ez a molekula édes ízű, ugyanakkor minimális kalóriát jelent, ezért már eddig is sokféle ételben, fagylaltban vagy süteményekben használták édesítőszerként.

Ön tudta?
A magas vérnyomás (hipertonia) alattomos kór. Sok esetben sokáig egyáltalán nem okoz panaszokat, ám az elhanyagolt betegség számos testrész, szerv fokozatos károsodását okozhatja. Mely panaszok jelzik először a magas vérnyomást?>>

Táplálkozáskutatók arra is fölfigyeltek, hogy a készítmény hatására a bélben megnő a kedvező bélbaktériumok száma, ezért a legkülönbözőbb táplálék-kiegészítő szerekbe is beleteszik. Főleg a testépítők körében lettek a készítmények igen népszerűek. Kínai kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az oligofruktúznak milyen egyéb élettani hatásai lehetnek.

Csaknem száz olyan felnőttet vizsgáltak, akinek a vérnyomása már kissé magasabb volt, vagy állandóan a normál érték felső határán mozgott. Arra vonatkozólag már sok, korábbi adatot ismerünk, hogy ezekből az emberekből rövid időn belül magas vérnyomású beteg lehet.

Ön tudta?
A sóbevitel legnagyobb része azon ételekben található, amelyeket készen megvásárolunk: például a kenyérben, a készételekben, konzervekben, felvágottakban.Bővebben a sószegény étrend érvédő hatásairól >>

A vizsgált személyek egyik csoportja napi 20 gramm oligofruktózt kapott, a másik csoport tagjai hasonló, és ugyancsak édes anyagot fogyasztottak.

Milyen hatása volt az oligofruktóznak?

A megfigyelési idő három hónap volt.

A vizsgálat végére, a vérnyomás jól mérhetően csökkent az első csoportban: mind az első érték a szisztolés vérnyomás, mind a diasztolés, a "per" nyomás is lényegesen alacsonyabb lett.

Az oligofruktózhoz hasonló, de a vizsgált édesítőt nem tartalmazó kezelés vérnyomáscsökkentő hatása, ugyanakkor elhanyagolható mértékűnek bizonyult.

Igen fontos volt az a megfigyelés is, hogy a "rossz" LDL koleszterinszintje és a szintén kedvezőtlen egyéb vérzsírok mennyisége, szintén jelentősen csökkent az oligofruktóz hatására.

Az már csak külön előny, hogy mindkét vizsgálati csoport tagjainak testsúlya, hasonló mértékben lett kisebb. Ez nem az oligofruktóznak, hanem annak köszönhető, hogy a vizsgálat minden résztvevője egészségesebben étkezett.

A kínai orvoskutatók vizsgálatának eredményeit, az Amerikai Szív Társaság kongresszusán ismertették.

A társaság egyik szakértője, Alice Lichtenstein az előadást követően érdekesnek minősítette a vizsgálat eredményét.

"Mindazonáltal további kutatásokra van szükség, mielőtt azt ajánlhatnánk, hogy az emberek oligofruktózt tartalmazó étel-kiegészítőket fogyasszanak" - fűzte hozzá.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Mi az az egészségterv? Mi az az egészségterv?

Készíttessen egészségtervet egészségpénztárból!

Hormonmentes segítség Hormonmentes segítség

Ha a megemelkedett prolaktinszint akadályozza a teherbe esést. (x)

A sófogyasztás és a magas...

A hazánkban népbetegségnek számító magas vérnyomás (hipertónia) kialakulásában nem csupán a genetikának van szerepe, hanem többek között a...

Mi történik az erekkel magas...

A magas vérnyomás (hypertonia) mint közismert népbetegség leggyakrabban tünet nélkül kezdődik és több éven át fennállhat ilyen csendes formában....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.