Élet a mélyvénás trombózis után

Trombózisközpont
megjelent:

Egy mélyvénás trombózist elszenvedni sem kis ijedség és veszély, de itt még nem érnek véget a gondok. Ahhoz ugyanis, hogy az újbóli kialakulás esélyét minimálisra csökkentsük, oda kell figyelnünk az életmódunkra, egyes szokásainkra is.

A trombózis téma cikkei

4/1 A mélyvénás trombózis tünetei és okai
4/2 Mélyvénás trombózis - diagnózis és kezelés
4/3 Hogyan előzze meg a mélyvénás trombózist?
4/4 Élet trombózis után

A trombózis utáni időszak egyik fő egészségmegőrző eszköze a fásli vagy a gumiharisnya, ami bár kényelmetlen, de elengedhetetlen kellék. Ráadásul az sem mindegy, hogy az ember egy mélyvénás trombózis után hogyan, és mennyire terheli a lábát. A trombózist közvetlenül követő időszakról dr. Szélessy Zsuzsanna hematológust kérdeztük.

A láb terhelhetősége: eleinte csak fáslival vagy gumiharisnyával!

A láb terhelését az határozza meg, hogy melyik vénában volt a trombózis és milyen súlyosak a klinikai tünetek. Az első időszakban mindenképen fáslit, vagy gumiharisnyát kell viselni, és fokozatosan, egyre többet kell sétálni.

Arra is nagyon figyelni kell, hogy a fáslit, vagy harisnyát helyesen alkalmazzuk!

„A fásli, illetve a rugalmas harisnya helyes alkalmazása nagyon fontos, mert sokat árthatunk, akár ismételt trombózist is okozhatunk, ha nem megfelelően használjuk!

A fáslit, harisnyát mindig fekve vegyük fel, a felhelyezés előtt tartsuk fel a lábunkat, az ujjainkon kezdve a combunk felé haladva masszírozzuk meg a lábunkat, hogy vénák kiürüljenek, és ezután húzzuk fel a harisnyát. A fáslit a lábfejünkön kezdjük el felhelyezni, ott legyen a legszorosabb, a pólya menetek félig fedjék be egymást. Ügyeljen arra, hogy a harisnya és a fásli sehol ne vágjon be! Akinek trombózisa volt, kerülje a szoros gumis zoknikat és harisnyákat, a merev szűk nadrágokat, különösen utazáshoz, hosszú üléshez, mert a vénás keringést leszoríthatja.

Mozogjon, de óvatosan

Fásli nélkül eleinte csak fekve lehet a trombózisos lábat tornáztatni, például fekve biciklizés, a lábfej, lábszár, comb izmainak megfeszítése és ellazítása. Eleinte óvatosan mozogjon, és fokozatosan sétáljon egyre többet.

Miután visszatér dolgozni, az ülőmunkát végzők, ha tehetik, álljanak fel, tegyenek pár lépést, illetve ne feledkezzen meg arról, hogy megfeszítse lábizmait, mivel ezzel segíti lába vénás keringését.” – mondja dr. Szélessy Zsuzsanna.

Bővebben Irodai munka trombózis után

Bővebben Nem minden sport megengedett trombózis után

Bővebben Így kezdjen neki a mozgásnak trombózis után

Sok dolog növelheti az újabb trombózis esélyét

Orvos kell

Akinek alsóvégtagi mélyvénás trombózisa volt, mindenképpen konzultáljon az orvosával, hogy mi az, amire oda kell figyelni. Előfordulhat, hogy életmódváltással is számolni kell, sőt, akár a munkahely megválasztására is befolyással lehet a betegség.

A trombózis kialakulásában rengeteg dolog szerepet játszik, többek között olyan események is, melyek alapvetően csodálatosak – mint a terhesség – ám a betegség kialakulását elősegíthetik. Amennyiben Önnek már volt trombózisa, sajnos magasabb az esélye egy következő előfordulására is, így érdemes fokozottan figyelnie arra, hogy csökkentse a további rizikófaktorokat.

"Terhesség, fogamzásgátló szedése, hosszas fekvés, gipszrögzítés, műtétek, sérülések, hosszú utazás – ezek mind olyan tényezők, melyeknél nagyobb eséllyel alakulhat ki mélyvénás trombózis." Különböző betegségek is hajlamosítanak trombózisra: öröklött trombózis hajlam, vagyis familiáris trombofiliák, autóimmun kórképek, rosszindulatú daganatos betegségek, vesebetegségek, szívelégtelenség, különböző gyógyszerek alkalmazása stb.

Ráadásul az öröklött trombózis hajlam hazánkban rendkívül gyakori, 100 lakosból minden negyediknél előfordul, ez fontos információ a fogamzásgátlót szedő nőknek. Ha családjukban fordult elő mélyvénás trombózis, akkor a fogamzásgátló megkezdése előtt mindenképp vizsgáltassa ki magát, a trombózis hajlam szempontjából!

Bővebben Fogamzásgátlók szedése trombózis után

Bővebben A trombózis utáni gyermekvállalás veszélyei és lehetőségei

Természetesen, ha valakinek már volt mélyvénás trombózisa, vagy ismert a genetikai hajlama, minden orvosi kezelés alkalmával ezt jeleznie kell!”

Bővebben A mélyvénás trombózis kialakulásának okai

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg összeállítás
(Trombózisközpont)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Váróczy László, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.