Irodai munka trombózis után

szerző: Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő, belgyógyász, klinikai farmakológus - Trombózisközpont
megjelent:

A mélyvénás trombózis nagy rizikófaktorai az ülőmunka, az ebből adódó hosszú mozgáshiány, valamint egy korábbi trombózis. Amennyiben már volt ilyen jellegű problémája, akkor felvetődhet a kérdés, hogy mit tegyünk, ha irodai munkát végzünk? Vajon érdemes új munkahely után néznünk, vagy elég pár szabályt betartani? A kérdést prof. dr. Blaskó György, véralvadási specialista válaszolja meg.

Nagyobb rizikó trombózis után

A mélyvénás trombózis egy életveszélyes állapot, melynek igazán súlyos szövődményei lehetnek, pl. lábszárfekély vagy életveszélyes tüdőembólia. Sajnos egy korábbi trombózis jelentősen megnöveli egy következő esélyét, így utána a betegnek fokozott elővigyázatossággal javasolt folytatnia életvitelét.

A mélyvénás trombózis tünetei és oka

A mélyvénás trombózis veszélyes, sokszor halálos szövődményekkel járhat. Ha a vénában kialakult trombus egy része leszakad és az embólus a tüdőbe jutva elzár egy verőeret, halálos kimenetelű tüdőembólia alakulhat ki. A mélyvénás trombózis tünetei és okai

Ülőmunka hatása a vénás keringésre

Az irodai munka elterjedésével egyre többen folytatnak ülőmunkát, melynek számtalan negatív egészségügyi hatása van, többek között a vénás keringésre is komoly befolyást gyakorol. Nem csoda, hogy a dolgozók lábain ezért gyakran látni kacskaringós, kitüremkedő visszereket, melyek akár igen fájdalmasak is lehetnek. Ráadásul amellett, hogy a sok ülés és mozdulatlanság hatására lelassul a keringés, fokozódik is a vér alvadékonysága, ami vérrögképződéshez vezethet. Éppen ezért javasolt a bőséges folyadékfogyasztás, és hogy a munka közben óránként álljunk fel egy kicsit mozogni és kinyújtózni, hogy felpezsdüljön a vérkeringés.

Sajnos még így is előfordulhat, hogy mélyvénás trombózis alakul ki – főleg akkor, ha genetikai hajlam is erősíti a trombózis-készséget-, melynek bizony egyik negatív oldala, hogy ez még inkább fokozza a jövőben további vérrögök kialakulásának kockázatát- mondja prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

Hogyan tovább a munkahelyen?

Egy mélyvénás trombózis igen fel tudja borítani a beteg mindennapjait, mely a munkahelyre is kiterjed. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy utána új állás után kell nézni, „csupán” annyit, hogy javasolt néhány előírást és tanácsot betartani, hogy elkerülhető legyen a jövőben a probléma.

Először is nagyon fontos az orvos által előírt véralvadásgátló meghatározott ideig való szedése, valamint trombofília vizsgálat is, ahol fény derülhet az esetleges genetikai hajlamra – ez merőben meghatározza a gyógyszeres terápia idejét. Amennyiben antikoaguláns kezelésben részesül, akkor – a régebbi készítmények esetén- rendszeres INR ellenőrzés szükséges, ugyanis 2-3 közti értéket kell elérni!

Ezen kívül a munkahelyen megfelelő kompressziós harisnya viselése is javallott, mely összeszorítja az ereket, így fokozza a bennük lévő véráramlást, melynek hatására a pangás megszűnik. (Ezt érdemes már visszerek esetén is alkalmazni a fájdalom és a szövődmények elkerülése céljából). A keringését még inkább javíthatja, napi 2-2,5 l folyadékfogyasztással, valamint azzal, ha óránként feláll az íróasztal mögül és mozog pár percet. Amennyiben főnöke engedélyezi, ülés közben lehetőleg polcolja fel a lábát, hogy csökkentse a visszerekben lévő nyomást és a pangást!

További tudnivalókat és tanácsokat itt olvashat: Élet a mélyvénás trombózis után

(Trombózisközpont - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő, belgyógyász, klinikai farmakológus)

Cikkajánló

A mélyvénás trombózis tünetei és okai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Trombózis
A mélyvénás trombózis veszélyes, sokszor halálos szövődményekkel járhat. Ha a vénában kialakult trombus egy része leszakad és az embólus a tüdőbe jutva elzár egy verőeret, halálos kimenetelű tüdőembólia alakulhat ki.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Váróczy László, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.