• Így kezdjen neki a mozgásnak trombózis után

    Szerző: Életmód Orvosi Központ - Sekk Patrícia, gyógytornász

    A mélyvénás trombózis az egész életre kiható állapot, hiszen az tüdőembólia veszély elhárítása után fontos, hogy a beteg a jövőben fokozottan ügyeljen életmódjára, hiszen ha már egyszer kialakultak a vérrögök, utána már lényegesen nagyobb eséllyel fordul elő ismételten a probléma. A prevenció ezért kiemelten fontos, ami véralvadásgátló kezelést, egészséges étkezést és rendszeres testmozgást foglal magában.

    Hogy pontosan mi mindenre kell ügyelni, ha trombózis után rá szeretnénk térni a sportos életmód útjára, azt Sekk Patrícia, az Életmód Orvosi Központ gyógytornásza és mozgásterapeutája osztotta meg.

    Nem kell lemondani a sportolásról, sőt!

    A mélyvénás trombózis több ok miatt is bekövetkezhet - hátterében húzódhat például genetikai hajlam, hormonterápia, bizonyos betegségek (pl. daganatok, diabetes, pitvarfibrilláció), de indikálhatja még a túlsúly, a dohányzás és a mozgáshiány is. Sajnos, ha valakinél egyszer már kialakult a probléma, úgy nagyobb eséllyel következik be újra, így a későbbiekben nagy hangsúlyt kell a megelőzésre fektetni.

    Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon lehet-e trombózis után mozogni, és ha igen, akkor mit és mikor lehet elkezdeni. Az orvostudományban az utóbbi 30 évben jelentős felfogásbeli változások történtek, hiszen korábban a trombózisos betegeket hat hétig fektették, aminek igen rossz következményei lettek. 20 éve változott a felfogás, és most már minél korábban rávesszük a betegeket a rendszeres mozgásra, figyelve arra, hogy olyan mozdulatokat végezzen amik következtében a thrombus leszakadása nem fordulhat elő - mondja prof. Blaskó György.

    Olvasson tovább! A mélyvénás trombózis tünetei és okai

    Hirdetés

    Mivel edzés hatására fokozódik a vérkeringés, ezért kifejezetten jó, ha az illető sportol - ráadásul ezáltal a túlsúlyától is megszabadulhat-, ám fontos, hogy betartson néhány alapszabályt! Az első és legfontosabb, hogy a testmozgás megkezdése előtt egyeztessen a kezelőorvosával a páciens, ugyanis több tényező is befolyásolja, hogy mikor, mit és milyen mértékben lehet űznie a betegnek. Figyelembe kell venni például azt, hogy hol alakult ki trombózis, mivel ha az alsó végtagok voltak az érintettek, akkor kerülni kell a lábak túlzott terhelését, ahogy a karokban kialakult vérrögök esetében azok extrém igénybevételével járó edzéstípusok tiltólistásak.

    Továbbá fontos a fokozatosság és a mértékletesség elvét is betartani - figyelmeztet prof. Blaskó György, aki a paciensek visszajelzései alapján elnyerte a Trombózisközpont Év Kiváló Orvosa díjat. A szakember hozzátette, hogy bár a mozgás igen jótékony hatással bír az egész szervrendszerre nézve, ám trombózis után a nagyobb megterheléssel járó versenysportok, valamint minden küzdősport, ami sérülésveszéllyel jár,  kerülendőek, csakúgy, mint a sérülésveszélyes mozgásformák a véralvadásgátlók alkalmazása miatt.

    Mozogjon biztonságosan, szakember felügyeletével

    Látható tehát, hogy a trombózis utáni mozgásnak a vénás keringés fokozása és a túlsúly leadása által nagy szerepe van az újabb probléma elkerülésében, ám fokozott óvatosságot igényel! Éppen ezért érdemes gyógytornász segítségével nekikezdeni a sportolásnak, aki az orvossal együttműködve biztonságos edzéstervet tud összeállítani, ami fokozza a vénás keringést.

    Mivel eleinte nem szabad túl nagy terhelést róni sem a végtagra, sem a szívre, ezért kezdetben könnyed tornagyakorlatokat érdemes végezni. Nagyon hatásos például a vénás értorna, ahol légzőgyakorlatok és az alsó végtag meghatározott gyakorlatai váltják egymást megfelelő sorrendben, kihasználva az alsó végtag izompumpájának, a gravitációnak és a mély légzéseknek a vénás visszaáramlást serkentő hatását- mondja Sekk Patrícia, az Életmód Orvosi Központ gyógytornásza. A vénás értorna minden esetben személyre szabott, hiszen figyelembe kell venni a korábbi trombózis súlyosságát, valamint az egyéb betegségek fennállását is (pl. magas vérnyomás)- így a kivitelezést a súlyosabb problémák elkerülése és a maximális hatékonyság érdekében fontos, hogy hozzáértő szakember tanítsa be! Az alapelv: kimerülni nem szabad!

    Amennyiben az orvos is hozzájárul, a trombózis után meghatározott idővel könnyed kardio mozgás is végezhető, természetesen a fokozatosság elvét betartva.
    Mindemellett fontos a folyamatos utánkövetés és INR mérés az orvos részéről, amennyiben az illető régi típusú véralvadásgátlót használ!

    Javasolt sportok

    Kerülendő sportok

    vénás értorna

    bikram jóga

    gyógytorna

    sérülésveszélyes sportok

    úszás

    ütközéssel járó sportok (kontakt sportok, küzdősportok)

    vízi aerobic

    hirtelen nagy erőkifejtést igénylő sportok (pl.: súlyemelés)

    kerékpározás

    az adott végtag számára túl nagy terhelést jelentő sportok

    Otthon elvégezhető gyakorlatok

    Figyelem! Egyes betegségek, mozgásszervi problémák esetén az ajánlott gyakorlatsor különbözhet, kérje ki orvosa, gyógytornásza véleményét!

    A torna egyes elemeinek végzése alatt célszerű a légzőgyakorlatok beiktatása.

    1. Légzőgyakorlat

    Kiinduló helyzet: hanyattfekvés, alsó végtagok nyújtva, karok a törzs mellett
    Feladat: karok emelése a fül mellé, közben orron át mély levegő beszívása a mellkasba, majd karok visszahelyezésével a levegő lassú kifújása szájon át

    Légzőgyakorlat - Kattintson a képre!

    2. Alsó végtag emelése bokaintegetéssel

    Kiinduló helyzet: hanyattfekvés, egyik láb nyújtva a talajon, másik térdben hajlítva talpon
    Feladat: nyújtott láb emelése magasra (de mindenképpen a szív szintje fölé), majd annak visszaengedése a talajra, emelés, és visszaengedés közben is végig integetünk a bokánkkal (spicc-pipa felváltva, dinamikusan)

         

     Alsó végtag emelése bokaintegetéssel - Kattintsona képre!
          

    3. Biciklizés       

    Kiinduló helyzet: hanyattfekvés, mindkét láb talpon
    Feladat: egyik láb talpon marad, miközben a másik lábbal folyamatosan biciklizünk a levegőben úgy, hogy közben a lábfejünket is mozgatjuk; majd cserélünk, és a másik lábbal is elvégezzük a gyakorlatot

    Biciklizés - Kattintson a képre!

    4. Medenceemelés

    Kiinduló helyzet: hanyattfekvés, lábak talpon
    Feladat: medence megemelése, néhány másodperces megtartása, majd leengedése

    Medenceemelés - Kattintson a képre!

    5. Medenceemelés lábemeléssel (nehéz gyakorlat, haladóknak)

    Kiinduló helyzet: hanyattfekvés, talpak a talajon
    Feladat: medenceemelés, majd azt megtartva egyik lábat előrenyújtjuk, és a levegőben tartva bokából integetünk néhányat, majd letesszük talpra a lábat, elvégezzük a gyakorlatot a másik lábbal is, majd leengedjük azt is, végül pedig a medencét

    Medenceemelés lábemeléssel (nehéz gyakorlat, haladóknak) - Kattintson a képre!

    Sekk Patrícia
    Sekk Patrícia, gyógytornász

    Legutóbb frissült: 2018.05.01 16:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mik lehetnek a kezeletlen aranyér szövődményei?

    Az aranyérbetegség sokak számára csupán a kellemetlen, fájdalmas tüneteket jelenti, ártalmatlan dolognak tekintik, és nem gondolnak arra, hogy ennek az állapotnak is lehetnek komolyabb szövődményei. A korai felismerés, a kivizsgálást követően megállapított terápiás módszer azonban segíthet megelőzni az aranyér okozta következményeket.

    Életmódtanácsok tüdőrákkal küzdő betegeknek

    A tüdő rosszindulatú daganatában szenvedő betegek életminőségét és gyógyulási esélyeit jelentősen befolyásolhatja a gyógyszeres-sebészeti és sugárkezelésen kívül a betegek kezelések alatti és utáni életmódja.

    A hosszú utak veszélyeit érdemes komolyan venni

    Az már régóta ismert, hogy a hosszabb utazás növeli a trombózis kialakulásának kockázatát. Elsősorban a repülőutakkal kapcsolatban halljuk ezt gyakran, ám a kockázat a jármű fajtájától függetlenül bármely hosszabb utazás során fokozott.

    Mozgás trombózis után? Lehetséges?

    A rendszeres testmozgás elengedhetetlen szerepet játszik az egészséges életmódban mindenki számára, de a trombózist követően nem mindegy, hogy milyen sportot választ az ember, és azt milyen intenzitással űzi - nyilatkozta Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász, klinikai farmakológus, a Trombózisközpont orvosa.

    Mozgás fájós térddel - Árt vagy használ a biciklizés és a futás?

    Itt a nyár, egyre többen pattannak biciklire, húznak futócipőt. De vajon jót tesznek-e ezzel a térdízületüknek, különösen, ha az eleve problémás? Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista erre a kérdésre adott választ.

    Nyári táborok - Mit tegyen, ha cukorbeteg vagy táplálékallergiás a gyermeke?

    A több mint 1200 elérhető táborturnus közül a hagyományos táborok mellett egyre több különleges témájú tábort találni. Régészkedhetnek, nagyjátékfilm rendezésében segíthetnek, vagy éppen kertészeti táborban ügyeskedhetnek a kicsik. Mi a helyzet, ha például cukorbeteg, táplálékallergiás vagy laktózérzékeny a gyermekünk?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.