Így kezdjen neki a mozgásnak trombózis után

Szerző: Életmód Orvosi Központ - Sekk Patrícia, gyógytornász

A mélyvénás trombózis az egész életre kiható állapot, hiszen az tüdőembólia veszély elhárítása után fontos, hogy a beteg a jövőben fokozottan ügyeljen életmódjára, hiszen ha már egyszer kialakultak a vérrögök, utána már lényegesen nagyobb eséllyel fordul elő ismételten a probléma.

A prevenció ezért kiemelten fontos, ami véralvadásgátló kezelést, egészséges étkezést és rendszeres testmozgást foglal magában.

Hogy pontosan mi mindenre kell ügyelni, ha trombózis után rá szeretnénk térni a sportos életmód útjára, azt Sekk Patrícia, az Életmód Orvosi Központ gyógytornásza és mozgásterapeutája osztotta meg.

Nem kell lemondani a sportolásról, sőt!

A mélyvénás trombózis több ok miatt is bekövetkezhet - hátterében húzódhat például genetikai hajlam, hormonterápia, bizonyos betegségek (pl. daganatok, diabetes, pitvarfibrilláció), de indikálhatja még a túlsúly, a dohányzás és a mozgáshiány is. Sajnos, ha valakinél egyszer már kialakult a probléma, úgy nagyobb eséllyel következik be újra, így a későbbiekben nagy hangsúlyt kell a megelőzésre fektetni.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon lehet-e trombózis után mozogni, és ha igen, akkor mit és mikor lehet elkezdeni. Az orvostudományban az utóbbi 30 évben jelentős felfogásbeli változások történtek, hiszen korábban a trombózisos betegeket hat hétig fektették, aminek igen rossz következményei lettek. 20 éve változott a felfogás, és most már minél korábban rávesszük a betegeket a rendszeres mozgásra, figyelve arra, hogy olyan mozdulatokat végezzen amik következtében a thrombus leszakadása nem fordulhat elő - mondja prof. Blaskó György.

Olvasson tovább! A mélyvénás trombózis tünetei és okai

Mivel edzés hatására fokozódik a vérkeringés, ezért kifejezetten jó, ha az illető sportol - ráadásul ezáltal a túlsúlyától is megszabadulhat-, ám fontos, hogy betartson néhány alapszabályt! Az első és legfontosabb, hogy a testmozgás megkezdése előtt egyeztessen a kezelőorvosával a páciens, ugyanis több tényező is befolyásolja, hogy mikor, mit és milyen mértékben lehet űznie a betegnek. Figyelembe kell venni például azt, hogy hol alakult ki trombózis, mivel ha az alsó végtagok voltak az érintettek, akkor kerülni kell a lábak túlzott terhelését, ahogy a karokban kialakult vérrögök esetében azok extrém igénybevételével járó edzéstípusok tiltólistásak.

Továbbá fontos a fokozatosság és a mértékletesség elvét is betartani - figyelmeztet prof. Blaskó György, aki a paciensek visszajelzései alapján elnyerte a Trombózisközpont Év Kiváló Orvosa díjat. A szakember hozzátette, hogy bár a mozgás igen jótékony hatással bír az egész szervrendszerre nézve, ám trombózis után a nagyobb megterheléssel járó versenysportok, valamint minden küzdősport, ami sérülésveszéllyel jár, kerülendőek, csakúgy, mint a sérülésveszélyes mozgásformák a véralvadásgátlók alkalmazása miatt.

Mozogjon biztonságosan, szakember felügyeletével

Látható tehát, hogy a trombózis utáni mozgásnak a vénás keringés fokozása és a túlsúly leadása által nagy szerepe van az újabb probléma elkerülésében, ám fokozott óvatosságot igényel! Éppen ezért érdemes gyógytornász segítségével nekikezdeni a sportolásnak, aki az orvossal együttműködve biztonságos edzéstervet tud összeállítani, ami fokozza a vénás keringést.

Mivel eleinte nem szabad túl nagy terhelést róni sem a végtagra, sem a szívre, ezért kezdetben könnyed tornagyakorlatokat érdemes végezni. Nagyon hatásos például a vénás értorna, ahol légzőgyakorlatok és az alsó végtag meghatározott gyakorlatai váltják egymást megfelelő sorrendben, kihasználva az alsó végtag izompumpájának, a gravitációnak és a mély légzéseknek a vénás visszaáramlást serkentő hatását- mondja Sekk Patrícia, az Életmód Orvosi Központ gyógytornásza. A vénás értorna minden esetben személyre szabott, hiszen figyelembe kell venni a korábbi trombózis súlyosságát, valamint az egyéb betegségek fennállását is (pl. magas vérnyomás)- így a kivitelezést a súlyosabb problémák elkerülése és a maximális hatékonyság érdekében fontos, hogy hozzáértő szakember tanítsa be! Az alapelv: kimerülni nem szabad!

Amennyiben az orvos is hozzájárul, a trombózis után meghatározott idővel könnyed kardio mozgás is végezhető, természetesen a fokozatosság elvét betartva.
Mindemellett fontos a folyamatos utánkövetés és INR mérés az orvos részéről, amennyiben az illető régi típusú véralvadásgátlót használ!

Javasolt sportok

Kerülendő sportok

vénás értorna

bikram jóga

gyógytorna

sérülésveszélyes sportok

úszás

ütközéssel járó sportok (kontakt sportok, küzdősportok)

vízi aerobic

hirtelen nagy erőkifejtést igénylő sportok (pl.: súlyemelés)

kerékpározás

az adott végtag számára túl nagy terhelést jelentő sportok

Otthon elvégezhető gyakorlatok

Figyelem! Egyes betegségek, mozgásszervi problémák esetén az ajánlott gyakorlatsor különbözhet, kérje ki orvosa, gyógytornásza véleményét!

A torna egyes elemeinek végzése alatt célszerű a légzőgyakorlatok beiktatása.

1. Légzőgyakorlat

Kiinduló helyzet: hanyattfekvés, alsó végtagok nyújtva, karok a törzs mellett
Feladat: karok emelése a fül mellé, közben orron át mély levegő beszívása a mellkasba, majd karok visszahelyezésével a levegő lassú kifújása szájon át

Légzőgyakorlat - Kattintson a képre!

2. Alsó végtag emelése bokaintegetéssel

Kiinduló helyzet: hanyattfekvés, egyik láb nyújtva a talajon, másik térdben hajlítva talpon
Feladat: nyújtott láb emelése magasra (de mindenképpen a szív szintje fölé), majd annak visszaengedése a talajra, emelés, és visszaengedés közben is végig integetünk a bokánkkal (spicc-pipa felváltva, dinamikusan)

Alsó végtag emelése bokaintegetéssel - Kattintsona képre!

3. Biciklizés

Kiinduló helyzet: hanyattfekvés, mindkét láb talpon
Feladat: egyik láb talpon marad, miközben a másik lábbal folyamatosan biciklizünk a levegőben úgy, hogy közben a lábfejünket is mozgatjuk; majd cserélünk, és a másik lábbal is elvégezzük a gyakorlatot

Biciklizés - Kattintson a képre!

4. Medenceemelés

Kiinduló helyzet: hanyattfekvés, lábak talpon
Feladat: medence megemelése, néhány másodperces megtartása, majd leengedése

Medenceemelés - Kattintson a képre!

5. Medenceemelés lábemeléssel (nehéz gyakorlat, haladóknak)

Kiinduló helyzet: hanyattfekvés, talpak a talajon
Feladat: medenceemelés, majd azt megtartva egyik lábat előrenyújtjuk, és a levegőben tartva bokából integetünk néhányat, majd letesszük talpra a lábat, elvégezzük a gyakorlatot a másik lábbal is, majd leengedjük azt is, végül pedig a medencét

Medenceemelés lábemeléssel (nehéz gyakorlat, haladóknak) - Kattintson a képre!

Sekk PatríciaÉletmód Orvosi Központ
Sekk Patrícia, gyógytornász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Majomhimlő Majomhimlő

Megérkezett Magyarországra is a majomhimlő elleni védőoltás.

Férfi nemi szervek Férfi nemi szervek

Herékkel, prosztatával, húgycsővel és vesékkel kapcsolatos érdekességek.

A mélyvénás trombózis tünetei és...

A mélyvénás trombózis veszélyes, sokszor halálos szövődményekkel járhat. Ha a vénában kialakult trombus egy része leszakad és az embólus a...

A hosszú utak veszélyeit érdemes...

Az már régóta ismert, hogy a hosszabb utazás növeli a trombózis kialakulásának kockázatát. Elsősorban a repülőutakkal kapcsolatban halljuk ezt...

Többszázezer már felismert...

Hazánkban 100 000 lakosra számítva 7700 szív- és érbeteg él. Ennek a számnak közel fele koszorúér-betegség.

Miért gyakoribb a trombózis...

Tudományos tapasztalat, hogy az életkor növekedésével fokozódik a véralvadás, így tehát arra lehet számítani, hogy egyre több vérrög képződik...

Fogamzásgátlás és...

Egészséges fiatal nőknél a fogamzásgátló tabletták szedése önmagában igen kis kockázatot jelent a trombózis kialakulása szempontjából, ám...

Hogyan történik a trombózishajlam...

A trombofília, vagyis a trombózishajlam lehet örökletes (familiáris) vagy szerzett állapot is, sőt, a kettő társulhat is egymással.

Miért növekedhet a trombózisveszély...

Mai ismereteink alapján számos veleszületett és szerzett tényező vezethet vérrög (trombus) kialakulásához az artériás és a vénás rendszerben. Az...

Trombózis: hogyan szűrhető a...

Számos olyan veleszületett állapotot ismerünk, melyek önmagukban vagy más szerzett kockázati tényezővel társulva mélyvénás trombózis...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.