Vesebetegségek és cukorbetegség - Fenyegető kockázat

Szerző: MTI

A krónikus vesebetegség és a cukorbetegség, illetve a két kór összefüggése olyan fenyegető kockázat napjainkban az európai lakosság számára, hogy a probléma megelőzésére minden európai kormányzatnak, az egészségügyért felelős politikusoknak és szakértőknek többet kell tenniük - hangoztatták Strasbourgban az Európai Parlament tagjai a Vese világnapja alkalmából rendezett sajtószemináriumon.

Az eseményt a vese egészségéért létrehozott legfontosabb európai testületek élükön az European Kidney Health Alliance (Európai Szövetség a Vese Egészségéért - EKHA) szervezték, hogy orvos-vezetői az EP szakpolitikusain keresztül az Európai Unió támogatását kérjék.

Gyógyszerszedés vesebetegség esetén

A vese fő funkciója a szervezetünk salakanyagainak kiválasztása. Számos gyógyszernek, illetve azok bomlástermékeinek is ez a sorsa, a vesénk távolítja el a keringésből.
Gyógyszerszedés vesebetegség esetén>>

Andrew Rees, az EKHA elnöke és Eberhard Ritz, a Heidelbergi Vesecentrum vezetője felhívásukban azt az elvárást fogalmazták meg, hogy az EU egészségügyi programjában kezeljék kiemelt helyen a vese működési zavarának, illetve az ehhez kapcsolódó társult kóroknak, például a cukorbetegségnek a korai felismerését, késlekedés nélkül lássanak hozzá a betegségek kezeléséhez.

Kevéssé tudatosult ugyanis a lakosságban, hogy napjainkban a diabétesz milyen mértékben veszélyeztetheti a vese egészségét.

Hiányzik a nemzeti stratégia

Bár az európai népesség 10 százalékát érinti a krónikus vesebetegség, megelőzésére hiányzik a megfelelő európai, illetve nemzeti stratégia.

Policisztás vesebetegség

A policisztás vesebetegség mindkét vesét egyaránt érinti. Alapja az, hogy a vesében található, vizeletet képző csatornácskák nem nyílnak a vesemedencébe, hanem vakon végződnek. Egészséges embereknél a csatornácskákban képződő vizelet a vesemedencébe kerül, ahonnan a húgyvezeték vezeti a húgyhólyagba, majd a húgycsövön keresztül ürül a vizelet. Policisztás vesebetegség>>

Márpedig a prevenció segítségével lehet csak csökkenteni a dialízisre kerülő és a veseátültetésre váró betegek számát - összegezte a szeminárium üzenetét Frieda Brepoels belga EP képviselő, a vese egészségéért létrehozott EP képviselőcsoport tagja.

Felszólított arra is, hogy március 11-én, a Vese Világnapján tartandó minden rendezvény legyen a lakosság minél nagyobb részéhez eljutó "hangos" nemzetközi kampány, amely a krónikus vesebetegség kockázatára, a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet. A kampány teremtsen lehetőséget a kialakult kór kezelésének megértésére, a kezelési eljárások megismertetésére, és a szervátültetés - etikai, vallási, orvosi, egyéni - kérdéseinek napirenden tartására, további tisztázására - fogalmaztak az Európai Unió támogató segítségét kérve az EP tagjai Strasbourgban.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Dohányzás Dohányzás

Hogyan függ össze a tüdőbetegségekkel?

Mit kell tudni a vesetágulatról?

Mit jelent az, hogy vesetágulat? Mi okozhatja? Mik lehetnek a tünetei? Milyen stádiumai vannak a betegségnek? Hogyan diagnosztizálható? Milyen...

Gyógyszerszedés vesebetegség esetén

A vese fő funkciója a szervezetünk salakanyagainak kiválasztása. Számos gyógyszernek, illetve azok bomlástermékeinek is ez a sorsa, a vesénk...

A vese betegségére utaló jelek

A vese betegségei kialakulhatnak önmagukban vagy rendszerbetegség részeként, szövődményeként. Magának a vesének az eltéréseit okozhatják a vesét...

Vesebetegségek korai felismerése: az...

Minden megbetegedés előzményekre vezethető vissza, ez így van a vesebetegségeknél is. Hazánkban minden tizedik lakos érintett valamely vesét érintő...

Önzetlen barátságból...

Hatalmas áldozatkészség szükséges ahhoz, hogy egy 29 éves fiatalember 39 esztendős barátja egészségéért, életben maradásáért feláldozza a fél...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.