• Vesebetegségek és cukorbetegség - Fenyegető kockázat

    Szerző: MTI

    A krónikus vesebetegség és a cukorbetegség, illetve a két kór összefüggése olyan fenyegető kockázat napjainkban az európai lakosság számára, hogy a probléma megelőzésére minden európai kormányzatnak, az egészségügyért felelős politikusoknak és szakértőknek többet kell tenniük - hangoztatták Strasbourgban az Európai Parlament tagjai a Vese világnapja alkalmából rendezett sajtószemináriumon.

    Az eseményt a vese egészségéért létrehozott legfontosabb európai testületek élükön az European Kidney Health Alliance (Európai Szövetség a Vese Egészségéért - EKHA) szervezték, hogy orvos-vezetői az EP szakpolitikusain keresztül az Európai Unió támogatását kérjék.

    Hirdetés

      Gyógyszerszedés vesebetegség esetén


    A vese fő funkciója a szervezetünk salakanyagainak kiválasztása. Számos gyógyszernek, illetve azok bomlástermékeinek is ez a sorsa, a vesénk távolítja el a keringésből.
    Gyógyszerszedés vesebetegség esetén>>

    Andrew Rees, az EKHA elnöke és Eberhard Ritz, a Heidelbergi Vesecentrum vezetője felhívásukban azt az elvárást fogalmazták meg, hogy az EU egészségügyi programjában kezeljék kiemelt helyen a vese működési zavarának, illetve az ehhez kapcsolódó társult kóroknak, például a cukorbetegségnek a korai felismerését, késlekedés nélkül lássanak hozzá a betegségek kezeléséhez.

    Kevéssé tudatosult ugyanis a lakosságban, hogy napjainkban a diabétesz milyen mértékben veszélyeztetheti a vese egészségét.

    Hiányzik a nemzeti stratégia

    Bár az európai népesség 10 százalékát érinti a krónikus vesebetegség, megelőzésére hiányzik a megfelelő európai, illetve nemzeti stratégia.

      Policisztás vesebetegség


    A policisztás vesebetegség mindkét vesét egyaránt érinti. Alapja az, hogy a vesében található, vizeletet képző csatornácskák nem nyílnak a vesemedencébe, hanem vakon végződnek. Egészséges embereknél a csatornácskákban képződő vizelet a vesemedencébe kerül, ahonnan a húgyvezeték vezeti a húgyhólyagba, majd a húgycsövön keresztül ürül a vizelet. Policisztás vesebetegség>>

    Márpedig a prevenció segítségével lehet csak csökkenteni a dialízisre kerülő és a veseátültetésre váró betegek számát - összegezte a szeminárium üzenetét Frieda Brepoels belga EP képviselő, a vese egészségéért létrehozott EP képviselőcsoport tagja.

    Felszólított arra is, hogy március 11-én, a Vese Világnapján tartandó minden rendezvény legyen a lakosság minél nagyobb részéhez eljutó "hangos" nemzetközi kampány, amely a krónikus vesebetegség kockázatára, a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet. A kampány teremtsen lehetőséget a kialakult kór kezelésének megértésére, a kezelési eljárások megismertetésére, és a szervátültetés - etikai, vallási, orvosi, egyéni - kérdéseinek napirenden tartására, további tisztázására - fogalmaztak az Európai Unió támogató segítségét kérve az EP tagjai Strasbourgban.

    (MTI)

    Módosítva: 2010.09.29 17:11, Megjelenés: 2010.09.29 17:11
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a betegségből.

    Hüvelygomba

    Hüvelygomba

    Dr. Farkas Ágnes

    Miért lehet gyakoribb fogamzásgátló szedése mellett? Okozhatja a fogamzásgátló?

    A vese betegségére utaló jelek

    A vese betegségei kialakulhatnak önmagukban vagy rendszerbetegség részeként, szövődményeként. Magának a vesének az eltéréseit okozhatják a vesét megelőző szakasz betegségei (prerenális ok), a vese eltérései vagy a vesét követő húgyutak rendellenességei (postrenális ok).

    Mit kell tudni a vesetágulatról?

    Mit jelent az, hogy vesetágulat? Mi okozhatja? Mik lehetnek a tünetei? Milyen stádiumai vannak a betegségnek? Hogyan diagnosztizálható? Milyen szövődmények léphetnek fel? Milyen kezelési lehetőségek vannak? Cikkünkből kiderül.

    Gyógyszerszedés vesebetegség esetén

    A vese fő funkciója a szervezetünk salakanyagainak kiválasztása. Számos gyógyszernek, illetve azok bomlástermékeinek is ez a sorsa, a vesénk távolítja el a keringésből. Akiknek azonban rosszul működik a veséjük, azoknál kialakulhatnak túladagolási tünetek, mivel nem tud megfelelő mértékben távozni a hatóanyag, és tovább fejti ki a hatását.

    Vesebetegségek korai felismerése: az orvosi gyógymasszázs szerepe

    Minden megbetegedés előzményekre vezethető vissza, ez így van a vesebetegségeknél is. Hazánkban minden tizedik lakos érintett valamely vesét érintő megbetegedésben. A legtöbb esetben észrevétlen a kórkép, az érintettek 70 százaléka nem tud róla, emiatt el sem jutnak a kellő kivizsgálásokra.

    IgA-nephropathia - Egy gyakori, vesét érintő betegség

    A Berger-kórként is ismert betegség fiatal felnőttkorban megjelenő, gyakran veseelégtelenségbe torkolló krónikus vesebetegség. A férfiakat háromszor-négyszer gyakrabban érinti, mint a nőket. Fő tünete a véres vizelet, amely vese- és lágyéktáji fájdalommal társulhat. A tünetek sokszor gyomor-bélrendszeri vagy felső légúti vírusfertőzés lezajlása után átmenetileg jelentkeznek, majd spontán megszűnhetnek.

    Önzetlen barátságból vesetestvérség született

    Hatalmas áldozatkészség szükséges ahhoz, hogy egy 29 éves fiatalember 39 esztendős barátja egészségéért, életben maradásáért feláldozza a fél veséjét.

    A fájdalomcsillapítók által okozott vesebetegség

    Egy szem gyógyszer a fejfájásra, egy pirula a görcsökre, egy a folyamatos tárdpanaszokra? Ha Ön is így él, és azt gondolja, hogy a recept nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal jót tesz, de legalábbis nem árt a szervezetének, nagyon téved! Ezek az orvosi rendelvény nélkül kapható szerek ugyanis veseelégtelenséget okozhatnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.