• A vesebetegségek megelőzése

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet

    Az életminőséget jelentős mértékben rontó, eleinte észrevétlenül, különösebb tünetek nélkül, csendesen támadó vesebetegség (egyes szakértők szavaival a gyilkos kór) különféle fajtáival szemben lehet védekezni, kialakulásuk kockázatát csökkenteni.

    Ezt állítják belgyógyászok, vese-specialisták, transzplantációt végző sebészek, egészségnevelők, a jeles napok szervezői, akik az idei Vese Világnap alkalmából, szabályokba szedve összefoglalták a lakosság tájékoztatására a legfontosabb teendőkre vonatkozó tanácsaikat.

    Az egyik legkönnyebben követhető javaslat szerint fittnek, aktívnak kell maradni, mert így jól karban tartható a vérnyomás, aminek kórosan magas volta a krónikus veseelégtelenség egyik fő rizikója. (A „mozgásban a vese egészségéért” elvből átlagemberek, hírességek, közéleti személyiségek részvételével, világ-mozgalom született.)

    Hirdetés

    A hipertónia a leggyakoribb rizikófaktor

    Sokszor hallani, hogy a kezelés nélkül maradó hipertónia agyvérzést, szívinfarktust idézhet elő, ám azt még kevesen tudják, ez egyben a vesebetegség kialakulásának leggyakoribb oka.

    A vesékre sincs jó hatással a hipertónia

    A vesék ereiben bekövetkező meszesedés a vesék állományát károsítja, ún. zsugorvese kialakulásához vezet. A kiválasztó működés csökkenése a vérben méreganyagok felhalmozódását eredményezi és veseelégtelenség alakul ki.

    A magas vérnyomás leggyakoribb szövődményei

    A normálnak tekintett vérnyomás 120/80 Hgmm – a 129/89-es érték prehipertóniának számít, az e csoportba tartozók számára a hipertonológus-szakember életmódbeli, diétás változtatást ajánl. A 140/90 Hgmm feletti érték mérésekor magasvérnyomás-betegséget diagnosztizál az orvos, és tájékoztatja a beteget, hogy ez a kórállapot fokozott rizikót hordoz, ezért tenzióját rendszeresen kell ellenőrizni.

    A magas vérnyomás nagyobb valószínűséggel okoz vesekárosodást akkor, ha egyéb kórokkal: cukorbetegséggel, magas koleszterinszinttel, szív- és érrendszeri betegségekkel társul. Ami az életmódot illeti, egészségesen kell táplálkozni, figyelmet fordítva az ideális testsúlyra, mert az védelmet jelent a krónikus veseelégtelenséghez vezető, már említett állapotok kialakulásával szemben.

    Csökkenteni kell a só-bevitelt. (Az ajánlott nátrium-fogyasztás napi 5-6 gramm, azaz egy teáskanálnyi, az előre elkészített, éttermi ételekben viszont olykor ennél több van. Könnyebb ellenőrizni a só-bevitelt, ha friss alapanyagokból, otthon készül az étel.)

    Diabéteszeseknek elengedhetetlen a rendszeres kontroll

    A megelőzést segíti a vércukor-szint rendszeres ellenőrzése. Csaknem minden második cukorbetegnél kifejlődik a kórhoz kapcsolódó nefropátia, ezért egyetlen diabéteszesnél sem maradhat el a vesefunkció rendszeres kontrollja. Idejekorán való észleléssel mérsékelhető, sőt teljesen kivédhető a cukorbaj következtében kialakuló vesekárosodás. Fontos, hogy szakember is mérje rendszeresen a vércukorszintet.

     

    A passzív dohányzás hatásai

    A passzív dohányzásnak hangsúlyozottan hatása van a légzési paraméterekre, ami jobban elősegíti az asztma és az állandó nehézlégzés kialakulását, mint más allergiák.

    A passzív dohányzás kevésbé ismert hatása

    Ugyancsak az életmódra vonatkozó fontos tanács: kerülni kell a dohányzást és a dohányzókat. A füst ugyanis lassítja a vesében a véráramlást - márpedig, ha kevesebb vér jut a szervbe, romlik a vesefunkció. (A dohányzás a vesedaganatok kockázatát is mintegy 50%-kal megnöveli.)

    Gyógyszerszedés fokozott ellenőrzés mellett

    Általános érvényű figyelmeztetés, hogy csak orvos által javasolt gyógyszereket szabad szedni, kerülendő a vény nélküli szerek - különösen rendszeres - használata. Manapság meglehetősen általánossá vált a különféle gyulladás-gátlók (pl. ibuprofen) szedése, holott ezek károsíthatják a vesét.

    Megjegyzendő, az egészséges vese számára, a csak alkalmanként használt efféle szerek nem jelentenek nagy veszélyt, ám ha krónikus fájdalom csillapítására (pl. ízületi gyulladás esetén) szánják, feltétlenül orvos segítségével kell kiválasztani a vesét legkevésbé károsító fájdalomcsökkentő hatóanyagot.

    Minden esetre célszerű folyamatosan vigyázni, ezért minden nagy kockázatú egyén - a cukorbeteg, a magas vérnyomással élő, a túlsúlyos, vagy a már ismerten vesebeteg, esetleg ha családtagja is érintett -, feltétlenül rendszeresen ellenőriztesse vesefunkcióját.

    E vizsgálatok elvégzésének és az egyéni kockázati tényezők meghatározásának, azaz a szűréseknek a fontosságát hangsúlyozzák a szakértők a 2011-es világnap alkalmából is.

    A veseműködésben mutatkozó eltéréseket kiemelten fontos minél korábban azonosítani, mert ez teszi lehetővé, hogy a beteg még a vesekárosodás megindulása előtt megkaphassa a megfelelő kezelést.


    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró

    Módosítva: 2017.12.11 11:25, Megjelenés: 2017.12.11 11:25
   • Cikkajánló

    PMS - tudásteszt

    PMS - tudásteszt

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    Mennyire érzed a menstruációd közeledtét? Teszteld tudásod!

    Tévhitek a hólyaghurutról

    Tévhitek a hólyaghurutról

    Dr. Ujj Zsófia

    Melyek a leggyakoribb tévhitek a hólyaghuruttal, más néven felfázással kapcsolatban?

    Vesekövesség - Kezelés és megelőzés

    A vesekövesség kezelése csak a meglévő kövek eltávolítását és az általuk okozott panaszok megszüntetését célozhatja. Amennyiben valakinek már volt veseköve, 1-2 éven belül újra jelentkezhet, ha az életmódján nem változtat.

    A vese betegségére utaló jelek

    A vese betegségei kialakulhatnak önmagukban vagy rendszerbetegség részeként, szövődményeként. Magának a vesének az eltéréseit okozhatják a vesét megelőző szakasz betegségei (prerenális ok), a vese eltérései vagy a vesét követő húgyutak rendellenességei (postrenális ok).

    Mit kell tudni a vesetágulatról?

    Mit jelent az, hogy vesetágulat? Mi okozhatja? Mik lehetnek a tünetei? Milyen stádiumai vannak a betegségnek? Hogyan diagnosztizálható? Milyen szövődmények léphetnek fel? Milyen kezelési lehetőségek vannak? Cikkünkből kiderül.

    Policisztás vesebetegség

    A policisztás vesebetegség a vese ritka, öröklődő megbetegedése. Kezdetben a tünetek nem specifikusak: hasi vagy deréktáji fájdalom tapasztalható.

    Az urológiai szervek sérülései (vesék, húgyvezeték, húgyhólyag)

    Az urológiai szervek sérülései (traumái) ismertetése előtt érdemes tisztázni azok elhelyezkedését. A leggyakoribbak a vesék sérülései, és azok között is az ún. fedett traumák.

    Krónikus veseelégtelenség

    Krónikus veseelégtelenségnek nevezzük a vesefunkció visszafordíthatatlan károsodását, amelynek következtében a vese által normálisan kiválasztott salakanyagok felhalmozódnak a vérben.

    A vesebetegség és az elhízás kapcsolata

    A Vese Világnap megrendezésére 2017-ben immár tizenkettedik alkalommal kerül sor. A 6 kontinens több mint 100 országában - köztük Magyarországon is - megtartott világnap ez évi témája a vesebetegség és az elhízás, jelmondata pedig: Egészséges életmóddal az egészséges vesékért!

    Új vese gyerekeknek: rövidebb várólista

    Hat év várakozás helyett már hónapokon belül kapnak új vesét a magyar kisgyermekek a részleges Eurotransplant csatlakozás, vagyis 2012 januárja óta. Dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika osztályvezetője szerint ez elsősorban a 12 év alatti betegek szervhez jutását segítette nagymértékben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.