• A vesebetegségek megelőzése

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet

    Az életminőséget jelentős mértékben rontó, eleinte észrevétlenül, különösebb tünetek nélkül, csendesen támadó vesebetegség (egyes szakértők szavaival a gyilkos kór) különféle fajtáival szemben lehet védekezni, kialakulásuk kockázatát csökkenteni.

    Ezt állítják belgyógyászok, vese-specialisták, transzplantációt végző sebészek, egészségnevelők, a jeles napok szervezői, akik az idei Vese Világnap alkalmából, szabályokba szedve összefoglalták a lakosság tájékoztatására a legfontosabb teendőkre vonatkozó tanácsaikat.

    Az egyik legkönnyebben követhető javaslat szerint fittnek, aktívnak kell maradni, mert így jól karban tartható a vérnyomás, aminek kórosan magas volta a krónikus veseelégtelenség egyik fő rizikója. (A „mozgásban a vese egészségéért” elvből átlagemberek, hírességek, közéleti személyiségek részvételével, világ-mozgalom született.)

    Hirdetés

    A hipertónia a leggyakoribb rizikófaktor

    Sokszor hallani, hogy a kezelés nélkül maradó hipertónia agyvérzést, szívinfarktust idézhet elő, ám azt még kevesen tudják, ez egyben a vesebetegség kialakulásának leggyakoribb oka.

    A vesékre sincs jó hatással a hipertónia

    A vesék ereiben bekövetkező meszesedés a vesék állományát károsítja, ún. zsugorvese kialakulásához vezet. A kiválasztó működés csökkenése a vérben méreganyagok felhalmozódását eredményezi és veseelégtelenség alakul ki.

    A magas vérnyomás leggyakoribb szövődményei

    A normálnak tekintett vérnyomás 120/80 Hgmm – a 129/89-es érték prehipertóniának számít, az e csoportba tartozók számára a hipertonológus-szakember életmódbeli, diétás változtatást ajánl. A 140/90 Hgmm feletti érték mérésekor magasvérnyomás-betegséget diagnosztizál az orvos, és tájékoztatja a beteget, hogy ez a kórállapot fokozott rizikót hordoz, ezért tenzióját rendszeresen kell ellenőrizni.

    A magas vérnyomás nagyobb valószínűséggel okoz vesekárosodást akkor, ha egyéb kórokkal: cukorbetegséggel, magas koleszterinszinttel, szív- és érrendszeri betegségekkel társul. Ami az életmódot illeti, egészségesen kell táplálkozni, figyelmet fordítva az ideális testsúlyra, mert az védelmet jelent a krónikus veseelégtelenséghez vezető, már említett állapotok kialakulásával szemben.

    Csökkenteni kell a só-bevitelt. (Az ajánlott nátrium-fogyasztás napi 5-6 gramm, azaz egy teáskanálnyi, az előre elkészített, éttermi ételekben viszont olykor ennél több van. Könnyebb ellenőrizni a só-bevitelt, ha friss alapanyagokból, otthon készül az étel.)

    Diabéteszeseknek elengedhetetlen a rendszeres kontroll

    A megelőzést segíti a vércukor-szint rendszeres ellenőrzése. Csaknem minden második cukorbetegnél kifejlődik a kórhoz kapcsolódó nefropátia, ezért egyetlen diabéteszesnél sem maradhat el a vesefunkció rendszeres kontrollja. Idejekorán való észleléssel mérsékelhető, sőt teljesen kivédhető a cukorbaj következtében kialakuló vesekárosodás. Fontos, hogy szakember is mérje rendszeresen a vércukorszintet.

     

    A passzív dohányzás hatásai

    A passzív dohányzásnak hangsúlyozottan hatása van a légzési paraméterekre, ami jobban elősegíti az asztma és az állandó nehézlégzés kialakulását, mint más allergiák.

    A passzív dohányzás kevésbé ismert hatása

    Ugyancsak az életmódra vonatkozó fontos tanács: kerülni kell a dohányzást és a dohányzókat. A füst ugyanis lassítja a vesében a véráramlást - márpedig, ha kevesebb vér jut a szervbe, romlik a vesefunkció. (A dohányzás a vesedaganatok kockázatát is mintegy 50%-kal megnöveli.)

    Gyógyszerszedés fokozott ellenőrzés mellett

    Általános érvényű figyelmeztetés, hogy csak orvos által javasolt gyógyszereket szabad szedni, kerülendő a vény nélküli szerek - különösen rendszeres - használata. Manapság meglehetősen általánossá vált a különféle gyulladás-gátlók (pl. ibuprofen) szedése, holott ezek károsíthatják a vesét.

    Megjegyzendő, az egészséges vese számára, a csak alkalmanként használt efféle szerek nem jelentenek nagy veszélyt, ám ha krónikus fájdalom csillapítására (pl. ízületi gyulladás esetén) szánják, feltétlenül orvos segítségével kell kiválasztani a vesét legkevésbé károsító fájdalomcsökkentő hatóanyagot.

    Minden esetre célszerű folyamatosan vigyázni, ezért minden nagy kockázatú egyén - a cukorbeteg, a magas vérnyomással élő, a túlsúlyos, vagy a már ismerten vesebeteg, esetleg ha családtagja is érintett -, feltétlenül rendszeresen ellenőriztesse vesefunkcióját.

    E vizsgálatok elvégzésének és az egyéni kockázati tényezők meghatározásának, azaz a szűréseknek a fontosságát hangsúlyozzák a szakértők a 2011-es világnap alkalmából is.

    A veseműködésben mutatkozó eltéréseket kiemelten fontos minél korábban azonosítani, mert ez teszi lehetővé, hogy a beteg még a vesekárosodás megindulása előtt megkaphassa a megfelelő kezelést.


    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró

    Módosítva: 2017.12.11 11:25, Megjelenés: 2017.12.11 11:25
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Az Ön bőre milyen?

    Az Ön bőre milyen?

    Peterman Krisztina

    Bőrünk típusának megfelelő ápolást igényel. Milyen jelekből határozható meg bőrtípusunk?

    Önálló fejfájások

    Önálló fejfájások

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    A visszatérő fejfájások túlnyomó többsége az önálló fejfájások közé sorolható.

    Mit kell tudni a vesetágulatról?

    Mit jelent az, hogy vesetágulat? Mi okozhatja? Mik lehetnek a tünetei? Milyen stádiumai vannak a betegségnek? Hogyan diagnosztizálható? Milyen szövődmények léphetnek fel? Milyen kezelési lehetőségek vannak? Cikkünkből kiderül.

    Szakemberek az élődonoros veseátültetések mellett

    Az élődonoros veseátültetések számának növelése mellett foglaltak állást a szervdonációs és transzplantációs világnap alkalmából tartott rendezvény résztvevői. Elhangzott: tavaly tíz százalékkal nőtt 2017-hez képest a szervtranszplantációk száma Magyarországon, 2018-ban összesen 505 ilyen beavatkozás történt.

    Policisztás vesebetegség

    A policisztás vesebetegség a vese ritka, öröklődő megbetegedése. Kezdetben a tünetek nem specifikusak: hasi vagy deréktáji fájdalom tapasztalható.

    Vesekövesség - Kezelés és megelőzés

    A vesekövesség kezelése csak a meglévő kövek eltávolítását és az általuk okozott panaszok megszüntetését célozhatja. Amennyiben azonban valakinek már volt veseköve, 1-2 éven belül újra jelentkezik, ha az életmódján nem változtat.

    Az urológiai szervek sérülései (vesék, húgyvezeték, húgyhólyag)

    Az urológiai szervek sérülései (traumái) ismertetése előtt érdemes tisztázni azok elhelyezkedését. A leggyakoribbak a vesék sérülései, és azok között is az ún. fedett traumák.

    Krónikus veseelégtelenség

    Krónikus veseelégtelenségnek nevezzük a vesefunkció visszafordíthatatlan károsodását, amelynek következtében a vese által normálisan kiválasztott salakanyagok felhalmozódnak a vérben.

    A vesebetegség és az elhízás kapcsolata

    A Vese Világnap megrendezésére 2017-ben immár tizenkettedik alkalommal kerül sor. A 6 kontinens több mint 100 országában - köztük Magyarországon is - megtartott világnap ez évi témája a vesebetegség és az elhízás, jelmondata pedig: Egészséges életmóddal az egészséges vesékért!

    Új vese gyerekeknek: rövidebb várólista

    Hat év várakozás helyett már hónapokon belül kapnak új vesét a magyar kisgyermekek a részleges Eurotransplant csatlakozás, vagyis 2012 januárja óta. Dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika osztályvezetője szerint ez elsősorban a 12 év alatti betegek szervhez jutását segítette nagymértékben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.