Magas szérum Vas érték és vesebetegség okozhat szemgyulladást?

Tisztelt DoktorÚr! Egy olyan "különleges" probléma miatt szeretném Önt felkeresni/tanácsát kérni. Az elsődleges panaszom az lenne, hogy már egymás után 3 (1db 2022 ben készült és 2 db 2023 ban készült) általános laborvizsgálatomban az volt látható, hogy magasabb volt a vas illetve legutóbb a transzferrin szaturációm is (a ferritin értékek normál értékeket mutattak). Korábban 2020-ban volt egy általános laborom ahol ez a probléam még nem merült fel. Voltam a problémával belgyógyásznál aki tovább küldött hematológiára. Ott javasolta a doktornő, hogy érdemes lenne megcsináltatni még 1 vérvételt (ez volt a legutóbbi) és ha ott is magas a vas akkor szükséges egy genetikai vizsgálat hemachromatosis irányába. Ezt szintén elvégeztem (a Synlab féle vizsgálatot ahol C282Y, H63D értékeket vizsgálják. Erre az eredmény a következő lett: "A HFE (HLA-H) gén nem tartalmazza a 282Cys->Tyr és a 63His->Asp pontmutációkat. Tekintettel arra, hogy az igazoltan öröklődő haemochromatosisban szenvedő betegek, mintegy 90%-a homozygota vagy heterozygota a C282Y mutációra nézve, s további kis hányaduk hordozza a H63D mutációt, a vizsgált személy esetében öröklődő haemochromatosis nem valószínű, bár nem zárható ki." Ahogy olvastam, hogy emelkedett értékeket több dolog is tud okozni, viszont nálam egyik se merült a következők körül fel: sok alkoholt nem fogyasztok, sok zöld teát se, semmi féle vaspótlót vagy vitamint nem szedek illetve vérátömlesztést se kaptam., Amit találtam, hogy különféle máj/vese betegségek is okozhatják a problémát. Ez, ami egy kissé aggaszt engem. Ugyan is 2020-ban volt egy episcleritis szemgyulladásom, ahol nem találták meg neki az okát. Az évek során kb 2-3 szor ez előfordult velem, egyszer se találták az okát. Viszont 2022-ben egy más okból voltam hasi ultrahangon ahol az adott orvos a jobb vesémnél azt mondta, hogy nem lát teljesen valamit jól (echo szegény képlet), amiután az orvos azt mondta, hogy elképzelhető, hogy csak valami "forgási rendellenesség". Ezt követően elvégeztek rajtam egy hasi MR-t is ahol igazolták, hogy valóban csak egy fejlődési rendellenességről van szó. (mellékletben csatoltam a PDF file-t az MR leletről)., Ami zavar, hogy olvastam, hogy vese betegségek tudnak szemgyulladást okozni. A kérdésem ön felé az lenne, hogy Ön szerint lehet bármi összefüggés a dolgok között vagy csak túlgondolom a történteket? Kontrollra vissza szeretnék menni a hematológushoz, azonban időközben szeretném az Ön tanácsát is megkérdezni, hogy e-téren (magas vas) mégis hol kellene tovább kutakodnom a kiváltó ok megfejtésére? Válaszát előre is Köszönöm!

Dr. Plósz János válasza magasabb seFe témában

Ha a ferritin szintje normális, akkor nem merül fel haemocromatosis lehetősége (a genetika is ezt támasztja alá), az emelkedett szérum-vas miatt nem kell szerintem aggódnia. Úgyanígy a vese forgási rendellenessége miatt sem. A vesebetegség, ami episcleritist okoz, általában autoimmun gyulladás, immunológiai kivizsgálás indokolt.

Megválaszolva: 2023. október 29.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Furcsa hasfájás mitől lehet?
Mikrobiom vizsgálat, hiányzó...
Gyomorpuffadás-szédülés összefügghet e?
Puffadástól szédülés, ritmuszavar
Gyomorpanaszok antibiotikum kúra után
Tisztelt Doktor Úr! 42 éves vagyok. Panaszaim augusztusban kezdődtek egy indokolatlan egy hetes fromilid antibiotikumos kezelés után. Előtte a gyomrom...
Post Covid / Epe, hasnyálmirigy...
41 éves férfi vagyok,86 kg,183 cm. Kb. másfél hónapja kezdődött, hetekig tartó, erős, száraz köhögésre háziorvosom akti duo-t írt fel. Feltételezhetően COVID...