Szomjúság téma

Szomjúságérzet - Hogy működik szervezetünk vízháztartása?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2022-07-17 04:33
A szomjúság a szervezet fiziológiai válasza a folyadékegyensúly eltolódására. A folyadéktartalom csökkenése súlyos zavarokhoz vezet, ezért az emberi szervezet nagyon pontosan szabályozza a test folyadék- és elektrolit-háztartását.

Kiszáradás - Mik a tünetek? Mi okozhatja?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-07-05 15:03
Ha a szervezet folyadéktartalma sokkal nagyobb mértékben csökken, mint amilyen mértékben az elveszített folyadék pótlásra kerül, akkor kiszáradásról, más néven dehidrációról vagy exsiccosisról (ejtsd: ekszszikkózis) beszélünk. A kiszáradás a folyadékháztartás felborulása, amely az esetek többségében a sóháztartás (elektrolit-háztartás) felborulásával is együtt jár.

A hőség vagy kezdődő cukorbetegség okozza a gyerek kínzó szomjúságát?

Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért - 2022-06-28 15:03
A nyári kánikulában sokszor fel sem tűnik a szülőknek, hogy gyermekük jóval többet iszik a szokásosnál, ennek ellenére mégis kínzó szomjúság gyötri. Úgy vélik, hogy mindez a meleg miatt van és még csak nem is sejtik, hogy az ártatlannak tűnő dolog mögött azonnali inzulinkezelést igénylő gyermekkori vagy más néven 1-es típusú diabétesz is állhat.

A kiszáradás - Vigyázat, csökkenhet a szomjúságérzet!

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2022-06-20 13:33
Kiszáradásnak (dehidráció) nevezzük azt az állapotot, mikor a szervezet víztartalma csökken. Háromféle formában fordulhat elő, amelyek az alapján különíthetők el, hogy a víztartalom csökkenését kíséri-e az ásványianyag-egyensúly felborulása, és milyen irányban.

Mire figyelmeztet a szomjúságérzet?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2022-06-14 14:39
A szomjúság a szervezet fiziológiai válasza a folyadékegyensúly eltolódására. A folyadéktartalom csökkenése súlyos zavarokhoz vezet, ezért az emberi szervezet nagyon pontosan szabályozza a test folyadék- és elektrolit-háztartását.

A 2-es típusú cukorbetegség

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - 2022-02-01 07:33
A 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz mellitusz) kialakulásáról sokan nem is tudnak, mivel a szervezet egy ideig képes ellensúlyozni az inzulinrezisztenciát.

Miért vagyunk szomjasak?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2018-02-08 05:21
Miért leszünk szomjasak a túl sós ételek fogyasztása után? Hogyan szabályozza a nátrium-kálium aránya a vízháztartást? Megtudhatja a cikkünkből!

Folytonos szomjúságérzet - Milyen betegséget jelezhet?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2017-06-19 11:25
A polidipszia kifejezés jelentése: túlzott szomjúságérzés. A probléma fennállása esetén a lényeg nem a szervezet vízhiányos állapota, hanem valamely oknál (pl. betegség) fogva a szervezet úgy érzékeli, hogy abszolút vagy relatív folyadékhiány alakult ki.
A vizsgált szociális otthonokban élő idős emberek folyadékfogyasztása messze elmarad az ajánlott napi folyadékbeviteli mennyiségtől – derül ki egy friss kutatásból, amit a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, a SE Egészségtudományi Kar, Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszéke és az Európai Hidratációs Intézet végzett el közösen.

A nyári hőség az egészséges embert is megviseli

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2012-07-03 11:17
A hét elején 39 fok körüli maximumok várhatók nappal, de például a Duna-Tisza-köze déli részén 40 fok is lehet. A nyári hőség mindenki számára olyan időjárási környezetet teremt, mintha mediterrán vagy szubtrópusi vidékre utazna.
Inni, inni és inni, mármint vizet és különösen nyáron - hangzott mostanáig a táplálkozási szakértők tanácsa. De valójában mekkora is az a mennyiség, ami ténylegesen jó és szükséges az emberi szervezet számára?

Kiszáradás

Orvos valaszol - Dr. Árki Ildikó - 2015-01-01 13:45
Több mint két hónapja folyamatosan kiszárad a a szám, reggelenként nagyon rossz. Folyton kívánom a vizet és hiába iszok szomjas vagyok de nem tudok már többet inni és ez már több mint két hónapja van. Ez mért van?

gyümölcsre folyadék

Orvos valaszol - Dr. Árki Ildikó - 2014-07-27 17:53
Kedves Doktor! nekem az lenne a kérdésem, hgy mely gyümölcsökre, zöldségekre nem lehet vizet/folyadékot inni? sajnos az utóbbi években leszoktattam magamat elég sok gyümölcsről, mert volt egy pár gyümölcs amire ha vizet ittam iszonyú gyomorront

Szomjúságérzet mitől lehet?

Orvos valaszol - Dr. Szanyi Andrea - 2013-11-18 09:13
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Már negyedik napja állandó szomjúságérzetem van, és hiába iszok meg naponta 2-3 liter folyadékot, nem múlik ez az érzés. Az első nap, amikor ezt éreztem, savtúltengésre is panaszkodtam. Sokat böfögtem, a torkomban maró

Nagyfokú szomjúságérzett

Orvos valaszol - Dr. Szanyi Andrea - 2012-05-08 20:28
, Tisztelt Doktornő! Mostanában nagyon sokszor van nagyfokú szonjúság érzetem. A torkom kiszárad és mintha egy gombóc lenne benne. Ez ivásra egy idő után megszűnik de mostanában naponta többször jelentkezik. Mi lehet az oka ebben kérem Doktornő se

Milyen betegség állhat a háttérben?

Orvos valaszol - Dr. Tomonkó Magdolna - 2011-11-19 19:53
Azt szeretném megkérdezni, hogy az alábbi tünetek alapján milyen betegség állhat a háttérben: Enyhe fejfájás, nagyfokú szomjúságérzet, evés után a jobb oldalon felül kényelmetlen nyomás a hasamban, mellkasi nyomás, fáradtságérzet. Egy hete fagylal

Nögyógyászati kérdés

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2010-12-06 11:26
Tisztelt doktornő! Miliguest fogamzásgátlót szedek több éve. A gyógyszert havonta 1 hétig szoktam szüneteltetni, amikor megjön a menstruációm, most november 22től 28-ig volt ez az időszak. A szüneteltetés mindig hétfőtől vasárnapig tart, tehát így

Kóros szomjúság

Orvos valaszol - Dr. Felszeghy Enikő - 2010-12-03 01:32
Tisztel Doktor Úr/Asszony! Nekem olyan kérdésem lenne, hogy miért van az, hogy állandóan szomjas vagyok? Van olyan nap, amikor 4-5 litert is megiszok. Pedig nemrég nézték a vércukor-szintemet és rendben volt. Akkor meg miért lehet ez?

Abnormális szomjúság

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2009-03-04 18:52
tisztelt doktor úr/doktornő! fiatal lány vagyok, és az lenne a kérdésem, hogy mennyiben probléma az, ha folyamatosan iszom? vizet, természetesen. folyamatosan alatt azt értem, hogy naponta min kb 6-7 litert. ez alapján én cukorbeteggyanúsnak tart