Miért érdemes szűrésre menni?

MTI
megjelent:

A rosszindulatú daganatok kérdései, a férfi és női urológiai betegségek megelőzésének és kezelésének legkorszerűbb módszerei állnak a Magyar Urológusok Társasága csütörtökön kezdődött XVI. kongresszusának középpontjában, a rendezvényen részt vesznek az urológiához legközelebb álló társszakmák - uroonkológiai, andrológiai, infektológiai - képviselői is.

Hazánkban a férfiak halálának harmadik leggyakoribb oka a prosztata rákos daganata. Ez azért kiemelten szomorú adat, mert ez a betegség korán fölismerhető és kezelésére megvannak a korszerű műtéti és gyógyszeres módszerek.

Prosztatarák szűrése

A prosztatarák korai felismerésérében a PSA (prosztata specifikus antigén) szűrése és a rektális digitális vizsgálat számít standard eljárásnak . Általában 50 év felett javasoljuk a férfiaknak a PSA teszt elvégzését, egyes esetekben korábban, azaz már 40 éves kortól javasolt a teszt, ha magasabb a rizikó a daganat kialakulására, például ha a családban már előfordult a prosztatarák. Akár a magas PSA szint, akár a prosztata végbélen keresztüli tapintás-vizsgálata során felmerül rosszindulatú daganatos betegség gyanúja, prosztata biopszia elvégzése indokolt. Prosztatarák szűrése PSA- és genetikai teszt kombinációjával>>

PSA vizsgálat - Minden vérvételkor!

A dülmirigy gyulladását, megnagyobbodását, esetleges rosszindulatú elváltozásának gyanúját az urológusok korán és nagy biztonsággal fölismerik. A szűrővizsgálatokra országszerte rendszeresen van lehetőség és ez lehetővé teszi a daganatos betegség korai fölismerését és hatásos kezelését.

A szakemberek szerint a bármilyen okból történő vérvétel alkalmával célszerű a prosztata antigénjének, a PSA szintjének vizsgálatát is elvégezni. A Prosztata Specifikus Antigén betűszava azt a fehérjét jelöli, melynek szintje a vérben a dülmirigy térfogatával arányos.

Ha a prosztata akár jóindulatú módon, akár rosszindulatú daganatos elváltozás miatt nagyobb lesz, a PSA számértéke is megnő.

Ennek a vérmeghatározásnak rendszeres ismétlése szűrővizsgálatként alkalmazható, és műtét után a beteg állapotának ellenőrzése céljából is végzik. Igen alkalmas szűrővizsgálat végett az ultrahangos módszer és az urológiai szakvizsgálat.

Onko Klub Kecskeméten

Átlagosan minden negyedik korosodó férfinél kimutatható a prosztata daganat, és ezért igen fontos, hogy a rosszindulatú átalakulást a lehető legkorábban fölismerjék.

A Kecskeméti Kórház a Sanofi támogatásával elindította az "Onko Klub" információs központot, ahol a daganatos betegeket és hozzátartozóikat orvosi ellátással és tanácsadással segítik.

Bizonyos, hogy ez a kezdeményezés országszerte elterjed és a rosszindulatú daganatos betegségek megelőzésében, kezelésében mind több embernek támogatást jelent.

Prosztatarák diagnózisa

A diagnózis felállítását részletes kivizsgálás előzi meg a fizikális vizsgálatoktól a speciális laborvizsgálatokon keresztül az ultrahangos vizsgálatig, ám a prosztatadaganat diagnózisa csak a szövettani vizsgálat alapján állítható fel egyértelműen. Prosztatarák - Milyen vizsgálatokra számíthat?>>

(MTI)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Merth Gábor, urológus
WEBBeteg összeállítás - Tóth András, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.