Mennyit kell a terhesség alatt hízni? Kevesebbet, mint gondolná!

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Gyermeket vár, vagy tervez? Itt az ideje, hogy megismerje a terhességi hízással kapcsolatos legújabb irányelveket! Az elmúlt 20 évben nem változtattak ezeken a számokon, ám a lakosság egyre nagyobb méretet öltő elhízása szükségessé tette az új irányelvek kidolgozását, mely orvosok és táplálkozási szakértők bevonásával történt.

Általánosan elfogadott, hogy már a terhességet megelőzően legjobb az ideális testsúly elérése, a rendszeres testmozgás megkezdése, illetve a megfelelő fogamzásgátlásról való gondoskodás a kívánt testsúly eléréséig. A terhesség során a nők nagy része sokkal többet hízik, mint az szükséges lenne. Az új irányelvek alapját a kismama terhesség előtti BMI száma adja.

Ezek szerint, ha a terhességet megelőzően
- sovány: 14-20 kg-ot,
- normál testalkatú: 12-17 kg-ot,
- túlsúlyos: 7,5-12 kg-ot,
- elhízott: 5,5 -10 kg-ot hízhat.

Ha a kismama ikreket vár, ezek a számok a következőképpen alakulnak:
- normál testalkatú: 13,5-27 kg,
- túlsúlyos: 15 -25 kg,
- elhízott: 12,5-21 kg.

Az elhízás kockázattal jár

Ön tudja, hogy mit eszik?

Ellenőrizze, hogy amit megeszik nap mint nap, mekkora tápanyagtartalom van!

Ahhoz, hogy ezt tartani tudják, nagyon oda kell figyelni már a terhességet megelőző időszakban is, és a terhesség alatt is az egészséges táplálkozásra. A túl nagy mennyiségű súlygyarapodás a baba és az anya egészsége szempontjából is veszélyeket rejt.

A baba szempontjából azért veszélyes, mert így valószínűleg túl nagy súllyal születik, ami születési sérülésekhez, illetve császármetszéshez vezethet, ezen kívül igen nagy a cukorbetegség kockázata.

Csak napi 300 kalória pluszt!

A normális, egészséges terhesség fenntartásához csak napi 300 kalóriával van többre szüksége a szervezetnek, így a kettő helyett kell enni régi szlogenjét jobb mihamarabb elfelejteni! Amennyiben a normális napi energia-bevitelhez viszonyítjuk, ami kb. 18800-2000 kalória, akkor a plusz a 300 kalória ennek egyhatodát jelenti. Tehát csak alig valamivel kell többet enni!

Kevesen tartják be

A szakemberek szerint a legnagyobb baj az, hogy csak nagyon kevesen fordulnak orvoshoz a terhesség tervezése előtt, és nekik is csak töredékük tartja be a terhességet megelőző időszakra vonatkozó utasításokat.

Éppen ezért is javasolják a túlsúlyos nőknek, hogy halasszák el a teherbeesés tervezett időpontját akkorra, mikor sikerül megszabadulniuk pár kilótól. Noha ezt sokan nem értik meg, fontos hangsúlyozni, hogy a saját és leendő gyermeke érdeke is ezt kívánja, illetve a gyermek ellátásával kapcsolatos mindennapi teendők mellett sokkal nehezebb lesz időt szakítaniuk az ideális testsúly elnyerésére.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.