A terhességi alacsony vérnyomás okai és kezelése

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász megjelent:

A terhességi alacsony vérnyomás normális jelenség. A hormonok ingadozása és a keringési változások gyakran csökkentik a vérnyomást, különösen a terhesség első és második trimeszterében.

Az alacsony vérnyomás (hypotensio) a terhesség alatt általában nem okoz jelentős egészségügyi problémát, és a legtöbben otthon is tudják azt kezelni. A nagyon alacsony vérnyomás azonban aggodalomra adhat okot és kellemetlen tünetekkel jár.

Mi okozza az alacsony vérnyomást a terhesség alatt?

A terhesség sok változást eredményez, ezért fontos, hogy a kismamák rendszeresen vegyenek részt az ellenőrző vizsgálatokon a terhesség minden szakaszában.

E vizsgálatok során az orvos minden alkalommal megvizsgálja a nő vérnyomását is.

A vérnyomás attól függően enyhén változik, hogy milyen a kismama energiaszintje, mennyire ideges, milyen az életmódja és a stresszszintje. A vérnyomás a napszaktól függően is lehet magasabb vagy alacsonyabb.

A kismama vérnyomása a terhesség első 24 hetében alacsonyabb lehet, melynek oka valószínűleg az, hogy az erek kitágulnak a méh véráramlásának növelése érdekében.

Egyéb ideiglenes okai általában a túl gyorsan történő felállás vagy a túl hosszú ideig tartó forró fürdő.

Bár a terhességi alacsony vérnyomás gyakori, bizonyos tényezők hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a vérnyomás a szokásosnál is alacsonyabb legyen. Terhes nők esetében ezek általában a következők:

 • allergiás reakciók
 • fertőzések
 • hosszabb ágynyugalom
 • kiszáradás
 • alultápláltság
 • vérszegénység
 • szívbetegség
 • endokrin rendellenesség

Egyes gyógyszerek is csökkenthetik a vérnyomást is, ezért létfontosságú, hogy a kismama tájékoztassa orvosát arról, milyen gyógyszereket szed.

A rendkívül alacsony vérnyomás a terhesség korai szakaszában jelentkező szövődmény - például méhen kívüli terhesség - jele lehet (de ritka, hogy ez a méhen kívüli terhesség első jele, más panaszokat okoz elsősorban).

Ez a cikk is érdekelheti A terhesség kevésbé ismert kellemetlen velejárói

Normál vérnyomásszint a terhesség szakaszaiban

A terhesség alatt a vérnyomás mind az anya, mind a baba egészségére utal. Az orvosok ennek értékét használják annak érdekében, hogy segítsenek diagnosztizálni a háttérben meghúzódó problémákat vagy esetleges szövődményeket.

Szakértők szerint a normál vérnyomás szisztolés értéke (ez mindig a magasabb vérnyomásérték) 120 Hgmm-nél kevesebb, kb. 80-120 Hgmm.

80 Hgmm a normális diasztolés érték (a vérnyomás alsó száma). Bármi, ami ennél alacsonyabb, alacsony vérnyomásnak számít, de sok embernél ez még normális lehet.

Az orvos általában akkor diagnosztizál alacsony vérnyomást, ha annak értéke kevesebb mint 90/60 Hgmm.

A terhesség első 12 hetében a kismama észreveheti a vérnyomás csökkenését. Az alacsony vérnyomás gyakran az első és második trimeszterben is alacsony szinten marad, és csak a harmadik trimeszterben emelkedik újra.

Az orvosok a vérnyomást a születést követő napokon is figyelik, mert annak értéke terhességet követő szövődményre figyelmeztethet.

A terhességi alacsony vérnyomás tünetei

Noha az alacsony vérnyomás általában nem ad okot aggodalomra, annak tünetei a következők lehetnek:

 • szédülés
 • hányinger
 • szédülés, amely ájuláshoz vezethet, különösen, ha gyorsan áll fel
 • általános fáradtság, ami rosszabbodhat a nap folyamán
 • légszomj, vagy sekély, gyors lélegzet
 • szomjúság, még ivás után is
 • hideg, sápadt bőr
 • látási problémák, például homályos látás vagy kettős látás
 • depresszió

Ezen tünetek más betegségek jelenlétét is felvethetik, ezért akinél ilyen tünetek jelentkeznek, annak feltétlenül beszélnie kell orvosával. Egyes tesztekkel megbizonyosodhat arról, hogy a tüneteket az alacsony vérnyomás okozza, és nem valami más egészségi állapot.

Kockázatok és a babára gyakorolt hatások

Az alacsony vérnyomás egyik fő kockázata az ájulás. Alacsony vérnyomás esetén, ha túl gyorsan áll fel ülő vagy fekvő helyzetből, elájulhat.

A gyakori ájulás különösen akkor veszélyes, ha terhes: megsérülhet, eleshet, és a kieső vérkeringés is problémákat okozhat.

Azonban sok más lehetséges oka lehet a baba egészségére gyakorolt negatív hatásoknak, és önmagában az alacsony vérnyomás általában nem okoz komoly szövődményeket.

Kezelés

A terhesség alatt általában nincs szükség az alacsony vérnyomás orvosi kezelésére, a tünetek házi praktikákkal enyhíthetők, és a vérnyomás visszatér a normális szintre a terhesség harmadik harmadában.

Azok, akik szokatlanul alacsony vérnyomásos epizódokat tapasztalnak, gyógyszeres kezelést igényelhetnek. Ehhez először minden olyan mögöttes körülményt, amely a vérnyomás csökkenését okozhatja, például vérszegénységet vagy hormonális egyensúlyzavart, kezelni kell.

Ha az orvos gyanítja, hogy egy adott gyógyszer alacsony vérnyomást okoz, alternatív gyógyszert ajánlhat fel.

Házi praktikák

Sok kismama házi praktikákra támaszkodik, ami segít megbirkózni az alacsony vérnyomással.

Pihenés

Terhességi alacsony vérnyomás esetén fontos, hogy lassan végezzen bizonyos dolgokat.

Ha reggel lassan kel ki az ágyból ahelyett, hogy kipattanna, és a nap folyamán is lassan áll fel a székből vagy a kanapéról, azzal megelőzheti a szédülést vagy az ájulást.

Ha úgy érzi, el fog ájulni, üljön le vagy feküdjön le, hogy elkerülje az esést, valamint lélegezzen mélyeket. A bal oldalára való fekvés segíti a vér áramlását a szívhez, ami segít stabilizálni a testet.

Az is fontos, hogy a kismama gyakran pihenjen, különösen akkor, ha alacsony a vérnyomása. A nap folyamán történő rendszeres pihenés segíti a test regenerációját és a fáradtság csökkentését.

A laza, nem szoros ruházat viselése segíthet elkerülni a szédülést. A kompressziós harisnya vagy zokni segíti a vérkeringés javítását.

Folyadékbevitel

A megfelelő folyadékbevitel fontos a reggeli émelygés vagy hányás kezelésében.
Ha az alacsony vérnyomás émelygést idéz elő, egy meleg (koffeinmentes) tea segíthet a gyomor megnyugtatásában. A vízzel történő hidratálás is segíthet.

Étrend

Orvosa javasolhatja, hogy a nap folyamán sokszor étkezzen, de kevesebbet a háromszori nagy étkezés helyett. A változatos és a tápanyagban gazdag étrend különösen fontos a terhesség idején, és segítheti a tünetek csökkentését.

A napi sóbevitel növelése segíthet a tünetek enyhítésében, ha terhességi alacsony vérnyomást tapasztal. A túlzott sófogyasztás azonban negatív hatású lehet, ezért fontos, hogy beszéljen orvosával, mielőtt extra sózásba kezdene.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Az orvos rendszeresen ellenőrzi a kismama vérnyomását a terhességi vizsgálatok során, és tanácsot ad vagy kezelési lehetőségeket kínál, ha az túl alacsony vagy magas. A terhességi magas vérnyomás gyakoribb probléma.

Bővebben Terhesség és magas vérnyomás, és a terhességi magas vérnyomás

Az alacsony vérnyomás normális a terhesség alatt, de fontos tudni, hogy ha gyakori szédüléssel vagy ájulással küszködik, a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulni.

Ha ájulást, szédülést, súlyos fejfájást, látásváltozást vagy légszomjat tapasztal, kérjen sürgősségi ellátást! A mellkasi fájdalmak és a test egyik oldalán fellépő zsibbadás vagy gyengeség érzése szintén sürgősségi ellátást igényel.

Beszéljen orvosával, ha az alacsony vérnyomás a harmadik trimeszterben is fennáll, vagy hosszabb ideje okoz gondot.

Ha különben is alacsony a vérnyomása, akkor ezt említse meg az orvosnak az első terhességi vizsgálatok során annak érdekében, hogy megelőzzék annak további, súlyos csökkenését!

Az alacsony vérnyomás tüneteinek kezelése a terhesség alatt mind az anya, mind a gyermek egészségét szolgálja!

Tovább Terhesség alatt ellenjavallt gyógyszerek

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; medicalnewstoday.com
Lektorálta: Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Visszérbetegség
Visszérbetegség

Hogyan alakulhat ki a visszeresség?

Izomláz
Izomláz

Pihentessük vagy dolgozzunk rá?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.