Hányinger téma

Hányinger és hányás: milyen betegségekre utalhat?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-08-04 17:03
Hányinger
A hányinger és hányás számos különféle betegség velejárója lehet. Az okok szerteágazóak, állhat a háttérben emésztőrendszeri, szív- és érrendszeri, urológiai és még számos betegség. A következőkben áttekintjük, melyek a leggyakoribb okok.

Utazási betegség: Mi okozza?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-07-26 19:03
Utazás
Az utazási betegség vagy kinetózis egy olyan tünetcsoportot jelöl, amely az egyensúly-érzékelés zavarai miatt alakul ki.

Miért nem eszik a gyerek? Az étvágytalanság okai

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - 2022-07-16 09:03
Étvágytalanság
Gyermekeknél különböző okok vezethetnek étvágytalansághoz. Van, akinél rövidebb ideig tart, míg más gyerekeknél elhúzódó jellegű a probléma.

A Campylobacter-fertőzés

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító - 2022-07-14 09:33
Campylobacter-fertőzés
A Campylobacter-fertőzést vagy campylobakteriózist a Campylobacter baktériumok okozzák. Ezek a baktériumok okozzák leggyakrabban a hasmenéses betegségeket az Egyesült Államokban. Hazánkban pedig ez a fertőzés fordul elő leggyakrabban a nyári hónapokban.

Utazók hasmenése

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos - 2022-07-10 11:42
Hasmenés
Az utazáshoz kapcsolódó hasmenéses megbetegedéseknek nagy részét el lehet kerülni néhány egyszerű szabály szem előtt tartásával, még akkor is, ha olyan helyre utazunk, ahol kérdéses a köztisztaság.

Nyaralás meglepetések nélkül: mit együnk?

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2022-07-02 09:33
Utazáshoz könnyen emészthető, nem romlékony ételt, szendvicset vigyünk magunkkal, lényeges, hogy ne okozzanak a hasban kellemetlen szorító, puffasztó érzést! Csomagoljuk külön a lédús zöldségeket, különben azok eláztatják a szendvicsünk tartalmát!

Utazási betegség: Hogyan lehet megelőzni?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-06-16 15:05
Utazás
Az utazási betegség egyes embereknél előfordul, másoknál viszont nem jelentkezik. Mi ennek az oka, és hogyan lehet megelőzni a tüneteket?

Teendők hányinger, hányás esetén

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-02-08 20:33
Hányinger
Noha a beteg gyakran nem tudja, mi okozza nála a hányingert, hányást, az orvos a tünetek súlyossága, jelentkezésének gyakorisága alapján, valamint fizikális vizsgálat, illetve vér- és/vagy vizeletteszt segítségével meg tudja állapítani a hányinger, hányás okát.

Gyomor-bélrendszer és fogamzásgátló

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022-01-16 17:36
A fogamzásgátló tabletták szedésének emésztőrendszeri hatásairól, illetve gyomor és bélrendszeri betegségek mellett szedett fogamzásgátlók hatékonyságáról írunk cikkünkben.

Hányás hányinger nélkül - Milyen betegségek velejárója lehet?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2022-01-10 03:06
Hányás
Szinte minden hirtelen jelentkező vagy elhúzódó betegség esetén előfordulhat hányás. A hányást leggyakrabban hányinger előzi meg, de a két jelenség természetesen külön-külön is előfordulhat.

6 tipp a reggeli rosszullétek ellen

Oxygen Medical - Dr. Demjén László, szülész-nőgyógyász - 2021-09-20 04:33
A nők 80 százaléka átéli az émelygéssel, hányingerrel, hányással járó reggeli rosszulléteket, amelyek az esetek egy kis részében akár a magzatot is veszélyeztethetik. Dr. Demjén László, szülész-nőgyógyász tippeket adott a kellemetlenség ellen.

Amikor valaki a hányástól retteg: az emetofóbia

WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta - 2021-07-22 20:33
A fóbiák igen elterjedt szorongásos betegségek. Ezen belül a speciális fóbiáknak vannak jól ismert és elterjedt formái. A póktól, a magasságtól, a bezártságtól való félelem közismert.

Betegségek utazás alatt - Mire figyeljen utazáskor?

WEBBeteg összeállítás - 2019-05-31 09:36
Utazás
Sokan választanak távoli országokat úti célként, ilyenkor a többórás utazás kisebb-nagyobb rosszulléteken kívül akár komolyabb problémát is okozhat. Milyen veszélyek fenyegetik utazás alatt? Mire figyeljen? Hogy orvosolja?

A terhességi alacsony vérnyomás okai és kezelése

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2019-02-19 14:36
Alacsony vérnyomás
A terhességi alacsony vérnyomás normális jelenség. A hormonok ingadozása és a keringési változások gyakran csökkentik a vérnyomást, különösen a terhesség első és második trimeszterében.

Mire figyeljenek a 2018-as orosz foci vb-re utazók?

WEBBeteg - M. Á. - 2018-06-25 13:01
Június közepén kezdetét vette a 21. FIFA labdarúgó-világbajnokság, amely tornának ezúttal Oroszország ad otthont. Rengeteg szurkoló érkezett az országba, hogy buzdítsa hazája válogatottját az év egyik legfontosabb sporteseményén. A tornára azonban nemcsak a szimpatizánsok, hanem az orosz egészségügyi szervezetek is készültek.

Kemoterápiás hányinger és hányás

WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító - 2017-05-29 21:41
A hányinger és a hányás a kemoterápiás kezelés gyakori mellékhatása. A legtöbb esetben azonban ezek a mellékhatások gyógyszeres kezeléssel megelőzhetőek vagy erősségük csökkenthető, így nem okoznak olyan kifejezett kellemetlenséget a rákkezelés alatt.

A szívinfarktus megelőző jelei

Medipress - 2016-09-24 12:11
Német kutatók megállapították, hogy a hirtelen bekövetkező szívinfarktus miatt bekövetkező halálnak vannak felismerhető előjelei.

Vészes terhességi hányás (hyperemesis gravidarum)

WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító - 2016-03-29 07:38
Terhesség
Az állapotos nők nagy többsége terhesség alatt hányingert és hányást tapasztal. A terhesség során jelentkező tünet tipikusan nem okoz súlyos panaszokat. Ha azonban nem múlik el a hányinger és a hányás, a terhes nő valószínűleg a reggeli rosszullét egy sokkal súlyosabb típusától szenved.

Diphenhydramin és a gyógynövények kombinációja: milyen interakciókra számíthat?

WEBBeteg - Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - 2015-09-09 20:01
A hányingert, illetve a hányást konkrét betegség hiányában kiválthatja az utazás, felfokozott lelkiállapot, illetve különféle eszközös egészségügyi vizsgálatok is. A diphenhydramin sóját, a dimenhidrinátot tartalmazó gyógyszerek alkalmasak az émelygés, hányás megelőzésére, illetve kezelésére. Érdemes azonban a természetes gyógymódok alkalmazását mellőzni e típusú hányáscsillapító gyógyszer szedése idején.

Kiránduláshoz, utazáshoz: 8 alapdolog az elsősegély készlethez

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2015-08-13 13:11
Itt a nyár, az osztálykirándulások, nyaralások, túrázások ideje. Cikkünkben összeszedtük, mi az a 8 dolog, ami nem hiányozhat egy alap elsősegély készletből, ám mégis elfér egy kis neszesszerben, hogy bármikor, bárhova magával vihesse.

Utazás kisbabákkal, gyerekekkel

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2015-07-20 16:07
Kisgyerekekkel utazni nem ritkán megerőltetőbb és fárasztóbb, nagyobb odafigyelést igényel, mint nagyobb gyerekekkel. Sok dolgot kell még magunkkal vinnünk a babakocsin, cumisüvegen és pelenkán kívül.
A kemoterápián és sugárkezelésen áteső betegeknél sokszor hányinger, hányás alakul ki, sokan ezt tartják az egyik legkínzóbb mellékhatásnak. A hányáscsillapító gyógyszerek mellett léteznek olyan házi praktikák, amelyek segíthetnek csillapítani vagy elkerülni a gyötrő tüneteket.