Melasma - Sötét foltok a bőrön

Dr. Kádár Eszter
szerző: Dr. Kádár Eszter - WEBBeteg
megjelent:

A melasma egy olyan bőrprobléma, amelyet sötét elszíneződések, foltok jellemeznek az arcon és a dekoltázson. Leggyakrabban az arccsontok, homlok, ajkak és az orr környékén jelenik meg. Ez a viszonylag gyakori probléma általában nem jelent egészségügyi kockázatot, de jelentős esztétikai problémát okozhat az érintettek számára.

Mi a melasma?

A melasma egyfajta hiperpigmentáció, vagyis a bőr színének sötétedése, amely a melanin nevű pigment túlzott termelésének eredménye. Ez a pigment felelős a bőr színéért, és a napfény hatására termelődik a bőrben. A melasma esetén a melanin fokozott mértékben termelődik, ezért válik foltossá az arc.

Fontos megkülönböztetni más bőrproblémáktól, például a napfény okozta bőrégéstől, anyajegyektól, bőrtumoroktól vagy a pigmentfoltoktól. Megjelenésében mutat hasonlóságokat a szeplőkkel is, ám míg a szeplők genetikai eredetűek, és bár napfény hatására erősödnek, nem tűnnek el napvédelem mellett sem, a melasma a hormonháztartással mutat összefüggést, és a foltok megjelenése szorosabban kötődik a napfényhez.

Melasma arcbőrön

Hogyan alakul ki?

A melasma kialakulásának pontos oka nem teljesen ismert, de több tényező szerepét derítették fel a kialakulásában. Ezek közé tartozik a genetika, a hormonális változások, a terhesség, a női nemi hormonok (ösztrogén és progeszteron) hatása, valamint a napfény expozíciója. A napfény, szauna, lézerkezelések különösen súlyosbíthatják a melasma tüneteit. A tünetek hullámokban is jelentkezhetnek, téli időben enyhébbek, nyáron erősödhetnek.

A melasma megelőzése érdekében fontos a megfelelő fényvédelem alkalmazása. Ez magában foglalja a napvédő krémek használatát, kalap és UV szűrő ruha viselését, az árnyékban tartózkodást, és a napfény expozíció minimalizálását, különösen a déli órákban.

Kiket érint?

Bár a melasma bárkit érinthet, a nők nagyobb valószínűséggel szenvednek tőle. Nagyobb kockázatnak vannak kitéve azok, akik éppen terhesek, vagy fogamzásgátló tablettákat szednek. Mindkét esetben a hormonális változások miatt jelenhet meg a melasma. Azok a személyek is hajlamosabbak lehetnek a melasmára, akiknek a családjában már volt ilyen probléma.

A melasma kezelési lehetőségei

A melasma kezelése kihívást jelenthet, hatékonysága függ az egyéni tünetektől és azok súlyosságától. A kezelési lehetőségek közé tartozik a bőrvilágosító krémek és szérumok használata, továbbá a különböző orvosi kezelési eljárások.

Bőrápoló termékek

A melasma kezelésére és megelőzésére kifejlesztett bőrápolási termékek közé tartoznak a bőrvilágosító krémek és szérumok, amelyek segíthetnek csökkenteni a pigmentációt és javítani a bőr megjelenését. Ezeknek általában hydroquinone hatóanyagtartalmuk van. Fontos azonban, hogy ezeket a termékeket a bőrtípusának és az egyéni igényeinek megfelelően válassza ki, és mindig konzultáljon dermatológussal, mielőtt új terméket próbálna ki.

Második legfontosabb termék a fényvédő. Ősszel és télen 30+, nyáron inkább 50+ faktorszámú termékek használata javasolt. Ezek megelőzik a sötét foltok kialakulását.

Bőrgyógyászati eljárások

Amennyiben a bőrápolási termékek nem érik el a kívánt hatást, érdemes bőrgyógyászt felkeresni. A legtöbb melasma kezelésére alkalmazott krém hatásosabb, ha receprtre kapható formátumot alkalmazunk.

A további orvosi kezelési eljárások közé tartozhat a lézeres terápia vagy a vegyi hámlasztás, valamint bizonyos esetekben a hormonterápia. Ellentmondásos, hogy bár a lézer kezelésként is működik a melasma esetében, bizonyos pácienseknél súlyosbíthatják a tüneteket.

A kezelési mód megválasztása a bőrgyógyász és a páciens közös döntése, az egyéni jellemzőket és preferenciákat figyelembe véve.

Összességében a melasma egy gyakori, de kezelhető bőrprobléma, amely megfelelő fényvédelemmel és megfelelő termékekkel kezelhető. A megfelelő bőrápolási rutin és a rendszeres dermatológiai vizsgálatok segíthetnek abban, hogy a melasma tünetei minimalizálódjanak, akár el is tűnjenek.

Tovább Foltok a bőrön: ártalmatlan vagy veszélyes?

Dr. Kádár EszterForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Kádár Eszter, rezidens
Fotó: Photo 179292021 | © Duangjan Jitmart | Dreamstime.com

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.