Császármetszés után segít a gyógytorna

Földi Gyula
Szerző: WEBBeteg - Földi Gyula, gyógytornász

Ki ne szeretne császármetszés után minél hamarabb túl lenni a fájdalmakon, erőtlenségen, testi korlátozottságon? Kevéssé ismert, hogy az anya maga is segítheti a gyorsabb felépülését.

Érthető, ha a fájó seb, az erősebb vérzés, a műtét utáni testi gyengeség közepette az anya nem vágyik tornázni, de higgyük el, megéri. A megfelelő gyógytorna segít a szövődmények megelőzésében és gyorsítja a felépülést:

 • javítja a keringést és a légzést, így megelőzhetők bizonyos szövődmények,
 • gyorsabb a méh visszahúzódása és regenerálódása,
 • a gyermekágyi vérzés könnyebben távozik,
 • a vizeletürítés és bélműködés hamarabb rendeződik.

A császármetszés után, már az őrzőben fekve lehet végezni gyógytornát: keringésjavító- és légzőgyakorlatokat. Ezek nemcsak a szövődmények fellépésének esélyét csökkentik, hanem felkészítik a testet az első felkelésre. Minél hosszabb a műtét után előírt fekvés ideje, annál fontosabbak a fekve végzett gyógytorna gyakorlatok. Ebben, ideális esetben osztályon dolgozó gyógytornász nyújt segítséget.

Császármetszés után

A császármetszés utáni felépülésről átfogóan könyvünkben olvashat: „Hogyan legyünk túl a nehezén? 1. kötet Császármetszés után a kórházban”. A sok gyakorlati tanács mellett tudatosítjuk, hogy mit tehet az anya a fájdalmak megelőzése és a mielőbbi felépülése érdekében. A könyv bemutatja a sebkímélő mozdulatokat és példákat a végezhető gyógytorna gyakorlatokra, sok kép kíséretében (elérhető hozzá 15 kisfilm is). A könyv buzdít a gyógytornásszal való személyes kapcsolatra.

Fontos a rendszeres, óvatos mozgás és előnyös a korai felkelés (szaknyelven korai mobilizáció). A gyermekágyas osztályon is fontos rendszeresen felkelni és napról napra fokozatosan többet sétálni. A sok fekvés mellett szükségünk van a lábadozásunkat segítő mozgásra. Közben figyelni kell a helyes testtartásra, egyrészt a szülés utáni súly- és egyensúlyváltozás miatt, másrészt a heg feszülése, fájdalma miatt késztetést érezhetünk az előrehajlott testtartásra. A fekvés során továbbra is végezzünk rendszeres, rövid gyógytornát.

A császármetszés utáni közvetlen időszakkal kapcsolatban folytattak egy tudományos vizsgálatot, hogy mennyire hat kedvezően a fizioterápiás program a fájdalomra és a műtét utáni mozgásokra.

Az anyukák egyik csoportja megszokott ellátást kapott, míg a másik csoporttal gyógytornászok foglalkoztak. Az anyák légzőgyakorlatokat és keringésjavító gyakorlatokat végeztek. A medenceöv óvatos mozgatását is bevették a programba, mert jótékonyan hat a hasizomokra, serkenti a bél aktivitását, segít megelőzni és kontrollálni a bélgázok okozta fájdalmat. A sebfájdalom csökkentésére TENS kezelést is kaptak. Megmutatták az anyáknak a köhintés technikáját, ami kevésbé fájdalmas, mint a köhögés. Megtanították őket a helyes testtartásra és a sebkímélő mozdulatokra a baba ellátása és a mindennapi teendők közben. A testtartásjavító gyakorlatok mellett medencefenék izom gyakorlatokat is tanultak.

Ez is érdekelheti Ha köhögnünk vagy tüsszentenünk kell műtét után, miért fontos, hogy helyes tegyük?

A fizioterápiás kezelésben részt vevő anyák sok szempontból kedvezőbben és gyorsabban gyógyultak.

 • Az őrző elhagyására több mint másfél órával hamarabb váltak alkalmassá (átlag 6 óra 20 perc után, szemben a 8 órás átlaggal).
 • A műtét utáni első és második napon sokkal jobban csökkentek náluk a seb okozta fájdalmak. Kevesebb fájdalomcsillapítóra volt szükségük.
 • Hamarabb beindult náluk a bélmozgás (a bélgázok távozása átlag több, mint 6 órával hamarabb, széklet 15 órával hamarabb).
 • Az első nap a gyermekágyas osztályon sokkal kevesebb fájdalmuk volt az a napi teendők elvégzésében.
beteg

Bár a nehézségek (fordulás az ágyban, felülés, felkelés, járás) két nap után mindkét csoportban látványosan csökkentek, de a vizsgált csoport értékei jobbak voltak. Kimutatható volt, hogy a császármetszés utáni korai időszakban a fizioterápia, a gyógytorna hatékony és érdemes élni vele!

Az otthon töltött kezdeti időszakban (úgynevezett késői gyermekágy a 8. naptól a 6. hét végéig) változik a gyógytorna jellege, hiszen az anya egyre többet van talpon. Éljünk a jól beállított mozgás áldásos hatásával:

 • segíti és gyorsítja a gyógyulást,
 • mobilizálja a gerincet, segíti a jobb testtartást,
 • javítja az egyensúlyt,
 • erősíti kondíciónkat, gyorsítja erőnlétünk visszanyerését,
 • javítja a közérzetünket.

Nagyon fontos, hogy a kismama helyesen kivitelezze a gyakorlatokat, ehhez kérje gyógytornász segítségét, és egyedül csak akkor végezheti ezeket, ha már elsajátította a pontos technikát!

Olvasson tovább Felépülés a császármetszésből

Olvasson tovább Császármetszést követő sebfertőzés

Felhasznált irodalom:

Arc. Gynecol Obstet (2012) 285:621-627, Springer Verlag, 2011
Földiné Szőke Sarolta, Földi Gyula: Hogyan legyünk túl a nehezén? 1-2. Magánkiadás, Debrecen, 2013

Földi Gyula gyógytornászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Földi Gyula, gyógytornász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Veszélyes medencék Veszélyes medencék

Ötnaponta hal meg egy gyerek a hordozható medencékben nyáron.

Non-Hodgkin limfóma Non-Hodgkin limfóma

Mi okozhatja? Milyen tünetei lehetnek? Hogyan kezelhető?

Mit és mennyit igyanak a kismamák és...

A vizet nem hiába hívják éltető elemnek a Föld és az emberi szervezet számára is. A víz valamennyi élő szervezet fő alkotórésze, az emberi test...

Gyógynövényekkel a szoptatásért

A leghagyományosabb gyógynövénykészítmények, a teák között is találhatunk olyanokat, amelyek létjogosultsága nem vonható kétségbe. Ilyen a...

Felépülés a császármetszésből

Körülbelül a nők egyharmada szül császármetszéssel, vagyis az örömteli esemény - a gyermek születése - során hasi műtétet végeznek, mely már...

Történhet-e császármetszés az anya...

A császármetszések aránya az elmúlt évtizedben folyamatosan emelkedik. Mi lehet ennek az oka? Amerikai adatok alapján az Egyesült Államokban 29,1...

Császármetszést követő...

A császármetszést követően jelentkező sebfertőzés leggyakrabban a műtéti metszés helyén jelentkező bakteriális fertőzés következménye....

Császármetszés - Amit jó tudni

Sokan azt gondolják, hogy a császármetszés a szülés könnyebb változata, azonban ez nem feltétlenül van így. Mint minden műtétnek, ennek is lehet...

Tények a császármetszésről...

Míg korábban kizárólag orvosilag indokolt helyzetekben alkalmaztak császármetszést, mára hazánkban is rutinszerűvé vált, körülbelül minden...

A császármetszésnek hosszú távon...

A császármetszéssel szülő nőknél később kisebb lehet a kockázata az inkontinenciának, mint a természetes úton szülőknél, ugyanakkor egy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.