• Halálos szívroham földrengéstől?

    Szerző: MTI

    A földrengést követő években nem csak a megrongálódott, összedőlt házakat, hidakat kell újjáépíteni, hanem akár még három esztendőn át több halálos szívrohamra is számítani lehet.

    A niigatai földrengés utáni drámai tapasztalatokat japán kutatók a Heart legújabb számában közölték. A szakemberek már évtizedekkel ezelőtt, főleg az Egyesült Államokban észlelt földmozgásokat követően leírták, hogy azok között, akik túlélték házuk összeomlását, esetleg családtagjait is elvesztették a katasztrófában, igen sok lelki zavar, idegrendszeri károsodás jelent meg.

    Hirdetés

    Női szívinfarktus: mások a tünetek
    A női szívinfarktus tünetei mások, mint a férfiaknál tapasztalt, mellkasi fájdalommal járó szívrohamoké. Ez a magyarázata annak, hogy a nők esetében gyakran nem ismerik fel, illetve tévesen gyomor vagy bélrendszeri betegségnek diagnosztizálják azt.
    Figyelmeztető jelek >>
    A súlyos pszichés változások bekövetkezése a váratlan életveszély és a pusztulás nyomán érthető volt. Kazutoshi Nakamura és munkacsoportja most a földrengés kiváltotta óriási disz-stressznek szívet károsító hatására hívta fel a figyelmet. Niigata prefektúra Japán hegyes-völgyes területe, amelynek falvaiban hat éve sok házat döntött össze a földrengés.

    A katasztrófa a tömegkommunikációt, az úthálózatot is hosszú időre tönkretette. A kis hegyi falvakban élők közül 9000 ember egy éven keresztül ideiglenes lakásba kényszerült, sőt a helyi hatóságok késlekedése miatt ötezren két évig ilyen körülmények között tengődtek.

    A japán kutatók összegyűjtötték a földrengés sújtotta terület halálozási adatait az esemény utáni három évben, és a szívroham okozta halálesetek számát összevetették a földrengés előtti öt esztendő feljegyzéseivel.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A statisztika azt bizonyította, hogy a megelőző öt évhez képest, amikor a helyi falvak népe zavartalanul élt, a földrengést követő három esztendőben a szívinfarktus okozta halálozás 14 százalékkal növekedett. Szívroham miatt főleg a nők haltak meg többen a földrengés utáni időszakban.

    A japán tanulmányhoz írott szerkesztőségi cikkben a neves angol szívgyógyász, Andrew Steptoe hangsúlyozta, hogy az eredeti dolgozatban nem szerepelnek adatok az ottani lakosság kockázati tényezőire vonatkozólag, például arra, hogy a korábbi években, illetve a földmozgás után hányan dohányoztak.

    A professzor szerint a különleges tanulmány mindazonáltal aláhúzza, hogy a "természeti katasztrófák nem csak baleseteket vagy lelki károsodásokat okoznak, hanem szívünkre is hatnak, és az orvosoknak, egészségügyi szervezőknek a szívrohamok gyakoriságának növekedésére is figyelni kell minden ilyen esetben".

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.01.05 08:36
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A stressz növeli az érelmeszesedés kockázatát

    Az erős munkahelyi nyomásból eredő stressz 46 százalékkal növelheti az érelmeszesedés folyamatának előrehaladását azokban az emberekben, akik különösen érzékenyen reagálnak a stresszre - derült ki az amerikai School of Public Health in Berkeley kutatói által elvégzett tanulmányból.

    Élet szívinfarktus után

    A félelem csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket az infarktuson átesett beteg és családja megtapasztalhat. A szükséges kezelés mellett az életmódváltás és a betegség lelki feldolgozása is komoly kihívás.

    A megtört szív szindróma

    A világirodalom, a film- és zenevilág állandóan visszatérő témája a megtört szív fájdalma. Bármennyire is furcsán hangzik, de létezik ilyen betegség.

    Fékezzünk! A stressz miatt megduplázódik az infarktuskockázat

    Egy-egy váratlan trauma, vagy akár az állandósult rohanó, leterhelt életmód is okozhat stresszt, és a következménye mindkettőnek drámai lehet. Még veszélyesebb a köztudatban nem is igazán ismert gyermekkori stressz, mivel növeli a szív- és érrendszeri betegség vagy szívinfarktus kockázatát.

    A stressz szerepe szív- és érrendszeri betegségek előidézésében

    Az állandó stressz hatása az agy mélyen fekvő régiójára kulcsszerepet játszik a szívinfarktus megnövekedett kockázatában - tárták fel amerikai kutatók a The Lancet című orvostudományi folyóiratban közzétett tanulmányukban.

    Infarktusgyanú: mikor forduljunk orvoshoz?

    A szívinfarktus során az emberek gyakran értékes perceket vesztegetnek el, mert nem ismerik fel a fontos tüneteket, vagy késlekednek segítséget hívni, mert félnek az esetleges téves riasztás miatti szégyentől. Pedig a legfontosabb, amit tehet, a gyors cselekvés.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.