A szójatej nem csökkenti a koszorúér-betegség kockázatát

Szerző: MTI

Sokan vártak a szójatejben lévő fehérjék és növényi ösztrogének fogyasztásától kedvező eredményt olyan szempontból is, hogy így csökkenthető a szívinfarktus esélye. Korosodó nők ilyen irányú vizsgálata azonban nem jelzett semmiféle kedvező változást - adta hírül a Nutrition Research tanulmánya.

A szójából készült ételek-italok akkor lettek igen népszerűek, amikor a szakemberek ismertették, hogy azokban az országokban, ahol a szója alapvető élelmiszer, ritkább a rosszindulatú daganatok több formája, mint Európában. Főleg a japán és a kínai statisztikák jelezték ezt és világszerte kutatás indult ennek a kérdésnek a vizsgálatára.

A szójatej táplálkozási szempontból nagyon hasonlít a tehéntejhez: fehérjetartalmuk mennyiségileg hasonló, bár összetétele különbözik. Kedvező tulajdonsága, hogy azok számára is biztonságos, akik tehéntej allergiában szenvednek. A szójában lévő izoflavonok pedig biológiailag kedvező hatású molekulák.

Korábban több tanulmány azt jelezte, hogy a szója fogyasztás csökkenti a koszorúér-betegség szempontjából veszélyes vérzsírok szintjét. Ennek alapján ajánlották a szójatartalmú diétát a szívinfarktus megelőzésére is.

A táplálékkiegészítőket nem javasolják

Néhány éve 22 nagy vizsgálatból származó tudományos adatok igazolták, hogy a szójának "rossz" LDL koleszterint csökkentő hatása igen szerény, legfeljebb 3 százalék. Kristen M. Beavers és munkacsoportja most azzal foglalkozott, hogyan befolyásolja az érelmeszesedésre jellemző gyulladásjelző és oxidatív stresszre utaló anyagok előfordulását a változó kor utáni, korosodó nők vérében bőséges szójatej ivása a csökkentett zsírtartalmú tehéntejhez képest.

A 31 önként jelentkező nő egy hónapig igen pontosan, az előírásnak megfelelően étkezett. Ennek ellenére a szójatej mérhetően nem csökkentette a vizsgált gyulladásjelzők és stresszanyagok szintjét.

Ezek az eredmények hasonlóak azokhoz, melyek alapján az Amerikai Szív Szövetség szakbizottsága néhány éve már hangsúlyozta, hogy a szójából készült élelmiszerek fogyasztása telítetlen zsírtartalmuk, a bennük lévő rostok, vitaminok és nyomelemek miatt a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése végett ajánlott, de ilyen táplálékkiegészítők, tabletták szedése nem javasolt.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

Szója és pajzsmirigy

Már jó ideje folyik a vita arról, hogy milyen kapcsolat van a szójafogyasztás és a pajzsmirigy működése, illetve a pajzsmirigyhez kapcsolódó...

Szója, egy ellentmondásos étel...

Aligha van még egy olyan sokarcú és ellentmondásos étel, mint a szója. Az egészséggel kapcsolatos hatásaira vonatkozó kutatások egy kisebb...

27 százalékkal nő az infarktus...

Veszélyeket is rejt az a gondolat, hogy sokan a 60 év fölötti életszakaszt és különösen a nyugdíjas éveket kizárólag a pihenés időszakának...

Az E-vitamin segít megelőzni a...

Azonfelül, hogy az E-vitamint a szépség vitaminjának is nevezik, mert fontos szerepe van a bőr- és a hajápolásban, ennél lényegesen több jó hatása...

Mennyire egészséges a szója?

A tofu és társai fogyasztása, évekig a legegészségesebb táplálkozásnak számított, ám az utóbbi időben hirtelen negatív felhangú cikkekben...

Mennyi szóját fogyasszunk?

A szív- és érrendszeri betegségek hátterében egyrészt nem befolyásolható, örökletes tényezők állnak, másrészről olyan okok, melyek ellen mi...

A szójától gyengül a...

Kisebb a spermakoncentrációjuk azoknak a férfiaknak, akik sok szóját esznek, fedezték fel brit tudósok. Már két naponként egy pohár szójaital...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.