Életveszélyes szurkolás?

Szerző: MTI

Már az előző labdarúgó-világbajnokság bizonyította, hogy a szenvedélyes szurkolók között akár a stadionban, akár a képernyő előtt ülve lényegesen gyakoribb a szívroham, mint egyébként.

A dél-afrikai szervezők ugyan felkészültek a kardiológiai szempontból is viharos időszakra, mégis javasolják, hogy a drukkerek kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól, mielőtt a világraszóló sportesemény elkezdődik - olvasható az European Heart Journal legújabb számában.

München kórházainak szívgyógyászati őrzőszobáiban sokkal több beteget ápoltak heveny infarktus miatt a 2006-os világbajnokság idején, mint az előző esztendőkben ugyanabban az időszakban. A megfigyelés bizonyította, hogy a szívpanaszokkal bajlódó férfiak körében a súlyos rosszullétek kockázata több mint háromszorosára nőtt a meccsek alatt, de még a szívbeteg nők is csaknem kétszerte gyakrabban lettek rosszul.

A korábbi tapasztalatok alapján a dél-afrikai egészségügyi hatóságok minden bizonnyal alaposan fölkészültek a szívproblémák miatti várható betegrohamra.

Szabadság-stop a gyógyintézményekben

A kitűnően fölszerelt gyógyintézetekben szabadságolási stoppot rendeltek el, és igen nagyszabású szervezés történt a sürgősségi betegellátás területén is. Mintegy 2000 ápoló kapott speciális kiképzést a hirtelen szívhalál esetére vonatkozó újraélesztésből. A mérkőzések helyszíneként szolgáló stadionokban 30 elsősegélynyújtó laboratóriumot rendeztek be defibrillátorral együtt.

A nemzetközi labdarúgó-szervezet, a FIFA tavaly már kétnapos elsősegély tanfolyamokat szervezett mindazoknak, akik hivatalból a pályán vagy a pálya szélén tartózkodnak majd a mérkőzések közben. Pontos menetrend szabályozza, hogy újraélesztés esetén ki rohan el a defibrillátorért. Szükség esetén helikopter szolgálat biztosítja a gyors szállítást.

Az illetékesek egyidejűleg figyelmezteti azokat, akik a különböző helyszíneken nézik a mérkőzéseket, hogy készüljenek fel a számukra esetleg szokatlan időjárási és földrajzi viszonyokra: van olyan stadion, amely 1620 méterrel a tengerszint fölött található. Ez önmagában is okozhat légzési, vérkeringési nehézségeket.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szedhetik-e a szívbetegek az...

Az ACE-gátlók és az ARB-k (angiotenzinreceptor-blokkolók) általánosan alkalmazott gyógyszerek szívbetegeknél a vérnyomás csökkentésére és...

Szurkolás és stressz - Milyen...

Szapora pulzus, ökölbe szorított kezek, fogcsikorgatás – a mai magyar-osztrák meccsen magas hőfokon fognak izzani az érzelmek a pályán, a...

A nők és a szív- és érrendszeri...

A női hormonális rendszer változásai a nők különböző életszakaszaiban jelentősen befolyásolják a keringési rendszer állapotát. Az ideális...

Merkely ezt is megúszta!

Vízbe vetette magát, s rögtön három gólt is lőtt a Teva-Vasas csapatának Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem kardiológus professzora egy jó ügy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.