Életveszélyes szurkolás?

Szerző: MTI

Már az előző labdarúgó-világbajnokság bizonyította, hogy a szenvedélyes szurkolók között akár a stadionban, akár a képernyő előtt ülve lényegesen gyakoribb a szívroham, mint egyébként.

A dél-afrikai szervezők ugyan felkészültek a kardiológiai szempontból is viharos időszakra, mégis javasolják, hogy a drukkerek kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól, mielőtt a világraszóló sportesemény elkezdődik - olvasható az European Heart Journal legújabb számában.

München kórházainak szívgyógyászati őrzőszobáiban sokkal több beteget ápoltak heveny infarktus miatt a 2006-os világbajnokság idején, mint az előző esztendőkben ugyanabban az időszakban. A megfigyelés bizonyította, hogy a szívpanaszokkal bajlódó férfiak körében a súlyos rosszullétek kockázata több mint háromszorosára nőtt a meccsek alatt, de még a szívbeteg nők is csaknem kétszerte gyakrabban lettek rosszul.

A korábbi tapasztalatok alapján a dél-afrikai egészségügyi hatóságok minden bizonnyal alaposan fölkészültek a szívproblémák miatti várható betegrohamra.

Szabadság-stop a gyógyintézményekben

A kitűnően fölszerelt gyógyintézetekben szabadságolási stoppot rendeltek el, és igen nagyszabású szervezés történt a sürgősségi betegellátás területén is. Mintegy 2000 ápoló kapott speciális kiképzést a hirtelen szívhalál esetére vonatkozó újraélesztésből. A mérkőzések helyszíneként szolgáló stadionokban 30 elsősegélynyújtó laboratóriumot rendeztek be defibrillátorral együtt.

A nemzetközi labdarúgó-szervezet, a FIFA tavaly már kétnapos elsősegély tanfolyamokat szervezett mindazoknak, akik hivatalból a pályán vagy a pálya szélén tartózkodnak majd a mérkőzések közben. Pontos menetrend szabályozza, hogy újraélesztés esetén ki rohan el a defibrillátorért. Szükség esetén helikopter szolgálat biztosítja a gyors szállítást.

Az illetékesek egyidejűleg figyelmezteti azokat, akik a különböző helyszíneken nézik a mérkőzéseket, hogy készüljenek fel a számukra esetleg szokatlan időjárási és földrajzi viszonyokra: van olyan stadion, amely 1620 méterrel a tengerszint fölött található. Ez önmagában is okozhat légzési, vérkeringési nehézségeket.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Majomhimlő Majomhimlő

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban.

Többszázezer már felismert...

Hazánkban 100 000 lakosra számítva 7700 szív- és érbeteg él. Ennek a számnak közel fele koszorúér-betegség.

Miért gyakoribb a trombózis...

Tudományos tapasztalat, hogy az életkor növekedésével fokozódik a véralvadás, így tehát arra lehet számítani, hogy egyre több vérrög képződik...

Szurkolás és stressz - Milyen...

Szapora pulzus, ökölbe szorított kezek, fogcsikorgatás – a mai magyar-osztrák meccsen magas hőfokon fognak izzani az érzelmek a pályán, a...

Infarktus után - Rehabilitációs és...

A fejlett országok halálozási mutatói szerint a halálozásokért 50 százalékban a szív- és érrendszeri betegségek a felelősek. Ez a döbbenetes...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.