A buták körében több a szívbetegség

Független Hírügynökség
megjelent:

Az átlagosnál alacsonyabb intelligenciahányados is hajlamosít a szív- és érrendszeri betegségekre - állapították meg brit kutatók. Ebből levonják a következtetést, hogy az egészségvédő kampányokat közérthetőbbé kell tenni.

Az orvosok csaknem 4300, egykori amerikai katona vizsgálata alapján derítették ki, hogy az alacsony IQ a szívbetegségek több mint 20 százalékáért felel. A tanulmány a European Heart Journalban jelent meg, ismertető olvasható róla a BBC brit közszolgálati hírportálon.

A szakemberek számára eddig is ismert volt, hogy az alacsonyabb jövedelműek és kevésbé iskolázottak közül többen halnak meg szív- és érrendszeri betegségekben.

Amikor azonban külön-külön vizsgálták az IQ-t és 9 másik szívbetegségi kockázati tényezőt, kiderült, hogy a legmagasabb és legalacsonyabb társadalmi rétegekhez tartozók mortalitása közötti különbség 23 százalékát egyedül az intelligenciahányados is megmagyarázza.

A kutatók ebből levonják a következtetést, hogy sokkal egyszerűbben kellene reklámozni az egészséges életmódot, a helyes táplálkozást, a mozgást és a dohányzás ártalmait.

(FH)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.