IQ - férfiak és nők

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Egy brit kutatás szerint a férfiak egója gyakran sokkal nagyobb, mint a tényleges IQ-ja. Meglepő azonban, hogy mi a nők véleménye a férfiak intelligenciájáról. Az eredményről a Newsweek számolt be.

A kérdés már régóta sokakat foglalkoztat: a férfiak tényleg okosabbak a nőknél? A válasz: nem, de meg vannak győződve ennek ellenkezőjéről.

A Londoni Egyetem pszichológia professzora, Adrian Furnham több mint 30 tanulmány megvizsgálása után jutott arra a megállapításra, hogy a férfiak és nők IQ-ja nagyjából megegyezik, ám a nők alulbecsülik képességeiket, míg a férfiak pedig túlbecsülik a sajátjukat.

A férfiak valamivel jobban teljesítenek a térbeli képességeket vizsgáló teszteken, mely a mindennapi életben jobb térképolvasási és navigációs képességek formájában jelentkezik,a nők pedig a nyelvi- és érzelmi intelligenciát vizsgáló teszteken nyújtanak jobb eredményt. A legtöbb kutató azonban megegyezik abban, hogy nincs jelentős különbség a nemek közötti intelligenciában.

A legjobbak és legrosszabbak is férfiak

A fő különbség abban jelentkezik, hogy a nők a világon mindenhol, körülbelül 5 ponttal alulbecsülik a saját IQ-jukat, míg a férfiak ugyanennyivel okosabbnak hiszik magukat.

Noha a férfiak és nők körülbelül ugyanúgy teljesítenek az intelligenciateszteken, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a legjobban és a legrosszabbul teljesítők is főként férfiak.

A nők véleménye

Meglepő, de a nők és a férfiak is úgy vélik, hogy a férfiak minden generációban okosabbak. Minkét nem meg van róla győződve, hogy apáik okosabbak, mint anyáik, nagyapáik pedig intelligensebbek, mint nagyanyáik. És mi a helyzet a gyerekekkel? Nos, általában a szülők mindegyike biztosra veszi, hogy fiaik okosabbak a lányaiknál.

Mindez azért veszélyes, mert a szülők ezáltal téves, félreérthető üzeneteket küldhetnek a gyermekeiknek képességeiket illetően. Ez azért is meglepő, mert a lányok szinte minden tantárgyból jobban teljesítenek az iskolában, mint a fiúk. Mindenesetre a szülők által közvetített üzenetek közvetett hatásaként az átlagos vagy az átlag alatti intelligenciával rendelkező férfiak meglehetősen okosnak vélik magukat, míg a nagyon okos nők azt hiszik, csak átlagos az intelligenciájuk.

Hatásos a nagy önbizalom?

Mivel a férfiak okosnak hiszik magukat, az önbizalmuk is sokkal nagyobb, s ezt hatásosan tudják kamatoztatni a mindennapi életben. Hiszen ki kapja meg a munkát? A nagyon okos, ám önbizalomhiánnyal küzdő nő, vagy a kevésbé okos férfi, aki elhiszi magáról, hogy mindenre képes? Az önbizalom gyakran fontosabb, mint a valós képességek.

Ami pedig a nőket illeti, reménykedjünk benne, hogy elég erőt tudnak meríteni abból, hogy iskolás éveikben messze túlszárnyalják a fiúkat, s egy kis dicsérettel, segítséggel nő az önértékelésük.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Tudásteszt Tudásteszt

Ön felismeri a lisztérzékenység jeleit? Töltse ki tudástesztünket.

A vaspótlás lépcsőfokai A vaspótlás lépcsőfokai

Ha nem kezelik még idejében, a vashiány egyre fokozottabbá válik.

Ha idősebb férfi fiatal nőt szeret s...

Tapasztalták már, ha tíz-húsz-harminc évvel idősebb férfi oldalán sokkal fiatalabb párját látják, rögtön utánuk fordulnak, s gyakorta negatív...

Hogyan készítsünk gyógynövényből...

Ez a kérdés azért is fontos, mert a várt hatás eléréséhez a gyógynövényben lévő hatóanyagoknak kellő mennyiségben ki kell oldódniuk....

A születési sorrend befolyásolja az...

Egy tanulmány szerint az elsőszülöttek általában jobb eredményt érnek el az IQ teszteken, mint a testvéreik. A Science című magazinban megjelent...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.