IQ - férfiak és nők

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Egy brit kutatás szerint a férfiak egója gyakran sokkal nagyobb, mint a tényleges IQ-ja. Meglepő azonban, hogy mi a nők véleménye a férfiak intelligenciájáról. Az eredményről a Newsweek számolt be.

A kérdés már régóta sokakat foglalkoztat: a férfiak tényleg okosabbak a nőknél? A válasz: nem, de meg vannak győződve ennek ellenkezőjéről.

A Londoni Egyetem pszichológia professzora, Adrian Furnham több mint 30 tanulmány megvizsgálása után jutott arra a megállapításra, hogy a férfiak és nők IQ-ja nagyjából megegyezik, ám a nők alulbecsülik képességeiket, míg a férfiak pedig túlbecsülik a sajátjukat.

A férfiak valamivel jobban teljesítenek a térbeli képességeket vizsgáló teszteken, mely a mindennapi életben jobb térképolvasási és navigációs képességek formájában jelentkezik,a nők pedig a nyelvi- és érzelmi intelligenciát vizsgáló teszteken nyújtanak jobb eredményt. A legtöbb kutató azonban megegyezik abban, hogy nincs jelentős különbség a nemek közötti intelligenciában.

A legjobbak és legrosszabbak is férfiak

A fő különbség abban jelentkezik, hogy a nők a világon mindenhol, körülbelül 5 ponttal alulbecsülik a saját IQ-jukat, míg a férfiak ugyanennyivel okosabbnak hiszik magukat.

Noha a férfiak és nők körülbelül ugyanúgy teljesítenek az intelligenciateszteken, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a legjobban és a legrosszabbul teljesítők is főként férfiak.

A nők véleménye

Meglepő, de a nők és a férfiak is úgy vélik, hogy a férfiak minden generációban okosabbak. Minkét nem meg van róla győződve, hogy apáik okosabbak, mint anyáik, nagyapáik pedig intelligensebbek, mint nagyanyáik. És mi a helyzet a gyerekekkel? Nos, általában a szülők mindegyike biztosra veszi, hogy fiaik okosabbak a lányaiknál.

Mindez azért veszélyes, mert a szülők ezáltal téves, félreérthető üzeneteket küldhetnek a gyermekeiknek képességeiket illetően. Ez azért is meglepő, mert a lányok szinte minden tantárgyból jobban teljesítenek az iskolában, mint a fiúk. Mindenesetre a szülők által közvetített üzenetek közvetett hatásaként az átlagos vagy az átlag alatti intelligenciával rendelkező férfiak meglehetősen okosnak vélik magukat, míg a nagyon okos nők azt hiszik, csak átlagos az intelligenciájuk.

Hatásos a nagy önbizalom?

Mivel a férfiak okosnak hiszik magukat, az önbizalmuk is sokkal nagyobb, s ezt hatásosan tudják kamatoztatni a mindennapi életben. Hiszen ki kapja meg a munkát? A nagyon okos, ám önbizalomhiánnyal küzdő nő, vagy a kevésbé okos férfi, aki elhiszi magáról, hogy mindenre képes? Az önbizalom gyakran fontosabb, mint a valós képességek.

Ami pedig a nőket illeti, reménykedjünk benne, hogy elég erőt tudnak meríteni abból, hogy iskolás éveikben messze túlszárnyalják a fiúkat, s egy kis dicsérettel, segítséggel nő az önértékelésük.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Szívritmuszavarok Szívritmuszavarok

Melyek a legjellemzőbb tünetek? Mikor forduljon orvoshoz?

Érszűkület Érszűkület

Melyek a figyelmeztető jelei? Mi okozhatja a kialakulását?

Dühkitörés: figyelmeztető jelek a szülőknek

A gyermek dühkitörései mindig kellemetlenek a szülők számára. Van azonban öt olyan figyelmeztető jel, mely arra utal, hogy gyermeke dühkitörései...

Hiperaktivitás - Izeg-mozog, nem figyel

A hiperaktivitást a köznyelv gyakran a rossz gyermek szinonimájának tartja, pedig korántsem erről van szó. Egyáltalán nem minden rosszalkodó gyermek...

Felnőttkori befolyásolhatóság és az én határai

Befolyásolni akar bennünket mindenki, akár direkt, akár nem direkt módon. Vedd meg, dobd el, szeresd, utáld, válts, őrizd, válj, házasodj, szülj, ne...

Gyermeknevelési naptár: az első év

A szülő legfontosabb tennivalói és a nevelés lehetséges buktatói a gyermek születésétől egyéves koráig.

Jutalmazás vagy büntetés?

A gyermeknevelés során a következmények nagy szereppel bírnak a gyermek viselkedésének alakulásában. A pozitív és a negatív következményeknek is...

Gyermeket nem magunknak szülünk

Arra mindenki viszonylag hamar rájön, hogy hiába a sok szakirodalom, könyvből nem lehet gyereket nevelni. Minél több előfeltevéssel indulunk, annál...

A számolási zavar (diszkalkulia)

A tanulási zavar egyik típusában a diáknak nem okoz problémát az írás vagy az olvasás, annál komolyabb dilemmái adódnak, amikor matematikai...

Gyermeknevelési naptár: kisiskolások

A szülők legfontosabb tennivalói és a gyermeknevelés buktatói a gyermek hatéves korától tízéves koráig.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.