Sótlan sikertörténet

MTI
megjelent: 2009.07.01.

Portugáliában a szívgyógyászok elérték, hogy márciusban a parlament törvényt fogadjon el az élelmiszerek sótartalmának feltüntetéséről és korlátozásáról. A portugál orvosok sikeréről elhangzó beszámolót nagy tapssal üdvözölte az Európai Hipertónia Kongresszus közönsége.

Luis Martins professzor a Milánóban tartott kongresszuson elmondta, hogy a portugál szívgyógyászok már sok éve folytatnak médiahadjáratot az egészségtelen étkezési szokások ellen. Először a telített zsírok fogyasztását igyekeztek csökkenteni és elsősorban a "rossz" LDL-koleszterinszint csökkentését támogatták.

Három éve Martins betegei mesélték, hogy nem szedik a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, mert látták a televízióban, hogy ez a hatás joghurt fogyasztásával is megoldható. Egy tejüzem reklámot készített, amely azt állította, hogy termékük rendszeres fogyasztása a gasztronómiai élvezettel együtt biztosítja az alacsony vérnyomást is.

A doktor a kormány figyelmét is fölhívta arra, hogy ez nem felel meg a valóságnak és a nagyközönség veszélyes félrevezetését jelenti. Portugáliában a magas vérnyomással összefüggő agyi katasztrófák következtében többen halnak meg, mint szívinfarktusban.

Sófogyasztás és stroke

Kicsivel kevesebb is sokat segítene

A legtöbb konyhasó nem az asztalra kerülő ételre szórva jut a gyomrunkba, hanem a péknél vásárolt kenyérfélékben, a készételek mindenféle formájában vagy a konzervekben található. A táplálkozástudomány szakértői szerint napi 5-6 gramm só volna egészséges. Bővebben a sófogyasztásról

A magas vérnyomásnak fontos tényezője a túlzott konyhasófogyasztás. Vizsgálat igazolta, hogy a portugálok naponta átlag 12 gramm sót juttatnak szervezetükbe, jórészt a kenyér és konzervek útján. Ez kétszerese annak, mint amit a táplálkozástudományi ajánlások kívánatosnak tartanak.

Hat európai országban vettek kenyeret és ezek sótartalmát összehasonlították a portugál kenyérével. Az otthoni pékáru 53 százalékkal bizonyult sósabbnak a többi országból származó kenyérnél.

14g a maximum

A szívgyógyászok hatalmas médiamozgalmat indítottak a sófogyasztás ellen és bevonták ebbe a politikusokat is. Így fogadtatták el a törvényt, mely kötelezi az ételek sótartalmának közlését, és azt, hogy a tartósított élelmiszerek kilónként 14 gramm sónál többet nem tartalmazhatnak.

A kommunikáció hatékony volt: 2007-ben a portugáloknak csak 29 százaléka ismerte a túlzott sózás egészségügyi hátrányait, most 72 százalékuk tudta, miért fontos csökkenteni a sóbevitelt.
A kutatók szerint fejenként már napi egy grammal kevesebb só bevitele évente 2500 halálesetet előzhet meg a tíz millió lakosú Portugáliában. Ez az összefüggés az Európai Unió más, hasonló lélekszámú országára is igaz lehet.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

12 figyelmeztető szívtünet 12 figyelmeztető szívtünet

Milyen esetekben jobb orvosi segítséget, véleményt kérni?

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

Mit tehet, ha hozzátartozója pszichés panaszokkal küzd stroke után?

Az elmúlt években csökkent hazánkban az agyi érbetegségek okozta elhalálozás. Ennek ellenére még mindig a három leggyakoribb halálok között...

Ezek a kontrollvizsgálatok szükségesek stroke után

Megfelelő orvosi felügyelet és gyógyszeres kezelés mellett az agyi keringészavar ismétlődésének esélye 80-90 százalékkal is csökkenthető.

Mi mindenre hajlamosít a magas koleszterinszint?

A magas koleszterinszint nagy rizikót jelent a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából, és számos más társbetegség állapotát is...

Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke rizikófaktorai

Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal...

Milyen tényezők növelik a stroke kockázatát?

Egészséges életmóddal a stroke kockázata csökkenthető. Mindemellett vannak bizonyos rizikófaktorok, amelyeket kerülni, illetve mihamarabb kezeltetni...

A vaszkuláris demencia

Vaszkuláris (éreredetű) demenciáról beszélünk minden olyan esetben, amikor a tünetek az agyi vérellátás bármilyen okból (érelzáródás, súlyos...

Milyen betegségekre figyeljen, ha magas a vérnyomása?

Magyarország halálozási statisztikáiban az első helyen a szív- és érrendszeri betegségek okozta halál áll, míg európai viszonylatban csupán a...

Koleszterin és dohányzás: kettős kockázat

A legtöbben a dohányzást a tüdőrákkal és légzési problémákkal hozzák összefüggésbe, de vajon tudta-e, hogy a dohányzás jelentős szerepet...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.