Kicsivel kevesebb konyhasó is sokat segítene

MTI
megjelent: 2010.07.18.

Ha az Egyesült Államokban csak egy kicsit sikerülne az ételek sózását visszafogni, a szívbetegségek vagy az agyi katasztrófák okozta halálozás jelentősen csökkenne. Az erről szóló előadás az Amerikai Szív Társaság konferenciáján hangzott el Floridában.

Mérések szerint az amerikaiak, átlagosan 9-12 gramm konyhasót fogyasztanak naponta, és az európai számítások szerint mi sem eszünk meg kevesebbet. Kirsten Bibbins-Domingo és munkatársai olyan számítógépes programot dolgoztak ki, mellyel modellezték a felnőtt lakosság sófogyasztásának, valamint szív- és érrendszeri halálozásának összefüggését.

Ön tudta?

A sóbevitel legnagyobb része azon ételekben található, amelyeket készen megvásárolunk: például a kenyérben, a készételekben, konzervekben, felvágottakban.Bővebben a sószegény étrend érvédő hatásairól >>

A mai társadalomban a legtöbb konyhasó, nem az asztalra kerülő ételre szórva jut a gyomrunkba, hanem a péknél vásárolt kenyérfélékben, a készételek mindenféle formájában vagy a konzervekben található.

A táplálkozástudomány szakértői szerint, napi 5-6 gramm só volna egészséges, mert sok bizonyíték van arra, hogy a túlzott sózás emeli a vérnyomást és fokozhatja a vízvisszatartást, ami különösen szívelégtelenségben hátrányos.

A számítógépes modellezés lehetővé tette, hogy kiszámítsák, az USA területén 2010 és 2019 között hogyan alakulna az infarktus vagy az agyi katasztrófák okozta halálozás, ha csökkenne a konyhasó fogyasztása.

Az élelmiszeriparban kellene változtatni

Hangsúlyozták, hogy az amerikai lakosság, főleg az élelmiszeripar fejlődése miatt, az 1970-es évekhez mérve mintegy 50 százalékkal több sót eszik és a magas vérnyomás betegség előfordulása ezzel szinte párhuzamosan, hasonló mértékben nőtt.

Ha csupán napi egy grammal kevesebb só lenne az ételben-italban, azt az emberek ízlelése nem is érzékelné, viszont az Egyesült Államokban 250 ezerrel kevesebb szív- és érbetegség keletkezne, és egy évtized alatt 200 ezer emberrel kevesebben halnának meg. Ha a sóbevitel a felére csökkenne, tehát az amerikaiak csak napi hat grammot fogyasztanának, több mint egymillióval lenne alacsonyabb a halálozás.

Kirsten Bibbins-Domingo kiemelte előadásában: az Egyesült Királyságban az élelmiszeripar önként vállalta, hogy mérsékli a sóhasználatot a konzervek, tartós ételek készítése során. "A döntéshozók is hozzájárulhatnának ehhez az USA-ban, ha megfelelő szabályozás történne" - tette hozzá.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A cink szerepe A cink szerepe

Miért van rá szükség? Melyek a kedvező élettani hatásai?

Dohányzás Dohányzás

Milyen szív-érrendszeri betegségek kialakulásában játszik szerepet?

Miért magas a koleszterinszintem?

A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket: panaszokat sokáig nem okoz, ám már fiatal felnőttkorban is visszafordíthatatlan...

A szívritmuszavar okai és rizikófaktorai

Az egészséges szívben nagyon kicsi a valószínűsége, hogy külső provokáló ingerek nélkül tartós arrhythmiák alakuljanak ki. A szerkezetileg...

A szívburokgyulladás

A szívet egy zsák veszi körül, ez a zsák a pericardium vagy más néven szívburok, amely két rétegből áll. Ennek a két rétegnek a gyulladása a...

Mellkasi fájdalom - Nem csak infarktus okozhatja

A mellkasi fájdalom az egyik leggyakoribb oka a mentők riasztásának. Minden évben több százezer embert vizsgálnak meg emiatt Magyarországon....

Pánikroham vagy infarktus? - Hogyan lehet megkülönböztetni?

Világszerte nő a szorongásos panaszokkal és a pánikbetegséggel küzdők száma. Becslések szerint minden 3. ember életében legalább egyszer...

Magas vérnyomás - A lakosság 20 százaléka nem tudja, hogy beteg

A magas vérnyomás napjainkban Magyarországon és az egész világon népbetegségnek számít. Hazánkban az előfordulási gyakorisága igen nagy, a...

Magas vérnyomás és életmód

A keringési betegségek okozta halálesetek 10 százalékánál, a magas vérnyomás is az okok között szerepel. A probléma leginkább az idősebb...

A kalciumcsatorna-blokkolók

Sok különböző szív- és érrendszeri betegségre írnak fel az orvosok kalciumcsatorna-blokkolókat, például magas vérnyomás, szívritmuszavarok vagy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.