A vérnyomásra is jó hatással van a koleszterincsökkentő tabletta

Független Hírügynökség
megjelent:

Kaliforniai kutatók kimutatták, hogy a koleszterinszint csökkentésére használt gyógyszerek hatóanyagai, a sztatinok, a vérnyomást is mérsékelten csökkentik.

A kísérletet úgynevezett "kettős vakpróbaként" hajtották végre csaknem ezer olyan páciensen, aki nem szenved cukorbajban vagy szív- és érrendszeri betegségben. Két csoportjuk féléven át két különféle koleszterincsökkentő gyógyszert kapott, a harmadik pedig placebót. Mérték az alanyok vérnyomását a kísérlet kezdetén, egy hónappal később, aztán a félév végén, majd két hónappal a gyógyszerszedés abbahagyása után.

A koleszterincsökkentő gyógyszerek vérnyomásmérséklő hatása egy hónap után még nem volt egyértelmű, hat hónap után már igen, ekkor átlagosan 2,4 - 2,8 higanymilliméterrel volt alacsonyabb, mind a szisztolés (a szív összehúzódásakor mért), mind a diasztolés (a szív elernyedésekor mért) nyomás. Akik placebót kaptak, azoknál változatlan volt a vérnyomás. Két hónappal a gyógyszerszedés befejezése után a vérnyomás visszaállt a kezdeti értékre.

A kutatók feltételezik, hogy a statinoknak van valamilyen értágító hatásuk. Az érfalak zsírlerakódását ugyanis nem tudják annyira csökkenteni olyan rövid idő alatt, amennyi után már mérhető volt a vérnyomás mérséklődése.

A statinokról már korábbi tanulmányok is állították, hogy mérsékelten csökkentik a vérnyomást, különösen magas vérnyomású pácienseknél.

(FH)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos és Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Karádi István, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.