Újdonság a koszorúér-betegségek diagnosztizálásában

szerző: Hodossi István - WEBBeteg
megjelent:

Gyorsabb, fájdalommentes, kevésbé kockázatos, mint a korábbi eljárások, azonban drágább és a TB jelenleg még nem támogatja. Ez a szív-CT (cardio-CT). A szakma szerint tízszer annyi ilyen vizsgálatra lenne szükség, mint jelenleg.

A komputeres tomográfia (CT) és a Pozitron Emissziós Tomográfia (PET) az elmúlt 15 évben teljesen átalakította a diagnosztikai eljárást többek között a daganatos megbetegedések felismerésében és a kardiológiában is, de arról kevesen tudnak, milyen gyorsan fejlődik ezen technológia. Ami néhány éve még elképzelhetetlen volt - milliméterpontosságú háromdimenziós képet kapni a szívkoszorúér-elváltozásokról súlyos beavatkozás nélkül -, ma már valóság.

A lehetőségek óriásiak, de tízszer ennyi vizsgálatra lenne szükség, hisz Magyarországon vezető halálok (közel negyvenezer emberről van szó) éves viszonylatban a szív- és érrendszeri megbetegedés.

A Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központja és a Pozitron Diagnosztikai Központ (ez utóbbi a Semmelweis oktató centruma is egyben) közös szervezésű rendezvényén Dr. Merkely Béla, tanszékvezető egyetemi docens rámutatott az új szív-CT-vel végzett képalkotó diagnosztikai eljárások előnyeire.

Gyorsabb és részletgazdagabb eljárás

A Magyarországon 2008 márciusában beüzemelt két új géppel eddig elvégzett közel 500 vizsgálat megmutatta a diagnosztikai eljárás hatékonyságát. Folyamatos felvételt tesz lehetővé, felbontóképessége a milliméternél kisebb, az érfestéses vizsgálatnál részletgazdagabb, pontosabb, azzal ugyanis csak az érfalak belső felületét lehet kellően megmutatni, míg a szív-CT-vel a külsőt is. Az elkészült képsorozatból a készülék képes három dimenzióban, sőt akár mozgás közben 4 dimenzióban megjeleníteni a szívet és a koszorúereket.

Előnye továbbá az új képalkotó diagnosztikai eljárásnak, hogy sokkal gyorsabb, mint a hagyományos vizsgálati módszerek. A beteg részéről sem kíván meg nagy előkészületeket, s a beavatkozás legfeljebb 30 perc alatt elvégezhető. A gyorsaság abból a szempontból sem elhanyagolható, hogy kisebb mértékű sugárzásnak van kitéve a páciens, mint a hagyományos berendezéseknél.

A szakma a TB-támogatást szorgalmazza

A beteg a részletes leletanyag mellé kap egy CD-t, amin maga is megtekintheti a róla készült felvételt, ez pedig sokkal életszerűbben, számára is kézzelfoghatóan igazolja a későbbi kezelések, beavatkozások, vizsgálatok esetleges szükségességét.

A diagnosztikai eljárás ára jelenleg TB-támogatás nélkül 160 ezer forint. 2006-ban már kezdeményezték az eljárás TB-befogadását, és a kardiológiai szakma azóta próbálja elérni az egyébként külföldön is még újdonságnak számító szív-CT vizsgálat részbeni vagy teljeskörű állami finanszírozását. Erre, reményeik szerint - még ha korlátozott volumenben is - talán 2008 második felétől lehetőség nyílhat.

(WEBBeteg - Hodossi István)

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tschürtz Nándor, belgyógyász, kardiológus, lipidológus
WEBBeteg - Dr. Tschürtz Nándor, belgyógyász, kardiológus, lipidológus
WEBBeteg - Magyar Kardiológusok Társasága
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.