Az arany szépészeti jelentősége

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
frissítve: 2022.01.30.

Havonta kapunk híreket újabb és újabb szépészeti csodamódszerekről, melyek az örök fiatalság és a soha nem látott szépség megtartásának receptjével kecsegtetnek. Napjaink egyik legdivatosabb csodaszere az arany.

Kémiai szerkezetének köszönhetően az elmúlt évek szépségipari kutatásaink központi eleme, melyet ellenálló szerkezet, korrodálódásmentesség jellemez.

Az arany szépészeti hatásai

Az arany legfontosabb szépészeti hatása, hogy serkenti a bőrsejtek megújulását, kedvezően befolyásolja életciklusukat, segíti egészséges működésüket. Ennek következtében az arcbőr fiatalabbnak, energiadúsabbnak, élettelibbnek, ragyogóbbnak látszik, a fáradtság nyomai jelentősen halványulnak.

Az arany fényvisszaverő tulajdonságának köszönhetően különleges, selymes ragyogást kölcsönöz a bőrnek. Halványítja a szem alatti sötét karikákat és a májfoltokat. Fokozza a kollagéntermelést, ezáltal a ráncosodás, a bőr megereszkedésének egyik vezető ellenszere lehet a jövőben.

A bőr méregtelenítési folyamatát a vér- és a nyirokkeringés serkentésével pozitív irányban módosítja. A megfelelő módszerrel az arcbőrbe juttatott arany képes érújdonképződést indukálni, amely szintén az arcbőr tápanyag- és oxigénellátását javítja.

Az arany számos luxus kozmetikai cég termékében fellelhető. Megtalálhatjuk dekorkozmetikai termékek alkotórészeként (alapozók, púderek, szempillaspirálok, szemhéjárnyalók), illetve luxus krémek alkotójaként (krémek, pakolások, szérumok). Ne tévesszük össze az arany csillámport az ásványi arannyal!

24 karátos aranyszálak a bőrbe „szőve”

Japánból ered az egyik legelső, az arany felhasználására épített kozmetikai eljárás. Ennek során egy olyan, az arany hatását potencírozó hatóanyag kerül a bőrbe, amelyet szójából vonnak ki.

A szója hatóanyaga az eddig megismert alkotóknáll nagyságrendekkel több víz megkötésére képes. Az eljárás során egy speciális műszer mikroszkópikus méretű vízcseppecskék kíséretében juttatja a hatóanyagot a bőrbe.

Arcfiatalító aranymaszk
Arcfiatalító arany maszk

Ezt megelőzően az arcbőrön alapos bőrradírozást és nanotechnológiás hideggőzölést végeznek. A szójából származó hatóanyag bejuttatása után leheletvékony, 24 karátos aranylapocskákkal borítják be az arcbőrt, majd az aranyat bemasszírozzák az arcbőr mélyebb rétegeibe. A hatóanyagok együttese közel egy évig képes hatását kifejteni a bőrben.

Magyarországon is elérhető az az arcfiatalító eljárás, amelynek lényege 24 karátos aranyszálaknak az arcbőrbe való „szövése”. A módszer során a bőr mélyebb rétegeibe hajszálvékony aranyszálakat húznak, melyek akár 10 éven át képesek az arc rugalmasságának megtartására, a megereszkedés, petyhüdtté válás, ráncosodás lassítására.

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben, mindössze 30 perc alatt elvégezhető és sikerrel válthat ki nagyobb volumenű plasztikai beavatkozásokat is.

Hajkiegyenesítés arannyal

A haj is kezelhető az arany segítségével. Egy új módszerrel a hajszálak hosszú ideig tartó kiegyenesítése érhető el, melynek során a szálakat arany, kollagén, és tápláló fehérjék keverékével vonják be. Hő hatására a hajszálak kiegyenesednek s az egyenesség tartósan megmarad. A módszert körülbelül kéthavonta, a lenőtt részek kiegyenesítése céljából kell megismételni.

Az aranyrészecskék működésének titkai

A magyarázat az aranyrészecskék töltésében keresendő.A sejtek élettani folyamatait nagyrészt a töltéssel rendelkező részecskék sejtmembránon keresztüli transzportfolyamatai határozzák meg. Az ingerlékenység is a töltéseloszlással hozható összefüggésbe.

Az ozmotikus hatásokra visszavezethető hidratáltság fokát is részben töltéssel rendelkező részecskék vándorlása határozza meg.

Az arany kémiai szerkezeténél fogva remek vízvisszatartó tulajdonsággal rendelkezik, köszönhetően annak, hogy komplexben megköti a vizet. A fémkomplexek egyik típusát olyan hidratált kémiai részecskék alkotják, amikor a fémionokat a rájuk jellemző mennyiségben vízmolekulák veszik körül.

Az arany apró részecskék formájában szívódik fel a különböző kozmetikai készítményekből. Ezeket az aranyrészecskéket ún. elektronikus-galvanikus eljárással állítják elő, így a sima őrlési módszernél sokkal hatékonyabban felhasználható anyagminőség nyerhető. Emellett az arany vízben oldhatóvá válik, amely szintén a szépészeti alapanyagként való felhasználhatóságot növeli.

Nyomelemek szerepe a szépségápolásban
Ha a nyomelemekből hiányt szenved szervezetünk, vagy épp ellenkezőleg, túl sokat fogyasztunk belőlük, azt legtöbbször elsőként épp bőrünk, hajunk és körmeink jelzik számunkra! Bővebben a nyomelemek szerepéről a szépségápolásban

Dr. Kónya Judit Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Inkontinencia kisokos Inkontinencia kisokos

Igaz vagy hamis? Cikkünkben tisztázzuk a félreértéseket.

Elváltozások a körmön Elváltozások a körmön

Mi vezethet a köröm külső megjelenésének elváltozásához?

A vazelin mint a bőrápolás egyszerű, de olcsó és hatékony eszköze

A bőrünk a test legnagyobb szerve, ami fontos védelmi funkciót tölt be életünk során. A védelmi funkció biztosítása és a bőrt érő sok külső...

Ártalmas kozmetikumok - Milyen összetevőkre figyeljen?

Egyre csak szélesedik a kozmetikai cégek által előállított termékek palettája, és egyre több pénzt költenek fejlesztésre, kutatásra. Sajnos még...

Milyen szerepet tölt be szervezetünkben a Q10-koenzim?

A Q10-koenzim egy létfontosságú fehérje, amely a sejtek energiáját szolgáltató mitokondriumok működéséhez szükséges.

Milyen jelekből határozható meg a bőr típusa?

Bőrünk számos változáson megy keresztül az évek folyamán. A kezdetben többnyire normál bőrtípus a serdülő évek hormonális hatásai miatt...

Hogyan válasszuk ki a megfelelő kozmetikumot?

A szépség belülről fakad - tartja a mondás. Ez így igaz, de mióta egyre több bőrápolószer és dekorkozmetikum került forgalomba, nők milliói...

Hogyan válasszunk testápolót, arckrémeket?

Téli hidegben mindenki tapasztalhatja, hogy a bőre a szokásosnál szárazabb, sok esetben vörös, viszkető ekcémás foltok jelentkeznek a kézfejen, az...

Mire figyeljünk önbarnító krém használatakor?

Mindenki számára elérhetők az év bármely szakában, első látásra könnyen alkalmazható készítmények, melyek többségét otthoni használatra...

A leghatástalanabb ránctalanítók

A gyümölcsmaszktól az anti-agening krémekig a nők nagy része sokmindent kipróbál annak érdekében, hogy megőrizze fiatalságát, ám a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.