A biokozmetikumok

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Világszerte érezhető a környezetszennyezés és szintetikus világ elleni küzdelem harcosainak aktív hatása. A biotáplálkozás mellett a szépségápolás terén is hódítanak a biokészítmények, amelyek természetes alapanyagokból készülnek és kíméletesebben ápolják bőrünket, mint mesterséges anyagokkal dúsított társaik.

A téma cikkei

4/1 Hogyan válasszuk ki a megfelelő kozmetikumot?
4/2 Ártalmas kozmetikumok: milyen összetevőkre figyeljen?
4/3 A biokozmetikumok
4/4 Veszélyes összetevők a kozmetikumokban

Sajnos a piac mai állása szerint a szerves összetevőkből készült, a megfelelő szakmai szervek által szoros kontroll alatt tartott termékek ára jelentősen magasabb, mint a „hagyományos” készítményeké.

A természetes eredetű szépségápolási termékek használata a „legbőrbarátabb” ápolást nyújtja. Az eredmény: kevesebb irritáció, kipirosodás, szárazság, viszketés, hámlás, foltosodás, allergiás reakció, zsírosodás, gyulladás, pattanás. A bőrtípusunknak megfelelő termék kiválasztása sokkal nagyobb arányban garantálja a szükséges ápolás sikerességét, mint a szintetikus anyagokat nagy mennyiségben tartalmazó hétköznapi termékek.

Egy konkrét példán bemutatva: az érzékeny arcbőrünkre választott biotermék adott esetben sokkal jobb hatású, mivel mesterséges eredetű, önmagukban is irritáló anyagoktól mentes, így a hatás intenzívebb, az eredmény kielégítőbb, a bőr egészségesebb, a termék használójának komfortérzete teljesebb lehet.

Elsődleges a természetes anyagok védelme

A biokozmetikumok alapvető anyagai olyan organikus összetevők, melyek a természetben fellelhető anyagok, leggyakrabban mezőgazdasági, erdészeti termelés során képződnek. Nem mindegy azonban, hogy ez a termelés milyen minőségű. Nagyon fontos, hogy az alapanyagok előállítása az ökoszisztéma tiszteletben tartására épüljön, vagyis nem mérgezi a környezetet mesterséges anyagok alkalmazásával, még a nagyobb terméshozam elérése érdekében sem.

Tehát a termelés mentes mindenféle műtrágyától (ezt szerves, állati eredetű trágyával pótolják), a permetezőszerek is természetes alapúak (például csalánlé). A génmanipuláció nem ismert fogalom a biokozmetikában. Természetesen a kifejlesztés és az előállítás során is szigorúan tilos állatkísérleteket folytatni.

Még az is meg van határozva, hogy a biogazdaságtól milyen távol lehet az első, nem biogazdálkodást folytató termelő ültetvénye (hiszen a széljárás befolyásolja a permetszerek útját, a csapadékvíz elfolyása pedig érintheti a biogazdaság talaját, így a termés kapcsolatba kerülhet a szomszédok műtrágyájával, permetezőszerével). A kész termékek nem tartalmazhatnak szintetikus illatosító-, színező- és tartósító anyagokat, szilikont és ásványi olajokat.

Szigorú szabályozások

A biokozmetikumok előállítása során számos nagyon szigorú előírásnak és szabálynak kell megfelelni ahhoz, hogy a termék viselhesse a minősítő emblémát. Világszerte több hivatalos szerv dolgozik azon, hogy a biokozmetikumok vásárlói valóban az elvárt minőségért fizessenek többet. Ennek érdekében az ellenőrzés folyamatos, és nagyon szigorú.

A minősítő szervek logója megtalálható a termékeken, jelenlétük a garancia az áru valódi magas minőségére. Kaphatók a vártnál lényegesen alacsonyabb árfekvésű készítmények, melyek csomagolásáról az emblémák hiányoznak – a konklúzió kézenfekvő.

Az ellenőrző szervek a következők:

  • Cosmebio,
  • NOP (National Organic Program, USA),
  • One Voice (állatkísérletek elleni szervezet),
  • Onippam (aroma- és gyógynövények szakmaközi szervezete).
  • Ecocert, az organikus eredetű szépségápolási cikkek európai vizsgáló és tanúsító egyesülete.

Mely termékek lehetnek biokozmetikumok?

A biokozmetikumok termékpalettája igen széles: a testápoló termékektől az arcápolókon át a hajápoló és sminktermékekig mindenből találhatunk bio eredetűt. Krémek, paszták, pakolások, szérumok, permetek, samponok, balzsamok, dekorkozmetikai eszközök (az arcbőr, a szem, a száj sminkelésére szolgáló termékek) is megtalálhatók az üzletek polcain.

Egyes márkák még a csomagolás minimalizálására is különös gondot fordítanak, találkozhatunk például szilárd tömb formájú, csomagolás nélküli formában kapható samponnal is.

Mindent egybevetve szervezetünk meghálálja a gondoskodást. Jobban belegondolva pénztárcánkat is kíméljük egy jól megválasztott biotermék használatával, hiszen az károsodásokat vélhetően nem okoz, így elhagyhatjuk az újabb károk elhárítására alkalmazandó további készítmények vásárlását.

Kapcsolódó A leghatástalanabb ránctalanítók

Dr. Kónya Judit, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.