Alkoholizmus - Az öregek többet isznak, mint a fiatalok

Független Hírügynökség
megjelent:

Egy tanulmány megállapítása szerint az alkoholisták vagy az alkoholfüggők között háromszor több a férfi, mint a nő. A vizsgálatot az Ohio Állam-beli Egyetem és az Amerikai Gerontológiai Társaság végezte.

Az öreg alkoholisták sokkal többet isznak, mint fiatalok, derítette ki egy amerikai tanulmány. A 60 feletti iszákosok átlagosan csaknem 6 liter bornak megfelelő alkoholt dobnak be egy héten, szemben a 22-39 éves nagyivók nem egész 4 literjével.

Szociális ivók és nagyivók - Az alkoholizmusról
A magyar lakosság 10 százaléka bizonyíthatóan alkoholfüggő. Az alkoholfogyasztási szokásokról

A kutatók november végén 43 ezer alkoholista 2000-2001-es adatait vetették össze. Csaknem egynegyedük, 10 ezer volt 60 év feletti. A 60-on felüliek átlagosan 42,5 alkoholegységnyit ittak hetente, a 22-39 évesek pedig heti 28 alkoholegységnyit.

Egy alkoholegység megfelel 1,4 deciliter bornak vagy 3,5 deci sörnek vagy 0,44 deci töménynek. Vagyis az öregek heti 5,95 litert bort isznak vagy 14,8 liter sört vagy 1,87 liter töményet.

A fiatal alkoholisták fogyasztása borban számolva 3,92 liter egy héten, sörben 9,8 liter, töményben 1,23 liter hetente. A kutatók a mennyiségbeli különbség pontos okát nem tudják, csak feltételezik, hogy a hozzászokás játszik szerepet.

Hol kezdődik az alkoholizmus?
"Hol kezdődik az alkoholizmus és milyen tünetekről lehet felismerni?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből. Az orvos válasza

A tanulmány megállapítása szerint az alkoholisták vagy az alkoholfüggők között háromszor több a férfi, mint a nő. A vizsgálatot az Ohio Állam-beli Egyetem és az Amerikai Gerontológiai Társaság végezte.

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Takács Patrícia, addiktológiai konzultáns és szociológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász; Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.