Kudzu gyökér - Segítség az alkoholproblémákkal küzdőknek

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

A Kínából származó kudzu gyökér, másnéven nyílgyökér (Pueraria montana) reményt jelenthet azok számára, akik úgy gondolják, hogy egészségük megőrzéséért fontos lenne csökkenteni a szervezetükbe bevitt alkohol mennyiségét.

A kudzu Dél-Kelet-Ázsiában, Kelet-Ázsiában és néhány csendes-óceáni szigeten őshonos növény. A hagyományos kínai gyógyászatban a legfontosabb gyógynövények közé tartozik, évszázadok óta széles körben használják nemcsak a gyökerét, hanem a virágát is.

Rendkívül gyorsan nő, egy év alatt akár 20 métert is. Erdőkben és erdőszéleken növekedik a leginkább. Az USA-ban a talajerózió csökkentésére ültették be, azonban mára már invazív faj lett, és kordában kell tartani a terjedését.

A kudzu felhasználása

A hagyományos felhasználási módok 2000 évre nyúlnak vissza. Akkoriban gyökerét keringési zavarok, magas vérnyomás, valamint angina kezelésére alkalmazták. Másik terület a megfázás, influenza és tüneteik – köhögés, láz – csökkentése volt. Időszámításunk szerint 600 óta van feljegyzés arról, hogy használták a túlzott alkoholfogyasztás csökkentésére is.

Napjainkban fontos ipari növény, számos részét felhasználják: rostjait kosárkészítésre, föld feletti része magas fehérje tartalma miatt állati takarmány. A gyökerében található keményítő tartalom pedig az ázsiai konyha egyik alapanyaga. Nyers formájában a kudzu gyökér hasonlít más gyökérgumókra, például burgonyára vagy jamgyökérre. Barna héjú, fehér húsú és hosszúkás alakú.

Szárított kudzu gyökér

Milyen hatással van a kudzugyökér a nagy mennyiségben alkoholt fogyasztókra?

Vizsgálatokban azt tapasztalták, hogy a kudzugyökér-kivonat alkalmazása akár 50 százalékkal is csökkentheti az elfogyasztott alkohol mennyiségét, miközben ezt az alkoholt fogyasztók nem érzékelték.

A kudzuról amit jelenleg tudunk, hogy a növény kivonata elősegíti, hogy az alkohol fogyasztója minél hamarabb jó hangulatba kerüljön. A kudzu gyökerének puerarin tartalma - mely egyfajta antioxidáns izoflavonoid - feltételezhetően megnöveli az agyi vérátáramlást, ezáltal az agyi jutalomközpont hamarabb érzékeli az alkohol hatását. Így a „kívánt hatás” kevesebb alkohollal is elérhető, csökken a bevitt alkohol mennyisége. Anélkül csökkenthető tehát az alkohol károsító hatása, hogy az alkoholfogyasztó érzékelné azt. Azonban nemcsak jó tulajdonsága van a kudzugyökér kivonatnak, mert sajnos nem csökkenti az alkohol utáni sóvárgást.

Mivel a vizsgálatok egyelőre kísérleti stádiumban vannak, nem érdemes az interneten bizonytalan összetételű kudzutartalmú étrend-kiegészítőket vásárolni. Ahhoz, hogy a kudzu termékek a mindennapokban is alkalmazhatóak legyenek a bevitt alkohol mennyiség csökkentésére, további vizsgálatok szükségesek. Azonban megnyílt egy új lehetőség arra, hogy a hatásért felelős vegyületek megismerésével, a haszon/kockázat értékelésével megfelelő minőségű terméket lehessen előállítani.

Addig is próbáljunk akaraterőnkkel ellenállni a kísértésnek, hogy nagy mennyiségű alkoholt fogyasszunk. Ha mégis túl sokat fogyasztunk és másnaposak leszünk, érdemes sok folyadékot (vizet!) fogyasztanunk, mivel az alkohol okozta kiszáradás is hozzájárul a másnaposság kellemetlen tüneteihez (hányinger, hányás, izzadás, szédülés, gyors pulzus). A tünetek csökkenését segíti a mihamarabbi székletürítés is. Ez csökkenti a májban lebomlott alkoholból képződő acetaldehid szintjét, ami a másnaposság kellemetlen tüneteinek okozója.

Teszt Alkoholizmus teszt kitöltése

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló