Vízipipa - Ebbe is belefulladhatsz!

Országos Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központ
megjelent:

A vízipipa használatának veszélyeire hívja fel a figyelmet az Országos Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központjának (OEFI EKK) kampánya.

A tévhitekkel ellentétben a vízipipadohány szívásával is nikotin és szén-monoxid jut a szervezetbe. A 20-tól 80 percig tartó vízipipázás során, annyi füst jut be a szervezetbe, mint száz cigaretta elszívásával. A Nemzetközi Ifjúsági Dohányzás Felmérés magyar adatai alapján, százból 17 fiatal szívott vízipipát 2013-ban. Az OEFI EKK figyelemfelhívó és ismeretterjesztő akcióba kezdett. A vízipipázás okozta káros hatásokat bemutató plakátok és infografikák kerülnek főiskolák, egyetemek, középiskolák, gyermekorvosi rendelők, bevásárlóközpontok jól látható felületeire.

Téves az az állítás, hogy a víz megköti a vízipipa füstjében található káros anyagokat és a nikotint. Egy teljes vízipipa használattal - 20-tól 80 percig tartó pipázás, 50-től 200 pöfékeléssel - annyi füst és szén-monoxid jut be a szervezetbe, mint száz cigaretta elszívásával! A vízipipa egészségkárosító hatásaira az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már 2005-ben felhívta a figyelmet. A vízipipa füstje olyan vegyületeket (poliaromás szénhidrogén, PAH) tartalmaz, amelyek rákos megbetegedésekhez vezethetnek. Több kutatás is talált összefüggést a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rendszeres vízipipa használat között. Továbbá bizonyított, hogy a vízipipa füstje káros hatással van a tüdőkapacitásra, csökkenti a légúti funkciót és bizonyos fertőző betegségek terjedéséhez vezethet.

Az elmúlt évek felmérései azt mutatják, hogy akárcsak Európában, itthon is sajnos egyre többen használják a vízipipát. Az OEFI Dohányzás Fókuszpont (OEFI DF) 2012-es felmérése szerint a fiatalok 19 százaléka vízipipázott, 2013-ban ez az arány némileg csökkent, de még így is százból 17 fiatal szívott vízipipát. Magyarországon a fiatalok körében a cigaretta után a vízipipa a második leggyakrabban használt dohánytermék. A felnőttek körében is kimutatható mértékű a használata. A 18 év felettiek között, 2013-ban az OEFI DF felmérése szerint, ezer felnőttből 22 vízipipázott rendszeresen.

Vízipipa - Ezért veszélyes

A Floridai Egyetem kutatásából az derült ki, hogy a vízipipás kávézókban több mint háromszor akkora a szénmonoxid szintje, mint a hagyományos bárokban. Vízipipa - Ezért veszélyes

Az egyre terjedő vízipipa használat miatt az OEFI EKK figyelemfelhívó és ismeretterjesztő akcióba kezdett. A kampány során, Magyarországon egyedülálló módon, fluoreszkáló technológiával készített, a vízipipázás okozta káros hatásokat bemutató plakátok és infografikák kerülnek ki főiskolák, egyetemek, középiskolák, gyermekorvosi rendelők, bevásárlóközpontok jól látható felületeire.

Az OEFI EKK, a plakát, az infografika, valamint a témával kapcsolatos cikkek nyomtatható változatát, elektronikus úton eljuttatja az Egészségfejlesztési Irodákhoz (EFI), a Népegészségügyi Szakigazgatási Szervek megyei képviseleteihez (NSZSZ) és az ország összes középiskolájába.

(Országos Egészségfejlesztési Intézet, Egészségkommunikációs Központ, ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Holányi Péter
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.