A kamaszkori füvezés pszichotikus tüneteket okozhat később

Medipress
megjelent:

Egy új holland tanulmány szerint a marihuánás cigaretta tizenévesen, vagy fiatal felnőtt korban történő használata megnöveli a pszichotikus tünetek későbbi kialakulásának kockázatát.

A kamaszkori marihuána-használat komoly rizikófaktornak minősül a többi genetikai, környezeti és szociális rizikófaktorokkal együtt pszichózis kialakulásához, állítja Dr. Kathryn Kotrla, a texasi A&M Egészségtudományi Központ és Orvosi Főiskola pszichiátria professzora.

Egy korábbi ausztrál tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a fűhasználó fiatalok körében átlagosan 2,7 évvel korábban alakulnak ki pszichotikus tünetek, mint a könnyűdrogot nem használó fiataloknál. Jim van Os, a Maastrichti Egyetem munkatársa és egyben az új holland tanulmány vezetője megállapította, hogy a marihuána rendszeres használata és a pszichózis kialakulása között valószínűleg ok-okozati összefüggés van.

Egyedül az Egyesült Államokban közel 16 millió ember fogyaszt rendszeresen marihuánát, és legtöbbjük még tizenéves korában kezdte el a füvezést. A fű a harmadik legszélesebb körben használt addiktív anyag a dohány és az alkohol után.

Drogok és hatásaik
Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló drogok utcai neveit és azok élettani hatásait.
A drogokról és hatásaikról a WEBBetegen

A tanulmány során 2 000 olyan 12-24 éves fiatalt figyeltek meg 10 éven keresztül, akik a tanulmányt megelőzően soha nem fogyasztottak marihuánát, és soha nem tapasztaltak pszichotikus tüneteket.

A kutatók megállapították, hogy akik a 10 éves periódus alatt füvezni kezdtek, azoknál megkétszereződött a pszichotikus tünetek kialakulásának kockázata. Michael Rice, a Nebraskai Orvosi Központ professzora megállapította, hogy a résztvevők közt nem alakultak ki valós pszichotikus rendellenességek, csak a tünetek jelentkeztek.

Dr. Kathryn Kotrla úgy véli, hogy ha valakinek a családjának körtörténetében voltak jelen mentális betegségek, az jobban teszi, ha elkerüli a marihuána használatát.

A skizofréniáról
Az élvezeti szerek használata bár nem a skizofrénia egyik jellegzetes tünete, azonban mégis nagyobb gyakorisággal fordul elő schizophrén betegek körében, mint egyébként. A nikotin nagyon gyakran használt élvezeti szer, kb. a schizophren betegek 75-90 százaléka dohányzik, szemben az általános populációban észlelhető egynegyedes aránnyal. Néhány egyéb kábítószer továbbá (többek között az amfetamin, a kokain és a marihuána) ronthatja a betegség tüneteit. A skizofrénia kezelése.

(Medipress)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.