Hallucináció, pszichózis - A marihuána tartós fogyasztásának eredménye

Szerző: MTI

A tanulmány szerint azoknál, akik 15 éves koruk előtt használtak először kannabiszt, kétszer nagyobb valószínűséggel fejlődött ki pszichózis -például skizofrénia -, mint azoknál, akik soha nem fogyasztottak drogot.

Minél hosszabb ideig fogyaszt valaki kannabiszt, azaz marihuánát, annál nagyobb valószínűséggel jelentkezik nála hallucináció, érzéki csalódás vagy pszichózis - közölték ausztrál kutatók.

Drogok és hatásaik
Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló drogok utcai neveit és azok élettani hatásait!
Tudjon meg többet a drogokról és hatásaikról a WEBBetegen!

A Queenslandi Egyetem kutatói John McGrath vezetésével egy felmérés adatait elemezték, amelyben 3801, átlagosan 20 év körüli fiatal vett részt.

A megkérdezettek 17,7 százaléka állította, hogy három vagy kevesebb éve használ kannabiszt. 16,2 százalékuk négy-öt éve, 14,3 százalékuk pedig hat vagy több éve élt a szerrel.

A válaszadók közül 65-nél diagnosztizáltak úgynevezett nem-affektív pszichózist, például skizofréniát, és 233-nál fordult elő legalább egy esetben hallucináció.

Drogok és veszélyeik cikksorozat

"Azok, akik korai életszakaszban tapasztaltak hallucinációt, nagyobb valószínűséggel fogyasztottak gyakrabban és hosszabb ideig kannabiszt. Ám a pszichózis és a kannabisz közti összefüggés összetett" - mondta McGrath.

Az elemzés eredménye szerint azok, akiknek elszigetelt pszichotikus tüneteik voltak, nagyobb valószínűséggel kezdtek kannabiszt használni, ami aztán növelte náluk a pszichotikus zavarok kialakulásának kockázatát.

A tanulmány az Archives of General Psychiatry című szakfolyóirat legfrissebb számában jelent meg.

(MTI)

Módosítva: 2010.03.01 11:13, Megjelenés: 2010.03.01 11:13
Címkék: Marihuána
Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Hypertonia Hypertonia

Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

Plazmaferezis Plazmaferezis

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája.

Miért nehéz leszokni a...

Sokan, sokféle okból, sokféle módon válhatnak függővé - függetlenül a prevenciós programok sokaságától, mely a későbbi következmények...

Marihuána a pattanásos bőr ellen

A marihuána egyik tudatmódosulást nem okozó hatóanyaga, a kannabidiol gyulladáscsökkentő, valamint a faggyútermelést és sejtnövekedést mérséklő...

A férjem füvezik, lehet baja a...

Férjem 10 éve fogyaszt marihuánát, mostanában már napi rendszerességgel füvezik. Babát szeretnénk, a kérdésem az: károsodhat az ő füvezése...

A naponta füvezők egészségügyi...

Azok közül, akik valaha is kipróbálták a marihuánát, 9 százalék függő lesz. Bár ez a szám csak töredéke az alkoholfüggők számának, a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.