Szürkehályog - Egyszerűbb eljárás femtolézerrel

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Eddig itthon közel 1400 beteget műtöttek meg femtolézeres eljárással, amely a szaruhártya és a szürkehályog kezelésére alkalmazható. A számítógép által vezérelt lézer a manuális műtétekhez képest jóval pontosabb vágásokat ejt a szemben, így kisebb a hegesedés, gyorsabb a sebgyógyulás – sorolja dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgató-helyettese.

Ebben aztán világelsők vagyunk! A femtolézert egy kaliforniai cég gyártja, az eljárás kifejlesztésében számos magyar, nemzetközileg is elismert kutató vett részt, a legfontosabb klinikai vizsgálatok is hazánkban történtek Nagy professzor vezetésével, 4 éve pedig, a Semmelweis Egyetemen alkalmazták először a femtolézert, jelenleg is csupán itt dolgoznak ezzel az eljárással. 1,5 éve elérhető a piacon a berendezés, az ára azonban igen magas.

A szürkehályogról

A katarakta - amely időskorban a leggyakoribb szembetegségek közé tartozik - a szemlencse olyan mértékű elhomályosodását, elszürkülését jelenti, ami már akadályozza, hogy éles kép alakuljon ki a retinán. 65 éves korra az emberek felénél már kialakul valamilyen fokú szürkehályog, bár nem biztos, hogy panaszt is okoz. A kiérett katarakta - némi fényérzést leszámítva - gyakorlatilag vakságot okoz, a betegek többnyire hamarabb kérik a műtétet. A jelenleg ismert eljárás mintegy 20 percig tart, eltávolítják az elhomályosodott lencsét, majd egy beültetett műlencsével pótolják azt. A szemlencse szétzúzására és eltávolítására általában egy speciális ultrahangos készüléket használnak (fakoemulzifikáció). A szaruhártyán keletkezett vágást ritkán kell összevarrni, mivel a metszés többnyire magától összeforr.

Az elmúlt években a magyar szakemberek javaslatai alapján finomítottak az eljáráson. A professzortól megtudtuk azt is: a fejlesztések kapcsán kiderült, hogy a különböző stádiumú hályogok esetében a hatékonyság érdekében eltérő energiaszintű impulzusokat kell alkalmazni a lézerrel.

Pontosabban, rövidebben!

A femtolézerrel a szemlencse elülső tokján és a szemlencse belsejében is lehet metszéseket készíteni, illetve a szaruhártyán is ugyanígy elvégezhető a műtét. A számítógépes diagnosztikai egység a műtét előtt és a műtét alatt meghatározza a szem méreteit, így pontosabb, centrális vágások ejthetőek a szemben.

Dr. Nagy Zoltán Zsolttól megtudtuk: a szemlencse elülső tokján egy kerek alakú nyílást képeznek, majd ezen át beültetik a műlencsét, amely pótolja a szürkehályog miatt eltávolított szemlencse törőerejét, így a páciens látása teljes mértékben visszaállítható, a kezelhetőség határa jóval magasabb, mint a refraktív sebészeti műtéteknél.

A beépített műlencse lehet monofokális, amely csak egy fókuszponttal rendelkezik, és amellyel a betegek távollátását állítják vissza, valamint multifokális, amely a közeli, távoli és köztes tartományban javítják a látást. A femtolézeres műtéttel a szemre leginkább jellemző legfinomabb eltéréseket is korrigálják.

Ezt tudja a femtolézer

  • műtétPontosabb vágások ejthetőek a szemben.
  • Rövid a műtétidő, kevesebb, mint egy perc.
  • Alacsony energiaszintű lézerimpulzusokkal dolgoznak.
  • Nincs szükség ultrahangra.
  • A pontos előkészítésnek köszönhetően nincs komplikáció.
  • A sebnagyság 2 mm-re, vagy akár 1 mm-re csökken.
  • Gyorsabb a sebgyógyulás.
  • Kisebb a fertőzésveszély.

Jelenleg még ingyenes!

Egy kezelés költsége magasabb, mint a hagyományos hályogsebészeti műtété, amely közel 120 ezer forintba kerül. Pontos összeget nem mondott a professzor, mert figyelembe kell venni a bérleti- és szervízdíjat, valamint az egyszer használatos felszerelések (például a kezelési maszk) árát.

A társadalombiztosítás nem támogatja, a betegeknek azonban nem kell fizetniük, mert még a fejlesztés fázisában van a berendezés. A páciensek akár maguk is kérhetik az egynapos műtét elvégzését, de számolniuk kell a 1,5-2 hónapos várakozási idővel.

A beavatkozás után akár már másnap elérhető a látásjavulás, de be kell tartani néhány javaslatot: 1 hétig szemcseppet kell használni, illetve 4-5 hétig kerülni kell a sportolást - tanácsolja dr. Nagy Zoltán Zsolt.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Kalciumszükséglet
Kalciumszükséglet

Milyen természetes forrásai vannak?

Magzatmozgások
Magzatmozgások

Mikor és mennyi a normális?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán szemész; Dr. Szemán Annamária, szemész, Focus Medical
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró, Szakértő: Dr. Cserháti Zoltán, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.