Szürkehályog - Egyszerűbb eljárás femtolézerrel

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Eddig itthon közel 1400 beteget műtöttek meg femtolézeres eljárással, amely a szaruhártya és a szürkehályog kezelésére alkalmazható. A számítógép által vezérelt lézer a manuális műtétekhez képest jóval pontosabb vágásokat ejt a szemben, így kisebb a hegesedés, gyorsabb a sebgyógyulás – sorolja dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgató-helyettese.

Ebben aztán világelsők vagyunk! A femtolézert egy kaliforniai cég gyártja, az eljárás kifejlesztésében számos magyar, nemzetközileg is elismert kutató vett részt, a legfontosabb klinikai vizsgálatok is hazánkban történtek Nagy professzor vezetésével, 4 éve pedig, a Semmelweis Egyetemen alkalmazták először a femtolézert, jelenleg is csupán itt dolgoznak ezzel az eljárással. 1,5 éve elérhető a piacon a berendezés, az ára azonban igen magas.

A szürkehályogról

A katarakta - amely időskorban a leggyakoribb szembetegségek közé tartozik - a szemlencse olyan mértékű elhomályosodását, elszürkülését jelenti, ami már akadályozza, hogy éles kép alakuljon ki a retinán. 65 éves korra az emberek felénél már kialakul valamilyen fokú szürkehályog, bár nem biztos, hogy panaszt is okoz. A kiérett katarakta - némi fényérzést leszámítva - gyakorlatilag vakságot okoz, a betegek többnyire hamarabb kérik a műtétet. A jelenleg ismert eljárás mintegy 20 percig tart, eltávolítják az elhomályosodott lencsét, majd egy beültetett műlencsével pótolják azt. A szemlencse szétzúzására és eltávolítására általában egy speciális ultrahangos készüléket használnak (fakoemulzifikáció). A szaruhártyán keletkezett vágást ritkán kell összevarrni, mivel a metszés többnyire magától összeforr.

Az elmúlt években a magyar szakemberek javaslatai alapján finomítottak az eljáráson. A professzortól megtudtuk azt is: a fejlesztések kapcsán kiderült, hogy a különböző stádiumú hályogok esetében a hatékonyság érdekében eltérő energiaszintű impulzusokat kell alkalmazni a lézerrel.

Pontosabban, rövidebben!

A femtolézerrel a szemlencse elülső tokján és a szemlencse belsejében is lehet metszéseket készíteni, illetve a szaruhártyán is ugyanígy elvégezhető a műtét. A számítógépes diagnosztikai egység a műtét előtt és a műtét alatt meghatározza a szem méreteit, így pontosabb, centrális vágások ejthetőek a szemben.

Dr. Nagy Zoltán Zsolttól megtudtuk: a szemlencse elülső tokján egy kerek alakú nyílást képeznek, majd ezen át beültetik a műlencsét, amely pótolja a szürkehályog miatt eltávolított szemlencse törőerejét, így a páciens látása teljes mértékben visszaállítható, a kezelhetőség határa jóval magasabb, mint a refraktív sebészeti műtéteknél.

A beépített műlencse lehet monofokális, amely csak egy fókuszponttal rendelkezik, és amellyel a betegek távollátását állítják vissza, valamint multifokális, amely a közeli, távoli és köztes tartományban javítják a látást. A femtolézeres műtéttel a szemre leginkább jellemző legfinomabb eltéréseket is korrigálják.

Ezt tudja a femtolézer

  • műtétPontosabb vágások ejthetőek a szemben.
  • Rövid a műtétidő, kevesebb, mint egy perc.
  • Alacsony energiaszintű lézerimpulzusokkal dolgoznak.
  • Nincs szükség ultrahangra.
  • A pontos előkészítésnek köszönhetően nincs komplikáció.
  • A sebnagyság 2 mm-re, vagy akár 1 mm-re csökken.
  • Gyorsabb a sebgyógyulás.
  • Kisebb a fertőzésveszély.

Jelenleg még ingyenes!

Egy kezelés költsége magasabb, mint a hagyományos hályogsebészeti műtété, amely közel 120 ezer forintba kerül. Pontos összeget nem mondott a professzor, mert figyelembe kell venni a bérleti- és szervízdíjat, valamint az egyszer használatos felszerelések (például a kezelési maszk) árát.

A társadalombiztosítás nem támogatja, a betegeknek azonban nem kell fizetniük, mert még a fejlesztés fázisában van a berendezés. A páciensek akár maguk is kérhetik az egynapos műtét elvégzését, de számolniuk kell a 1,5-2 hónapos várakozási idővel.

A beavatkozás után akár már másnap elérhető a látásjavulás, de be kell tartani néhány javaslatot: 1 hétig szemcseppet kell használni, illetve 4-5 hétig kerülni kell a sportolást - tanácsolja dr. Nagy Zoltán Zsolt.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrtípusok és napozás Bőrtípusok és napozás

Ön kelta vagy mediterrán típus? Nem mindegy, mennyi időt tölthet a napon.

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Mely ételek csökkenthetik az összetett tüneteket? Íme, tippjeink.

Szemüvegválasztási útmutató a...

A megfelelő szemüveg megtalálása nem csak a dioptrián múlik. Befolyásolják szokásaink, hobbink, életkorunk, de személyes preferenciáink is, hogy...

Szembetegségek megjelenése...

Tapasztalták már, hogy homályos látás esetén, az orvosi vizsgálattal megállapított dioptriának megfelelően készült szemüveg viselése ellenére...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.