Szemüveg vezetéshez - mire figyeljünk?

Dr. Cserháti Zoltán
szerző: Dr. Cserháti Zoltán, szemész - WEBBeteg
megjelent:

Mai felgyorsult világunkban egyre többet ülünk a volán mögé, egyre több fiatal és idős válik szemüvegessé, ezért adja magát a kérdés: mire figyeljünk akkor, ha vezetés közben szemüveget viselünk?

Mindenképpen érdemes tudni, hogy vezetés közben a lehető legtökéletesebb látás elérésére kell törekedni. Függetlenül attól, hogy valaki szemüveget vagy kontaktlencsét visel, esetleg nincs szüksége dioptria korrekcióra. Rendkívül fontos a tiszta, éles látás, hiszen a közlekedésben az első a biztonság.

Ilyenkor távolra és közelre is fókuszál a szem, sőt, mindezt percenként több alkalommal teszi. A szemnek nemcsak a távolságra kell fókuszálnia, hanem “figyelembe kell vegye” a mélységeket, térbeli tényezőket, fényviszonyokat, színeket, nem is beszélve a különböző időjárási viszonyok (pl. eső, köd) okozta nehézségekről.

Sajnálatos módon sokan nem veszik komolyan ha szemük látóélessége romlik, úgy gondolják, hogy nincs szükségük korrekcióra, pedig egyszerű szemészeti vizsgálatokkal könnyen fény derülhet a dioptria igényre. Általános szabály, hogy 40 év alatt kétévente, 40 év fölött évente javasolt szemészeti vizsgálat, ahol a látóélesség ellenőrzése is megtörténik.

Kontaktlencse vagy szemüveg?

Szemészeti szempontból kevésbé kritikus, hogy kontaktlencsében vagy szemüvegben vezetünk, azonban van néhány szempont, amit érdemes figyelembe vennünk.

Amennyiben kontaktlencsében vezetünk és klímát is használunk, hamarabb kiszáradhat a szemünk, hamarabb lehetnek száraz szem panaszaink. Mindig legyen nálunk műkönny és a kontaktlencséhez használatos higiéniai eszközök, pl. tároló, fertőtlenítő.

Szemüveg esetén mindenképpen pontosan illeszkedő keretet kell választani, aminek viselése kényelmes és nem takar ki semmit a látótérből.

Egyre többen preferálják a fényre sötétedő, színezett, esetleg dioptriás napszemüvegeket vezetés közben. Ilyen esetekben arra érdemes figyelni, hogy ragyogás és tükröződésmentes legyen a látás, valamint, hogy az éjszakai vezetésnél is megfelelő legyen a kontraszt. Figyeljünk arra is, hogy az autók szélvédői már rendelkeznek valamilyen mértékű UV védelemmel, ezért lehetséges, hogy vezetés közben nem úgy sötétedik a lencse, ahogyan azt mi “elvárnánk”. Kérje ki egy optikus véleményét, ha ilyet lencsét választ.

Bővebben A nyári szemvédelemről (dioptriás napszemüveg, fényre sötétedő lencsék, napszemüvegválasztás)

Éjszakai vezetés

Az éjszakai vezetés mindig nagyobb kihívást jelent a szemnek, hiszen a mesterséges megvilágítás, a szembejövő járművek fényei és a világos-sötét területek hirtelen váltakozása nagyon megerőlteti szemünket. Éjszaka a pupilla kitágul, így fényérzékenyebb lehet a szemünk a nappali vezetéshez képest.

Aki sokat vezet éjszaka, mindenképpen kérjen ún. tükröződésmentes bevonatot lencséjére -ilyenkor a látható fény közel 100%-a jut be a szembe.

Egyre elterjedtebbek az ún. polarizált lencsék, melyek javítják a kontrasztélességet, ill. képesek megszűrni a fényt, csökkentve ezzel pl. a nedves utak, hó vagy a fémfelületekről visszaverődő napsugarak kellemetlen hatását. Érdemes azonban tudni, hogy egyes műszerfal kijelzőket (pl. HUD) nem lehet látni ilyen szemüvegben.

Vannak gyártók, akik az ún. éjszakai szemüveg használatát javasolják, azonban bebizonyították, hogy az ilyen, sárga lencséjű szemüvegek viselése nem javítja a látóélességet pl. a gyalogosok észlelésében!

Öregszeműség - Vezetés 45 éves kor fölött

Az egyik legfájóbb esemény egy ember életében, amikor elérkezik a 40-45 éves kor, és közeli korrekció viselése válik szükségessé. Ezt hívják a presbiópiának, másnéven öregszeműségnek. Ebben a természetes folyamatban a szemben található lencse elveszti rugalmasságát, annak ellenére, hogy tiszta és átlátszó.
Mivel a szem alkalmazkodó képességéért felel, ezért érezhetően romlik komfortérzetünk és kissé elbizonytalanodhatunk a vezetés közben is, hiszen nem látjuk élesen a műszerfalat vagy a navigációt. Hasznos tanács, ha ilyenkor bekapcsoljuk hangvezérlést navigációs készülékünkön.
Bővebben a szem természetes öregedéséről (presbiópia)

Progresszív/multifokális lencsék

Egyre több gyártó, egyre több terméke kínál megoldást arra, hogy minden távolságban (közeli, monitor, távoli) éles legyen a látás. Különösképpen fontos ez vezetés közben. A jelenleg kapható progresszív/multifokális lencsék kiképzésüknél fogva arra törekszenek, hogy személyre szabottan minden távolságban megfelelő látást biztosítsanak - mindezt egyetlen szemüvegben/kontaktlencsében.

Van néhány szempont, amit figyelembe kell venni akkor, ha valaki ilyen szemüveget választ. Nagyon fontos, hogy milyen pozícióban tartjuk a fejünket és szemünket, hiszen itt optikai csatornák/zónák vannak kialakítva, így nem mindegy, hogy “hogyan és honnan” nézünk át ezeken. Amennyiben zavaró körülményt tapasztal, változtasson, ne vezessen tovább a nem optimális látási körülmények között.

Fontos hangsúlyozni, hogy ezen lencsék viselése során éjszaka a fényforrások körül ún. fényudvar jelenhet meg, amely befolyásolhatja vezetési komfortunkat. Amennyiben hivatásszerűen vezet éjszakánként és ilyen korrekciót viselne, érdemes kikérni szemész szakorvos véleményét a vásárlás előtt.

A vezetés szempontjából kockázatos szemészeti kórképek

Számos olyan szemészeti kórkép van, amelyek részletezése nem feladata eme cikknek, azonban érdemes említést tenni róluk, hiszen előrehaladott vagy kezeletlen esetekben jelentősen rontják vezetési képességeinket.

Mindenképpen javasolt átgondolni az autóvezetést a következő betegségekben: előrehaladott zöldhályog vagy szürkehályog, időskori makula degeneráció egyes formái, artériás vagy vénás elzáródás, vagy ha a cukorbetegség következtében szemészeti szövődmények alakultak ki.

Tovább Szembetegségekről a WEBBetegen

Dr. Cserháti Zoltán, szemész

Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Dr. Cserháti Zoltán, szemész szakorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.