Vezetés és biztonság terhesen

Dr. Ács Gábor †
szerző: Dr. Ács Gábor, oxyológus † - WEBBeteg
megjelent:

Irodalmi adatok alapján terhesség alatt is hasznos a biztonsági öv használata, mert megelőzi az anyai sérüléseket és így csökkenti a magzati halálozást is. A terheseket erről a tényről a terhes gondozás során vagy előtte kell felvilágosítani. Arra vonatkozóan, hogy ez kinek a kötelessége és felelőssége nincs egyértelmű szabályozás vagy kialakult gyakorlat.

Magyarországon jogszabályok kötelezően előírják a biztonsági öv használatát, annak helyes használatáról azonban kevés információt kapnak az érintettek. A tévhitek, a biztonsági öv okozta magzati károsodások jelentőségéről sokkal ismertebbek, mint az a tény, hogy az öv csökkenti az anyai sérülés súlyosságát, így védi a magzatot is. A terhesség egy élettanilag és testalkatilag is különleges állapot, mely nemcsak a gépjárművezetői alkalmasságot befolyásolja, hanem azt is, hogy egy terhes nő milyen körülmények között lehet utas egy személygépkocsiban.

Terhes nő gépjármüvezetésekor illetve utasként való utazása során a biztonságnak az anyára és magzatára is ki kell terjedni. Ami az anya biztonságát szolgálja, hátrányos lehet a magzatra és fordítva. A személygépkocsiban szállított gyermekek biztonságával mind többet foglalkozik a media és a törvényi szabályozás is, azonban az in utero szállított magzat biztonsága nem került reflektorfénybe. A terhesekkel kapcsolatos jogi szabályozás is hiányos, kifogásolható és az ezzel kapcsolatos egészségügyi felvilágosítás sem elégséges.

(Dr. Ács Gábor)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.