Szemüveglencse téma

Szemüvegválasztási útmutató a megfelelő látáshoz

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító - 2022-07-26 11:33
A megfelelő szemüveg megtalálása nem csak a dioptrián múlik. Befolyásolják szokásaink, hobbink, életkorunk, de személyes preferenciáink is, hogy milyen az ideális szemüveglencse a számunkra. Útmutató a leggyakoribb mérlegelendő szempontokhoz, és a választási lehetőségekhez.

A szemüveg tárolása, védelme - Szemüvegápolási szabályok

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2022-05-19 05:03
Végre elkészült a várva várt szemüveg, már meg is szoktuk, viselése kényelmes, a világ kitisztult. Ahhoz, hogy sokáig tudjuk élvezni szemüvegünk jótékony hatását, meg kell ismernünk néhány alapszabályt a szemüveg kezelésével kapcsolatban.

Multifokális szemüveg: Minden távolságra egy szemüveg

WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus - 2022-04-29 22:03
Sok rosszat hall az ember másoktól, vagy esetleg már viselt ilyen lencsét korábban, de rossz tapasztalata volt vele. Sokakat a lencse ára riasztja el. Nézzük csak meg, hogy hogyan is van ez! Mindent a multifokális szemüveglencsékről.

Mire figyeljünk szemüveglencse-választáskor?

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2021-12-03 05:03
A gyártók egyre szélesebb palettáját kínálják az újabbnál újabb fejlesztésű szemüveglencséknek. Miután meghatározták a dioptriát a következő feladat a szemüvegkeret és a lencse típusának kiválasztása. Ne kapkodjunk, szánjunk rá kellő időt, így sok bosszúságtól, csalódástól kímélhetjük meg magunkat. Fontos tudni, hogy nem minden lencsetípus csiszolható be az adott szemüvegkeretbe.

Szemüveg vezetéshez - mire figyeljünk?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész - 2021-08-10 11:03
Mai felgyorsult világunkban egyre többet ülünk a volán mögé, egyre több fiatal és idős válik szemüvegessé, ezért adja magát a kérdés: mire figyeljünk akkor, ha vezetés közben szemüveget viselünk?

Színezett lencsék, és azok hangulati hatása

WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus - 2013-06-21 02:51
Mint ismeretes a fényt a szemünkben lévő csapok és pálcikák érzékelik, amelyek az ideghártyában (retina) találhatóak. A retina három színérző csappal (vörös, zöld, kék) rendelkezik. Ha mindhárom csap egyenlő mértékben kap ingerületet, akkor fehéret, v. szürkét látunk, egyébként színeset. Valamennyi szín kikeverhető a vörös, zöld, és kék színekből.