A győzelem erőszakot válthat ki a szurkolókból

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

Egy új tanulmány szerint a csapat győzelmével járó izgalom erőszakot válthat ki a szurkolóból.

A legtöbb sportrajongó nem veszti el az önkontrollját. Erősen szurkol a csapata győzelméért, és a győzelmet vagy vereséget is el tudja viselni. Ám egyes szurkolókat olyannyira elragad a hév, hogy még mielőtt észrevenné, a kórházi ügyeleten köt ki. Mi okozza a szurkolói erőszakot? Egy új tanulmány szerint nem a csapat veresége miatti elkeseredettség, hanem a győzelmi mámor!

Mikor a győztesek úgy viselkednek, mint a vesztesek

A tanulmány epicentruma a walesi Cardiff volt, mely Wales fővárosa és lakosai egyben megrögzött rögbi és focirajongók is. A rajongói bázis olyan erős, hogy a 300 000 fős város mérkőzései gyakran 70 000 rajongó vesz részt egy-egy jelentősebb sporteseményen.

A kutatók a város kórházi ügyeletére érkező sérült szurkolókra összpontosítottak, mely mindössze egy mérföldre található a városközpontban lévő nemzeti stadiontól. A kutatók pontosan figyelemmel követték a sporteseményeket, a győzelmeket és vereségeket.

Azt tapasztalták, hogy a walesi nemzeti csapat győzelmei alkalmával jelentősen megnőtt az ügyeleten a sérült szurkolók száma, függetlenül attól, hogy a mérkőzést Cardiffban, vagy máshol játszották.

Hencegő faktor

Az ember azt gondolná, hogy a szurkoló olyannyira boldog a csapata győzelmekor, hogy egy kicsit kedvesebben és szelídebben viselkedik, mint máskor.

Gondolja át újra! A tanulmány szerint a csapat győzelmével az önbizalom, magabiztosság, hazafiság érzése, melyet a mérkőzés már amúgy is felizzított, fokozottabban jelentkezik. Mindez némi alkohollal és tömegpszichózissal keveredve máris biztos recept a szurkolói erőszakra. A családon belüli erőszak száma is kimutathatóan nő, mikor a támadó férfi csapata nyer, állítják a kutatók.

A tanulmány az Injury Prevention című folyóiratban jelent meg.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.