A győzelem erőszakot válthat ki a szurkolókból

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Egy új tanulmány szerint a csapat győzelmével járó izgalom erőszakot válthat ki a szurkolóból.

A legtöbb sportrajongó nem veszti el az önkontrollját. Erősen szurkol a csapata győzelméért, és a győzelmet vagy vereséget is el tudja viselni. Ám egyes szurkolókat olyannyira elragad a hév, hogy még mielőtt észrevenné, a kórházi ügyeleten köt ki. Mi okozza a szurkolói erőszakot? Egy új tanulmány szerint nem a csapat veresége miatti elkeseredettség, hanem a győzelmi mámor!

Mikor a győztesek úgy viselkednek, mint a vesztesek

A tanulmány epicentruma a walesi Cardiff volt, mely Wales fővárosa és lakosai egyben megrögzött rögbi és focirajongók is. A rajongói bázis olyan erős, hogy a 300 000 fős város mérkőzései gyakran 70 000 rajongó vesz részt egy-egy jelentősebb sporteseményen.

A kutatók a város kórházi ügyeletére érkező sérült szurkolókra összpontosítottak, mely mindössze egy mérföldre található a városközpontban lévő nemzeti stadiontól. A kutatók pontosan figyelemmel követték a sporteseményeket, a győzelmeket és vereségeket.

Azt tapasztalták, hogy a walesi nemzeti csapat győzelmei alkalmával jelentősen megnőtt az ügyeleten a sérült szurkolók száma, függetlenül attól, hogy a mérkőzést Cardiffban, vagy máshol játszották.

Hencegő faktor

Az ember azt gondolná, hogy a szurkoló olyannyira boldog a csapata győzelmekor, hogy egy kicsit kedvesebben és szelídebben viselkedik, mint máskor.

Gondolja át újra! A tanulmány szerint a csapat győzelmével az önbizalom, magabiztosság, hazafiság érzése, melyet a mérkőzés már amúgy is felizzított, fokozottabban jelentkezik. Mindez némi alkohollal és tömegpszichózissal keveredve máris biztos recept a szurkolói erőszakra. A családon belüli erőszak száma is kimutathatóan nő, mikor a támadó férfi csapata nyer, állítják a kutatók.

A tanulmány az Injury Prevention című folyóiratban jelent meg.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Egészséges táplálkozással enyhíthetők. Mit együnk és hogyan?

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

Hogyan lélegezzünk helyesen...

A helyes légzés nemcsak testi, hanem szellemi egészségünkre is hat, ezért kiemelten fontos, hogy ne csak a mindennapokban, hanem sportolás közben is...

Már egy kevés testedzés is...

Még egy kevés testedzés, mint az intenzív séta is jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát egy új tanulmány szerint.

Megfuttatja a bírókat a FIFA - Ki...

A játékvezetők, akik gyakran kétszer olyan idősek, mint a játékosok, hozzájuk hasonlóan végigfutják a mérkőzést, és emellett folyamatosan...

Tanácsok a foci VB-re utazóknak

A 2014-es futball világbajnokságot június 12 és július 13 között tartják Brazíliában. Mivel Brazília hatalmas ország, változatos éghajlattal, az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.