• Megfuttatja a bírókat a FIFA - Ki fújhatja a sípot nemzetközi szinten?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    A játékvezetők, akik gyakran kétszer olyan idősek, mint a játékosok, hozzájuk hasonlóan végigfutják a mérkőzést, és emellett folyamatosan koncentrálniuk kell az események nyomon követéséhez. Az Egyesült Államok Labdarúgó Szövetségének adatai szerint a játékvezetők egy meccs alatt átlagosan 19 kilométert futnak, ami ötször több, mint a játékosok által megtett távolság.

    Sport és egészség a WEBBetegen

    Brian Hall, amerikai nemzetközi labdarúgó-játékvezető a világbajnokságot megelőző két évben minden nap napi négy órát edzett. Súlyt emelt, kocogott, intervall (állóképesség fejlesztő, magas intenzitású edzés) edzést tartott  és folyamatosan ellenőrizte a pulzusát.  Egyetlen célja volt: a világbajnokságon játékvezetőként szerepelni.

     

    Hirdetés

    A 2018-as Labdarúgó Világbajnokság június 14-én kezdődött Oroszországban. Négyévente 32 ország csapata versenyez a legjobbnak kijáró címért. A világ legnagyobb sporteseményén futballbíróként való részvételhez vezető út fizikailag igencsak megterhelő. A FIFA, a verseny irányító testülete, szigorú alkalmassági követelményeknek veti alá a világbajnokság játékvezetőit, akiknek kiválasztási folyamata három évvel ezelőtt kezdődött meg.

    Nagy a pszichés nyomás is

    Ellentétben a profi elit focistákkal, akiket edzők és különböző szakemberek hada készít fel a mérkőzésekre, a játékvezetők zömének átlagos hivatali vagy oktatói munkája van, és emellett kell időt szakítaniuk az edzésekre.

    „Nem könnyű versenyben maradni a világ legjobb játékosaival” – mondta Hall, aki a 2002-es világbajnokságon játékvezetőként vett részt. A fizikai megterhelés mellett a játékvezetőknek folyamatosan szem előtt kell tartaniuk a pályán történteket, el kell dönteniük, hogy amit látnak valós fájdalom vagy színészkedés, és a játékosok érveit, panaszait is meg kell vizsgálniuk.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Az izomláz - Pihentessük vagy dolgozzunk rá?

    Fontos döntéseket kell hozniuk annak tudatában, hogy minden bírálatukat szurkolók, tudósítók és TV kamerák fogják megkérdőjelezni. Ezzel a nyomással sportpszichológusok segítenek nekik megbirkózni. Habár a 2018-as Vb-n bevezett videóbíró intézménye sokat segíthet a játékvezetőknek ezen pszichés nyomás enyhítésében, hiszen már technológiai segítség is rendelkezésükre áll.

    Vágner László: Igaz, a bírók sok esetben többet futnak a játékosoknál

    A felmérés eredményéről a legilletékesebbet kérdeztük, Vágner Lászlót, magyar nemzetközi labdarúgó-játékvezetőt. 168 nemzeti bajnoki mérkőzést dirigált le. Az MLSZ 1991-ben terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek.

    Utolsó nemzetközi mérkőzését 1998-ban vezette, ez a Real Madrid- Szpartak Moszkva BL-meccs volt. Az 1998-as franciaországi vb-n két meccsen is ítélkezett. Vágner László, Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottságának volt elnöke, elmondta: a FIFA minden bírója számára egységes fizikai követelményrendszert állít fel. Ő maga a FIFA-bírók között az egyik legjobban futó játékvezető, a régebbi teszten (Cooper-teszt) szinte mindig jóval átlag felett teljesített. Ezt a tesztet ma már nem használják, helyét egy másik „próba” váltotta fel.

    Évente négyszer kell teljesíteni a követelményeket: 150 métert kell fél percen belül lefutni, majd 35 másodpercig 50 métert sétálni. Ezt a sorozatot húszszor kell ismételni. Azt mondja, előfordul, hogy ezen a rostán kihullanak a jelöltek, de a magyarokra ez nem jellemző.

    Minden világverseny előtt berendeli a FIFA és az MLSZ a bírókat, és újra próbára teszi fizikai képességeiket. Így volt ez idén Kassai Viktorral is. Aki ennek nem tesz eleget, búcsút mondhat működési engedélyének. A felmérés eredményét, miszerint a bírók gyakran többet futnak a focistáknál, meg tudja erősíteni. Ő maga az adatok tanúsága szerint az egyik legtöbbet futó bíró volt Európában, 1998-ban a Dortmund - Bayern München BL-negyeddöntőn például 14 kilométert futott.

    A tesztelés menete

    2007-ben a FIFA játékvezetői képzést indított a 2010-es világbajnokságra jelentkezők előkészítésére. Mivel a játékvezetőknek lépést kell tartaniuk a játékkal, két fitness tesztnek vetették alá őket, mely a futballpályán történteket utánozta. Ezt a tesztet többször is elvégezték velük.

    Az első teszt a sebességet vizsgálta. A játékvezetőnek hatszor kellett 40 métert futnia úgy, hogy mindegyik sprintet 6.2 másodpercen belül kellett teljesíteni. A sprintek között másfél perces pihenőt kaptak.

    A második teszt a játékvezető állóképességét vizsgálta, ismételt, magas intenzitású futások által.

    Ebben 150 métert kellett futni 30 másodpercen belül, aztán 50 métert sétálni 35 másodperc alatt. Ezt hússzor ismételték meg egymás után, ami a pálya körül futott 10 körnek felel meg. Az asszisztens játékvezetőkre kevésbé szigorú előírások vonatkoztak. A kiválasztott 30 játékvezetői trióból kettő nem vehet részt a világbajnokságon, mivel az asszisztens játékvezetők nem feleltek meg a követelményeknek. Az idei versenyen nem lesz amerikai futballbíró.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája

    Edzésterv játékvezetőknek

    Bár első hallásra túlzásnak tűnhet, de a játékvezetők pulzusórát viselnek, mely segítségével folyamatosan ellenőrizhetik a szívfrekvenciájukat.

    Ez a döntések meghozatalában is támpontot adhat, hiszen minél fáradtabb valaki, annál lassabban működik az agya is.

    A játékvezetők emellett heti edzéstervet is kapnak, mely hosszú-távfutásból, intervall edzésből és táplálkozási útmutatóból áll. A tápanyag összetételre vonatkozóan konkrét előírások vannak, hiszen a bírók ugyanúgy sportolók, mint a focisták. Eszerint rengeteg fehérjét és szénhidrátot kell fogyasztaniuk, míg a cukor alig engedélyezett.

    A FIFA által előírt játékvezetői nyugdíjkorhatár 45 év.

    Olvasson tovább! Hogyan érdemes mérni a pulzusszámot?

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; CNN, fifa.com
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

     
    Legutóbb frissült: 2018.07.02 17:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Létezik-e ideális edzésprogram?

    A mozgás lételemünk. Elengedhetetlenül szükséges az idegrendszer egyensúlyának fenntartásához, a testkép, a személyiség kialakulásához.

    Edzésterv otthonra ülőmunkát végzőknek

    Azok, akik egész nap folyamatosan ülnek a munkájuk miatt, jelentős terhelésnek teszik ki a hátizmaikat, nyakcsigolyáikat, valamint egész gerincoszlopukat.

    Egészséges ételek és italok vb-meccsnézés alatt

    Javában tombol a futball-világbajnokság, amely férfiak és nők millióit tartja lázban, és ülteti le őket a képernyők vagy kivetítők elé. A heves szurkolás alatt természetesen hamar megjön az étvágy, és a szomjat is oltani kell valamivel. A boltok forgalmán is érezhető, hogy egy-egy izgalmasabbnak ígérkező meccs előtt megnő a sós rágcsálnivalók és a sör iránti kereslet.

    Mire figyeljenek a 2018-as orosz foci vb-re utazók?

    Június közepén kezdetét vette a 21. FIFA labdarúgó-világbajnokság, amely tornának ezúttal Oroszország ad otthont. Rengeteg szurkoló érkezett az országba a világ számos pontjáról, hogy buzdítsa hazája válogatottját az év egyik legfontosabb sporteseményén. A tornára azonban nemcsak a szimpatizánsok, hanem az orosz egészségügyi szervezetek is készültek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai kirendeltségével egyetemben.

    Így készülj az első 10 kilométeredre

    A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

    Hatékony zsírégető edzésterv kezdőknek

    A fogyáshoz az alapokkal mindenki tisztában van, hogy hetente négyszer mozogjon legalább egy órát, figyeljen oda a táplálkozásra és legyen türelmes, mert a fogyás beindulásához és a látványos eredményekhez legalább 2 hónap kell. De ez kevés támpont ahhoz, hogy tudjuk, mit sportoljunk. Ebben segít az alábbi néhány ötlet, amely útmutató a zsírégető edzés elkezdéséhez.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.