Megfuttatja a bírókat a FIFA - Ki fújhatja a sípot nemzetközi szinten?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A játékvezetők, akik gyakran kétszer olyan idősek, mint a játékosok, hozzájuk hasonlóan végigfutják a mérkőzést, és emellett folyamatosan koncentrálniuk kell az események nyomon követéséhez. Az Egyesült Államok Labdarúgó Szövetségének adatai szerint a játékvezetők egy meccs alatt átlagosan 19 kilométert futnak, ami ötször több, mint a játékosok által megtett távolság.

Brian Hall, amerikai nemzetközi labdarúgó-játékvezető a világbajnokságot megelőző két évben minden nap napi négy órát edzett. Súlyt emelt, kocogott, intervall (állóképesség fejlesztő, magas intenzitású edzés) edzést tartott és folyamatosan ellenőrizte a pulzusát. Egyetlen célja volt: a világbajnokságon játékvezetőként szerepelni.

A 2018-as Labdarúgó Világbajnokság június 14-én kezdődött Oroszországban. Négyévente 32 ország csapata versenyez a legjobbnak kijáró címért. A világ legnagyobb sporteseményén futballbíróként való részvételhez vezető út fizikailag igencsak megterhelő. A FIFA, a verseny irányító testülete, szigorú alkalmassági követelményeknek veti alá a világbajnokság játékvezetőit, akiknek kiválasztási folyamata három évvel ezelőtt kezdődött meg.

Nagy a pszichés nyomás is

Ellentétben a profi elit focistákkal, akiket edzők és különböző szakemberek hada készít fel a mérkőzésekre, a játékvezetők zömének átlagos hivatali vagy oktatói munkája van, és emellett kell időt szakítaniuk az edzésekre.

„Nem könnyű versenyben maradni a világ legjobb játékosaival” – mondta Hall, aki a 2002-es világbajnokságon játékvezetőként vett részt. A fizikai megterhelés mellett a játékvezetőknek folyamatosan szem előtt kell tartaniuk a pályán történteket, el kell dönteniük, hogy amit látnak valós fájdalom vagy színészkedés, és a játékosok érveit, panaszait is meg kell vizsgálniuk.

Ez a cikk is érdekelheti Izomláz - Pihentessük vagy dolgozzunk rá?

Fontos döntéseket kell hozniuk annak tudatában, hogy minden bírálatukat szurkolók, tudósítók és TV kamerák fogják megkérdőjelezni. Ezzel a nyomással sportpszichológusok segítenek nekik megbirkózni. Habár a 2018-as Vb-n bevezett videóbíró intézménye sokat segíthet a játékvezetőknek ezen pszichés nyomás enyhítésében, hiszen már technológiai segítség is rendelkezésükre áll.

Vágner László: Igaz, a bírók sok esetben többet futnak a játékosoknál

A felmérés eredményéről a legilletékesebbet kérdeztük, Vágner Lászlót, magyar nemzetközi labdarúgó-játékvezetőt. 168 nemzeti bajnoki mérkőzést dirigált le. Az MLSZ 1991-ben terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek.

Utolsó nemzetközi mérkőzését 1998-ban vezette, ez a Real Madrid- Szpartak Moszkva BL-meccs volt. Az 1998-as franciaországi vb-n két meccsen is ítélkezett. Vágner László, Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottságának volt elnöke, elmondta: a FIFA minden bírója számára egységes fizikai követelményrendszert állít fel. Ő maga a FIFA-bírók között az egyik legjobban futó játékvezető, a régebbi teszten (Cooper-teszt) szinte mindig jóval átlag felett teljesített. Ezt a tesztet ma már nem használják, helyét egy másik „próba” váltotta fel.

Évente négyszer kell teljesíteni a követelményeket: 150 métert kell fél percen belül lefutni, majd 35 másodpercig 50 métert sétálni. Ezt a sorozatot húszszor kell ismételni. Azt mondja, előfordul, hogy ezen a rostán kihullanak a jelöltek, de a magyarokra ez nem jellemző.

Minden világverseny előtt berendeli a FIFA és az MLSZ a bírókat, és újra próbára teszi fizikai képességeiket. Így volt ez idén Kassai Viktorral is. Aki ennek nem tesz eleget, búcsút mondhat működési engedélyének. A felmérés eredményét, miszerint a bírók gyakran többet futnak a focistáknál, meg tudja erősíteni. Ő maga az adatok tanúsága szerint az egyik legtöbbet futó bíró volt Európában, 1998-ban a Dortmund - Bayern München BL-negyeddöntőn például 14 kilométert futott.

A tesztelés menete

2007-ben a FIFA játékvezetői képzést indított a 2010-es világbajnokságra jelentkezők előkészítésére. Mivel a játékvezetőknek lépést kell tartaniuk a játékkal, két fitness tesztnek vetették alá őket, mely a futballpályán történteket utánozta. Ezt a tesztet többször is elvégezték velük.

Az első teszt a sebességet vizsgálta. A játékvezetőnek hatszor kellett 40 métert futnia úgy, hogy mindegyik sprintet 6.2 másodpercen belül kellett teljesíteni. A sprintek között másfél perces pihenőt kaptak.

A második teszt a játékvezető állóképességét vizsgálta, ismételt, magas intenzitású futások által.

Ebben 150 métert kellett futni 30 másodpercen belül, aztán 50 métert sétálni 35 másodperc alatt. Ezt hússzor ismételték meg egymás után, ami a pálya körül futott 10 körnek felel meg. Az asszisztens játékvezetőkre kevésbé szigorú előírások vonatkoztak. A kiválasztott 30 játékvezetői trióból kettő nem vehet részt a világbajnokságon, mivel az asszisztens játékvezetők nem feleltek meg a követelményeknek. Az idei versenyen nem lesz amerikai futballbíró.

Ez a cikk is érdekelheti Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája

Edzésterv játékvezetőknek

Bár első hallásra túlzásnak tűnhet, de a játékvezetők pulzusórát viselnek, mely segítségével folyamatosan ellenőrizhetik a szívfrekvenciájukat.

Ez a döntések meghozatalában is támpontot adhat, hiszen minél fáradtabb valaki, annál lassabban működik az agya is.

A játékvezetők emellett heti edzéstervet is kapnak, mely hosszú-távfutásból, intervall edzésből és táplálkozási útmutatóból áll. A tápanyag összetételre vonatkozóan konkrét előírások vannak, hiszen a bírók ugyanúgy sportolók, mint a focisták. Eszerint rengeteg fehérjét és szénhidrátot kell fogyasztaniuk, míg a cukor alig engedélyezett.

A FIFA által előírt játékvezetői nyugdíjkorhatár 45 év.

Tovább Hogyan érdemes mérni a pulzusszámot?

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; CNN
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.