Biztonsági tippek a hidegben futáshoz

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent: 2016.01.07.

A hidegebb időjárás és a rövidebb napos órák nem jelentik azt, hogy be kéne fagyasztania a futást. Sőt, a hideg időben való futás elűzi a téli depressziót, energiával tölt fel, illetve garantálja, hogy jó formában kezdje a fürdőruhaszezont.

Figyeljen a hőmérsékletre és a szélre

Amennyiben erős szél fúj, az könnyen áthatolhat a ruházatán, eltávolítva onnan a szigetelőrétegként jelen lévő meleg levegőt.

Emellett pedig az Ön mozgása által keltett légáramlat is erősíti annak hatását. Szélmentes időben -15 fokig nyugodtan lehet kint futni, ám szelesebb időben, vagy nagyobb hidegben válassza inkább a futópadot.

Védje a kezeit és a lábait

WEBBeteg Testtömegindex kalkulátor

Az elhízás mértékének számszerűsített meghatározására a testtömeg index (BMI) szolgál, mely a kilogrammban mért testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa. Normális súly esetén a BMI 18,5-24,9, túlsúly esetén 25-30, elhízásról 30 feletti BMI érték esetén beszélhetünk.
Tesztelje magát!>>

A test hőleadásának mintegy 30 százaléka a kezeinken és lábainkon keresztül történik.

Enyhébb napokon használjon futókesztyűt, a hidegebbeken pedig egyujjas kesztyűt, ahol az ujjak is melegítik egymást.

Emellett használhat kesztyűbe dugható melegítő párnát is. Használjon speciális, varrás nélküli futózoknit, a vízhólyagok elkerülése érdekében!

A téli futáshoz ajánlott a dupla rétegű, hőszabályozós változat, de figyeljen arra, hogy még így is jusson elegendő hely a cipőben a lábujjainak!

Öltözzön rétegesen

A legalsó, közvetlenül a testtel érintkező réteg legyen vékony, szintetikus anyagból (pl. polypropylénből) készült trikó, mely elvezeti a nedvességet. Kerülje a pamut pólót, mely magába szívja a nedvességet!

Mire utal a pulzusszám?

A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvos-diagnosztikai módszer, mely a szív hallgatózásával, a vérnyomás mérésével együtt végezve a mai napig nélkülözhetetlen része az általános betegvizsgálatnak. A pulzus tapintásával indirekt adatot nyerünk a vérnyomásról, következtethetünk érszűkületre, illetve bizonyos szívbillentyű betegségekre, valamint fontos információt kapunk különböző ritmuszavarok esetén.
Mire utal a pulzusszám?>>

Ha megáll futás közben, a pamut párolgással azonnal elkezdi a hőelvonást, ami kihűléshez, megfázáshoz vezethet. A külső réteg legyen lélegző Gore-Tex, mely véd a széltől és csapadéktól, miközben kiengedi a fölösleges párát és hőt, ezzel egyszerre védve a túlmelegedéstől és lehűléstől. Amennyiben nagyon hideg van, szüksége lesz még egy középső, polár rétegre is.

A futónadrág legyen vastagabb, amire esetleg még egy rövid nadrágot is húzhat a megfelelő hőtartás érdekében. A jó futónadrág térdhajlatnál vékonyabb, rugalmasabb anyagból van, míg a térdnél vagy a combrésznél vastagabb és hőtartóbb.

A téli futócipők melegebbek, vízállóbbak, és bordázottabb a talpuk, a csúszásveszély csökkentése érdekében. Vannak speciális futócipők is, melyek lecsavarozható csúszásgátló szegecsekkel rendelkeznek.

Kerülje a túlöltözést

Amint mozogni kezd, bemelegszik, így az az ideális, ha úgy öltözik fel, hogy amikor kimegy a szabadba, még kissé fázik és 5-10 perc bemelegítő futás után érzi kellemesen magát.

Ne feledje a sapkát!

A hőleadás kb. 40 százaléka a fejen át történik, ezért a sapka különösen fontos védelmet jelent. Nagy hidegben, illetve hosszabb távú futásnál érdemes pótsapkát vinni, illetve ajánlott az arcmaszk használata.

Ez melegíti a belélegzett levegőt és védi az arcot is a fagyástól. Ma már lehet kapni olyan téli futósapkákat is, mely elvezeti a fejről az izzadságot.

Előzze meg a fagyási sérüléseket

Nagyon hideg időben fokozottan figyeljen az ujjaira, lábujjaira, füleire és az orrára. Ha úgy érzi, fagyás fenyegeti ezeket, menjen meleg helyre és fokozatosan melegítse fel azokat. Ha az érzéketlenség nem múlik, menjen orvoshoz!

Bemelegítés

A hideg ellenére is szükség van a megfelelő bemelegítésre a sportsérülések elkerülése érdekében. Ne feledje, hogy télen az izmok merevebbek, lassabban melegszenek be.

Egyeztessen az orvossal

A hideg időben való futás mellkasi fájdalmat és asztmás rohamot válthat ki az arra hajlamosaknál. Mielőtt a téli futás mellett dönt, méresse fel orvosával általános egészségügyi állapotát.

Napszemüveg

A hóról visszaverődő napfény könnyen elvakíthat, hóvakságot okozhat. Ennek elkerülésére viseljen (lehetőleg polarizált lencsével ellátott) napszemüveget.

Ne maradjon nedves ruhában!

Amennyiben ruházata átázik a hó vagy az eső miatt, nagy a veszélye a hypothermiának, azaz kihűlésnek.

Amilyen gyorsan csak lehet, menjen melegbe, öltözzön át. (Jó, ha mindig van Önnél telefon és egy kis pénz buszjegyre, taxira, hogy a visszautat megrövidítse és azalatt ne fagyjon át.) A kihűlés tünetei közé tartozik a hidegrázás, a koordinációs zavar, beszédzavar, kimerültség. Ha ezeket észleli magán, azonnal kérjen orvosi segítséget!

Hidratálás

A hideg idő ellenére gondoskodni kell a folyadékutánpótlásról, hiszen mozgás közben a szervezet hőt termel és izzadással folyadékot veszít. A hideg levegőnek emellett szárító hatása van, mely növeli a dehidratáció veszélyét. Figyeljen oda a megfelelő mennyiségű víz vagy sportital fogyasztására edzés előtt, alatt és után is.

Maradjon látható

Mivel télen korán sötétedik, fontos a láthatóságról gondoskodni. viseljen fényvisszaverő csíkokat, fejlámpát és világos ruhát. ha a hóban fut, öltözzön élénk színekbe!

Kezdjen hátszéllel

A futást ne szembe széllel kezdje, mert ha az edzés végén, mikor már izzadt, hátszélben fut, könnyen megfázhat.

Naptej

Télen sem szabad megfeledkezni a napvédelemről, hiszen a hóról még jobban visszaverődnek a nap sugarai.

Ne feledkezzen meg a szájbalzsam használatáról se!

Veszélyes lehet a hirtelen kezdett testedzés

A sport egyrészről hasznos, mert a rendszeres testmozgás javítja az állóképességet, a szív- és érrendszeri státust, csökkenti az elhízás, a cukorbetegség és számos anyagcsere-betegség kialakulásának rizikóját.
Másrészről veszélyes lehet, mert a hirtelen elkezdett testedzés hatalmas terhelést jelent a szívre, az ízületekre és az izmokra. A rendszeres testmozgás ezek ellenére mindenkinek javasolt, kifejezetten pedig azoknak, akik esetében a felsorolt rizikófaktorok fennállnak. Fokozottan elővigyázatosan kell elkezdeni bármilyen sporttevékenységet.
Javasolt a kezelőorvos véleményét kikérni, mielőtt bárki edzeni kezdene.
Veszélyes lehet a hirtelen kezdett testedzés>>

(WEBBeteg - Cs. K., fordító; Forrás: about.com; Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Izomsérülések Izomsérülések

Közte a zúzódás, izomszakadás, vérömleny. Mennyire súlyosak?

Sportszív Sportszív

Mit jelent, ha valakinek sportszíve van? Veszélyt jelenthet?

Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája

A futás nemcsak az állóképességet javítja és segít az ideális testsúly elérésében, de fiatalon is tart. Kerüljük el a leggyakoribb hibákat a...

Indokolatlanul elfárad az edzések után? - Mi lehet az oka?

Mi lehet az oka annak, ha edzés után indokolatlanul fáradtnak érzi magát? Esetleg betegség is állhat a háttérben!

Kilenc tipp ahhoz, hogy miképpen égethet több zsírt futás közben!

Rendszeresen jár futni, ennek ellenére nem sikerült még lefogynia? A futással való fogyás titka nem a hosszabb táv vagy a gyorsabb tempó, hiszen a...

Térdfájdalom: Hogyan előzheti meg a gyakori panaszt?

A térdízületek egészséges működése elengedhetetlen feltétele a járásnak, a futásnak, a láb nyújtásának, hajlításának, ám sokszor a...

Futó ABC: Technikai alapok

Sok hobbisportoló nem megfelelő technikával fut. Többségük csak ritkán vagy egyáltalán nem végzi el a futó ABC gyakorlatait. A profi sportolók és...

Futás télen - Hasznos tippek, amiket érdemes megfogadni

A rendszeres mozgás, a sport egészséges. A futás és kocogás különösen jótékony hatású. Ennek ellenére télen sokan lemondanak a rendszeres...

A téli futás alapszabályai

A hőmérséklet csökkenésével arányosan csökken a futók száma is a szabadban. A tél beálltával csak a legelszántabbak maradnak a futópályákon....

Így maradhat fitt és egészséges ősszel is

A hűvös és borongós őszi napok könnyen elronthatják a hangulatunkat, ebben az időszakban gyakoriak a köhögéssel és náthával járó fertőzések....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.