Gyermekek a lejtőn

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

A síelés és a snowboardozás remek lehetőség arra, hogy gyermekünkkel egyszerre szerettessük meg mind a testmozgást és a havas sportokat, valamint a természet szépségeit. A gyerekek azonban nincsenek tisztában a rájuk leselkedő veszélyekkel.

Számukra a fekete pályán való lesiklás, a sebesség leginkább izgalmas, remek szórakozást jelent veszély helyett. Milyen veszélyeknek vannak kitéve a gyerekek a lejtőkön, hogyan sérülhetnek meg, és mit tehetünk ezek ellen? Cikkünkben ezekre a kérdésekre próbálunk meg válaszolni.

Az első dolog, amit tisztázni kell, a korosztályé. Kiket tekintünk gyerekeknek, ha síelésről van szó? Noha az egyes tanulmányok némiképpen eltérnek egymástól, a 17 év alatti korosztály tartozik ebbe a csoportba.

Miért különleges a gyermekek helyzete?

Csak néhány, ám annál fontosabb fizikai különbség van a gyerekek és a felnőttek között:
• A gyermekeknek a testfelületükhöz képest arányaiban jelentősen nagyobb a fejük, mint a felnőtteknek, és mivel a hőleadás jelentős része ezen át történik, náluk nagyobb a kihűlés kockázata.
• A gyermekek bőre vékonyabb, mint a felnőtteké. A felhám vékonyabb és kevesebb a keratin tartalma, így a felnőttekhez képest nagyobb náluk a leégés veszélye is. A gyermekek hajlamosabbak a kiszáradásra is.

A gyerekek körében gyakori sérülések

Sajnálatos tény, hogy minden összehasonlító tanulmány, amely a felnőttek és gyerekek körében bekövetkező baleseteket vizsgálta, arra a következtetésre jutott, hogy a gyermekeknél - általában mintegy 2 faktorral - nagyobb a sérülés veszélye. A leggyakoribb balesetek az alsó- és felső végtagok ficamja, és törései.

A sisakhasználat általánosan a gyerekek 30 százalékára jellemző, a körükben jelentősen alacsonyabb a sérülések aránya. A sisakot nem viselő gyerekeknél 66 százalékkal nagyobb bárminemű sérülés kockázata.

A térdsérülések fajtái és kezelésük
A legtöbb térdsérülés hobbisportolás közben alakul ki. Leggyakrabban a szalagok és a meniscusok érintettek. A térd felépítéséről és a térdsérülések kezeléséről bővebben... >>

A világ síelőterületein számos országban tesznek komoly erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a gyerekeket sisakhasználatra ösztönözzék. Vannak, akik ingyenesen ajánlják fel a védősisakot, míg máshol ingyenes siklás jár a védősisakot használó gyermekeknek.

Sajnálatos módon, a csuklóvédő használata a gyerekek körében még szánalmasan alacsony, mindössze 3 százalék. Ez valószínűleg azt tükrözi, hogy még nehézségbe ütközik a megfelelő méretű csuklóvédő beszerzése. Sajnos sok gyermek használ bérelt felszerelést, amely gyakran nem tartalmazza a csuklóvédőt.

Egyéb rizikófaktorok a gyermekek körében:

A havas sportoknak a következő egyéb kockázati tényezői tehetnek kárt a gyermekek egészségében.
• Alacsony szintű sítudás. Különösen az első napok balesetveszélyesek, akárcsak a felnőttek esetében.
• Tapasztalatlanság az adott szezonban. Ez kevesebb, mint 5 nap síelést jelent.
• Kölcsönzött felszerelés használata.
• Korábbi sportsérülések.
• Sílecke igénybevétele.

Ez utóbbi tényező egy kicsit furcsának tűnhet – hiszen a sílecke lényege az lenne, hogy megvédjen a sérülésektől. A tény azonban az, hogy már egy ideje kimutatták, hogy az oktatás csak akkor hasznos a sérülések elleni védelemben, ha az párosul némi tapasztalattal.

További veszélye abban áll, hogy néhány óra után a gyermekek azt gondolhatják, hogy mindent tudnak a síelésről és olyan lejtőkön is megkísérlik a lesiklást, amelyek messze meghaladják a tapasztalataikat és képességeiket.

Úgyhogy vigyázzon, s miután gyermeke megkapta a szükséges instrukciókat, fokozatosan vezesse be a síelés örömeibe, hogy megfelelő tapasztalatokat szerezzen mielőtt a nagyobb kihívást jelentő pályákra „tévedne”.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, forrás: skiinjury; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Zenei fesztiválok veszélyei Zenei fesztiválok veszélyei

Bizonyos szabályok betartásával elkerülhetőek a kellemetlenségek.

Majomhimlő Majomhimlő

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban.

Hogyan lélegezzünk helyesen...

A helyes légzés nemcsak testi, hanem szellemi egészségünkre is hat, ezért kiemelten fontos, hogy ne csak a mindennapokban, hanem sportolás közben is...

Már egy kevés testedzés is...

Még egy kevés testedzés, mint az intenzív séta is jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát egy új tanulmány szerint.

Hogyan készüljünk a síelésre?

Az egyik legnépszerűbb téli sport napjainkban a síelés. Aki csak teheti, az első hó leesését követően a havas lejtőket célozza meg léccel a...

Felkészültség, védőfelszerelés...

A síelés klasszikus téli sport, ám annak érdekében, hogy az egészséget szolgálja és ne veszélyeztesse, nem lehet elégszer hangsúlyozni a technikai...

Tegyünk meg mindent a...

A síelésnél rendkívül fontos a megfelelő védőfelszerelés beszerzése. A réteges és a vízhatlan ruházaton kívül a bukósisak és a síszemüveg...

Téli sportsérülések megelőzése...

A síelés vagy snowboardozás sokkal kevésbé veszélyes, ha betartjuk a megfelelő óvintézkedéseket.

A legveszélyesebb sípályák

Most, hogy nyakig benne vagyunk a síszezonban, ideje kiterítenünk a térképet és eldöntenünk, hogy idén hol hódolhatnánk a téli sportok örömeinek.

Síbalesetek - biztosítás nélkül ne...

Sok utasbiztosítás eleve nem terjed ki a téli sportokra, vagy ha igen, akkor se fedezi minden esetben a síbalesetekre jellemző rendkívül magas...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.