• Gyermekek a lejtőn

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A síelés és a snowboardozás remek lehetőség arra, hogy gyermekünkkel egyszerre szerettessük meg mind a testmozgást és a havas sportokat, valamint a természet szépségeit. A gyerekek azonban nincsenek tisztában a rájuk leselkedő veszélyekkel.

    Számukra a fekete pályán való lesiklás, a sebesség leginkább izgalmas, remek szórakozást jelent veszély helyett. Milyen veszélyeknek vannak kitéve a gyerekek a lejtőkön, hogyan sérülhetnek meg, és mit tehetünk ezek ellen? Cikkünkben ezekre a kérdésekre próbálunk meg válaszolni.

    Hirdetés

    Az első dolog, amit tisztázni kell, a korosztályé. Kiket tekintünk gyerekeknek, ha síelésről van szó? Noha az egyes tanulmányok némiképpen eltérnek egymástól, a 17 év alatti korosztály tartozik ebbe a csoportba.

    Miért különleges a gyermekek helyzete?

    Csak néhány, ám annál fontosabb fizikai különbség van a gyerekek és a felnőttek között: 
    • A gyermekeknek a testfelületükhöz képest arányaiban jelentősen nagyobb a fejük, mint a felnőtteknek, és mivel a hőleadás jelentős része ezen át történik, náluk nagyobb a kihűlés kockázata.
    • A gyermekek bőre vékonyabb, mint a felnőtteké. A felhám vékonyabb és kevesebb a keratin tartalma, így a felnőttekhez képest nagyobb náluk a leégés veszélye is. A gyermekek hajlamosabbak a kiszáradásra is.

    A gyerekek körében gyakori sérülések

    Sajnálatos tény, hogy minden összehasonlító tanulmány, amely a felnőttek és gyerekek körében bekövetkező baleseteket vizsgálta, arra a következtetésre jutott, hogy a gyermekeknél - általában mintegy 2 faktorral - nagyobb a sérülés veszélye. A leggyakoribb balesetek az alsó- és felső végtagok ficamja, és törései.

    A sisakhasználat általánosan a gyerekek 30 százalékára jellemző, a körükben jelentősen alacsonyabb a sérülések aránya. A sisakot nem viselő gyerekeknél 66 százalékkal nagyobb bárminemű sérülés kockázata.

     

      A térdsérülések fajtái és kezelésük
    A legtöbb térdsérülés hobbisportolás közben alakul ki. Leggyakrabban a szalagok és a meniscusok érintettek. A térd felépítéséről és a térdsérülések kezeléséről bővebben... >>

    A világ síelőterületein számos országban tesznek komoly erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a gyerekeket sisakhasználatra ösztönözzék. Vannak, akik ingyenesen ajánlják fel a védősisakot, míg máshol ingyenes siklás jár a védősisakot használó gyermekeknek. 

    Sajnálatos módon, a csuklóvédő használata a gyerekek körében még szánalmasan alacsony, mindössze 3 százalék. Ez valószínűleg azt tükrözi, hogy még nehézségbe ütközik a megfelelő méretű csuklóvédő beszerzése. Sajnos sok gyermek használ bérelt felszerelést, amely gyakran nem tartalmazza a csuklóvédőt. 

    Egyéb rizikófaktorok a gyermekek körében:

    A havas sportoknak a következő egyéb kockázati tényezői tehetnek kárt a gyermekek egészségében.
    • Alacsony szintű sítudás. Különösen az első napok balesetveszélyesek, akárcsak a felnőttek esetében.
    • Tapasztalatlanság az adott szezonban. Ez kevesebb, mint 5 nap síelést jelent.
    • Kölcsönzött felszerelés használata.
    • Korábbi sportsérülések.
    • Sílecke igénybevétele.

    Ez utóbbi tényező egy kicsit furcsának tűnhet – hiszen a sílecke lényege az lenne, hogy megvédjen a sérülésektől. A tény azonban az, hogy már egy ideje kimutatták, hogy az oktatás csak akkor hasznos a sérülések elleni védelemben, ha az párosul némi tapasztalattal.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    További veszélye abban áll, hogy néhány óra után a gyermekek azt gondolhatják, hogy mindent tudnak a síelésről és olyan lejtőkön is megkísérlik a lesiklást, amelyek messze meghaladják a tapasztalataikat és képességeiket.

    Úgyhogy vigyázzon, s miután gyermeke megkapta a szükséges instrukciókat, fokozatosan vezesse be a síelés örömeibe, hogy megfelelő tapasztalatokat szerezzen mielőtt a nagyobb kihívást jelentő pályákra „tévedne”. 

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, forrás: skiinjury; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült: 2010.02.12 17:20
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Térdfájdalom: Hogyan előzheti meg a gyakori panaszt?

    A térdízületek egészséges működése elengedhetetlen feltétele a járásnak, a futásnak, a láb nyújtásának, hajlításának, ám sokszor a térdfájás forrását is itt kell keresnünk, hiszen rendkívüli igénybevételnek kitett ízületről van szó, amelyen kopásos elváltozások jöhetnek létre, és számos módon megsérülhet.

    A bokaficam nem banális sérülés! Ne vegye félvállról!

    A bokaízület szenved el leggyakrabban sportsérülést, a sportsérülések 25 százaléka ugyanis a bokaízületet érinti. A sérülés mechanizmusától függően a külső és/vagy belső oldali szalagok részlegesen vagy teljesen elszakadnak.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája

    A futás nemcsak az állóképességet javítja és segít az ideális testsúly elérésében, de fiatalon is tart. Kerüljük el a leggyakoribb hibákat a felhőtlen örömért!

    A térdízület kopása: tünetek, kivizsgálás és kezelés

    A térdízület kopásos megbetegedése esetén a csontokon kinövések, sarkantyúk jelennek meg, melyek merevséget okoznak, olykor az ízületek ropognak, kattognak mozgás közben. A gonarthrosis végstádiumában jön szóba a művi ízület, azaz térdprotézis beültetése.

    Achilles-sérülés - Oly könnyedén elkerülhető!

    Az átlagembernek csupán komoly kellemetlenséget, a sportolónak azonban igazi sorscsapást jelent az Achilles-ín gyulladása és részleges vagy teljes szakadása, amely sajnos egyike a leggyakoribb sportsérüléseknek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.