A rendszeres súlyemeléssel kiegészített aerob mozgásformák meghosszabbíthatják az életet

szerző: Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Egy friss kutatás szerint a súlyemelést aerobikkal kombinálva jelentősen csökkenthető az idő előtti, szívbetegség miatt bekövetkező elhalálozás esélye.

Az idősödő felnőtteknél, attól függően, hogy milyen gyakran emelgették a súlyokat, 9–22 %-kal csökkent a korai elhalálozás kockázata, míg a rendszeresen és intenzíven aerobikozók esetében 24–34%-os rizikócsökkenést találtak. Nem meglepő módon, akik mindkét sporttevékenységet űzték, azoknál volt a legalacsonyabb az idő előtti halálozás kockázata.

„A legújabb, amerikaiaknak szóló fizikai aktivitásra vonatkozó irányelvek egyaránt ajánlják az aerob mozgásformákat és az izomerősítő gyakorlatokat is, mint a súlyemelést” – nyilatkozta Jessica Gorzelitz, az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet egyik vezető kutatója.

Tehát, ha a jelenlegi sporttevékenységünk (akár aerobik, akár más) mellett elkezdünk súlyokat emelgetni, azzal nagyban megalapozzuk az egészségünket és a hosszú életünket. Mindez a súlyemelés számos előnyével magyarázható: többek között a testi funkciók javulásával és a megnövekedett fizikai erőnléttel. A súlyemelés anyagcserére gyakorolt hatása még jelenleg is tanulmányozott terület, az azonban már bebizonyosodott, hogy jótékony hatással van a vérnyomásra és a koleszterinszintre, valamint csökkenti a gyulladásos markerek mennyiségét.

Közel 100.000 főt vontak be a vizsgálatba, akik a kutatás részeként prosztata-, tüdő-, vastagbél- és petefészekrák-szűrésen estek át. A vizsgálat kezdetekor az átlagéletkor 71 év volt. A résztvevőket megkérdezték sportolási szokásaikról, kifejezetten az általuk végzett közepesen intenzív és intenzív sporttevékenységekről. Összességében 23%-uk végzett súlyzós edzést, 16%-uk legalább heti rendszerességgel. A vizsgálatban részt vevők egyharmada aerobikozott. Az ajánlott heti 150 perc mérsékelt vagy erőteljes aerob mozgásformát 24%-uk választotta, az alanyok 8%-a ennél is több időt szánt hetente aerobikra.

A 10 éves megfigyelési időszak eredményei azt mutatták, hogy a súllyal edzők, illetve aerobikozók körében alacsonyabb volt a bármely okból (többek között szívbetegségek miatt) bekövetkező halálozás, azonban a rákos megbetegedésekből eredő halálesetek elkerülése nem mutatott összefüggést a végzett sporttevékenységgel. Összevetve a mozgást egyáltalán nem végzőkkel, 41–47%-kal alacsonyabb volt az elhalálozás azok körében, akik az ajánlásnak megfelelő mennyiségű aerob mozgást végezték, mindemellett heti 1-2 alkalommal súllyal is edzettek. Ez utóbbi összefüggés szignifikánsabb volt a vizsgálatba bevont nők esetében, mint a férfiaknál.

A súlyemelés helyett hasonlóan pozitív hatású a calisthenics, a pilates, a fekvőtámasz, a különböző guggolások és a plyometrikus gyakorlatok, mint a négyütemű fekvőtámasz és a zsugorugrás. Gorzelitz szerint a legfontosabb, hogy az összes fő izomcsoportot (láb, törzs, hát, has, mell, váll és kar) megdolgoztassuk. A felnőtteknek, ideértve az idősödőket is, hetente legalább kétszer, közepes vagy nagy intenzitású, valamennyi izomcsoportot megmozgató tevékenységet kellene végezniük.

A korábbi kutatások kizárólag az aerob mozgásformák szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatásait tanulmányozták. A különféle izomerősítő gyakorlatok az utóbbi időben kerültek a figyelem középpontjába és ma már a felnőtteknek szóló, egészségre vonatkozó ajánlásokban is szerepelnek. Az itt bemutatott vizsgálat eredményei egyértelműen azt mutatják, hogy rendszeres súlyemeléssel és aerobikkal nemcsak fittebbek leszünk, hanem akár tovább is élhetünk.

Ezek is érdekelheti

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
Forrás: News Consumer News Print All News Consumer Pro New Drugs Pipeline Clinical Trials FDA Alerts Regular Weightlifting Could Lengthen Your Life (Drugs.com)

Frissítve: 2022.11.21. 04:03, Megjelent: 2022.11.21. 04:03
Címkék: Sport téma

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.