Ez az eddigi legjobb magyar eredmény a nemzetközi versenysorozat történetében

Tamara Hagen Cons.
megjelent:

Az elődöntőig jutott és végül az előkelő negyedik helyen végzett a cukorbeteg serdülő válogatott a Az elődöntőig jutott és végül az előkelő negyedik helyen végzett a cukorbeteg serdülő válogatott a Diabétesz Junior Kupánán.

Hollandia nyerte a hollandiai Arnhemben augusztus 24-én véget ért VII. Diabétesz Junior Kupa labdarúgó világbajnokságot, miután a döntőben 2:0-ra legyőzte Belgium csapatát. A magyar válogatott parádés játékkal jutott az elődöntőbe és bár alulmaradt a hollandokkal, és csupán egy ponttal a német válogatottal szemben, a csapat tagjai büszkén vették át a negyedik helyért járó érmeket. A cukorbeteg serdülő válogatott a 12 országból elért 4. helyével a Diabétesz Junior Kupák történetének eddigi legjobb magyar eredményét érte el.

A hollandiai Arnhem városában található Papendal Olimpiai Sport Centrumban, mely általában a Vitesse helyi labdarúgó csapat szurkolóinak bíztatásától hangos, ritkán látni nagyobb izgalmakat, mint ezen a hétvégén. 12 ország (Ausztria, Belgium/Luxemburg, Németország, Magyarország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Oroszország, Spanyolország, Egyesült Királyság, Szlovákia, Svájc) 1-es típusú cukorbeteg gyermekei részesülhettek abban az élményben és megtiszteltetésben, hogy ők küzdhettek meg a győzelmi serlegért ezen a nem hivatalos labdarúgó világbajnokságon. Szurkolók százai osztoztak a döntő izgalmában, ahol Hollandia 2-0-s győzelmet aratott Belgium csapata felett. A világbajnoki cím mellett pedig két különdíj is gazdára talált. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség által támogatott Fair Play Díjat az Egyesült Királyság, míg az életkor és nem szempontjából legváltozatosabb válogatottnak járó elismerést, az Egyenlő Esélyek Díját Spanyolország vehette át.

A szombaton zajló csoportmérkőzéseket Magyarország az orosz válogatott felett aratott 6-1-es győzelemmel nyitotta. Ez a fantasztikus lendület később sem hagyott alább és az Ausztria, Svájc, Szlovákia, Németország elleni meccsek során összesen 24 gólt lőtt a magyar válogatott az ellenfelek kapujába. A Svájc elleni 7-1-es győzelem pedig egyenesen az elődöntőig repítette a magyar válogatottat. A vasárnapi elődöntőben Hollandiával szemben most alulmaradt a csapat, majd a bronzmérkőzésen a korábbi győztes Németország 3-2-es eredménnyel bizonyult jobbnak. A kezdeti búslakodáson azonban hamar túltették magukat a kis focisták, akik nagyon büszkék az elért eredményükre. Lehetnek is, hiszen az idei 4. helyükkel történelmet írtak; ezen a versenysorozaton Magyarország még soha nem ért el ilyen jó helyezést.

A Diabétesz Junior Kupa, melynek szervezője a Medtronic, a világ egyik legnagyobb orvos-technológiai cége, a diabétesz kezelés területén a világ első számú vállalata, legfőbb célja a sport népszerűsítése a 1-es típusú cukorbetegek körében. A sport kiemelkedő jelentőségű a fiatal betegek számára állapotuk megfelelő kezelése szempontjából Ezt azért is nagyon fontos hangsúlyozni, mivel az 1-es típusú diabétesz egyre gyakoribb, riasztó 5%-os éves növekedési rátával az óvodások, és 3%-os rátával az iskolás és serdülőkorú gyerekek körében. A betegeknek folyamatos inzulinadagolásra van szükségük, hogy cukor szintjüket kontrollálják.

„A VII. Diabétesz Junior Kupát idén Hollandia nyerte. Azonban körbe nézve a lelkesedéstől izgatott arcokon azt kell mondanom, hogy itt mindenki győztes, a cukorbetegséggel szemben megvívott mindennapi küzdelem győztese! Ez a világbajnokság arról szól, hogy megmutassuk a diabéteszes fiataloknak, hogy igenis teljes életet élhetnek. Szeretnénk, ha erről az inspiráló helyszínről és közösségből úgy térnének haza és azt az üzenetet adnák tovább sorstársaiknak, hogy a diabétesz nem akadály, hanem motiváció az 1-es típusú cukorbeteg gyerekek számára! -mondta Gelencsér Éva, a Diabétesz Junior Kupa magyar szóvivője, a Soproni Erzsébet Oktató Kórház diabetológus szakorvosa, aki a csapat orvosi felügyeletét is ellátta a versenysorozat folyamán.

„Sok, a Diabétesz Junior Kupán résztvevő 10-14 éves gyerek és családja számára ez volt az első alkalom, amikor hasonló helyzetben lévő családokkal találkozhatott és megoszthatta tapasztalatait a diabétesz kezeléssel és a sporttal kapcsolatban. A küldetésünk, hogy a betegeinket szolgáljuk. Diabétesszel kapcsolatos pozitív élményhez juttatni őket pedig igazi boldogsággal és büszkeséggel tölt el mindannyiunkat - mondta Annette Brüls, a Medtronic Diabétesz üzletág nyugat-európai és kanadai alelnöke. – „Ide minden csapat úgy érkezett, hogy nyerni akart és maximuma legjavát nyújtani, ennek ellenére az egész versenyt a sportszerűség és egymás tisztelete hatotta át!” – fűzte hozzá Bas van de Goor a Diabétesz Junior Kupa nemzetközi nagykövete, olimpiai bajnok röplabdajátékos, aki maga is 1-es típusú cukorbeteg.

A magyar Diabétesz Junior Kupa válogatott tagjai

Árvai Bence József Pusztazámor
Cseledi Dávid Richárd Balatonfüred
Kovács Adrián Fertőd
Lasztóczi Márton Miskolc
Lázár Zsombor Győr
Méreg Máté Budapest
Nedvig Boldizsár Iszkaszentgyörgy
Pápa Sándor Ibrány
Pelles Dominik Gábor Debrecen
Petroff Norbert Budapest
Szigeti Péter Balázs Hédervár

A magyar Diabétesz Junior Kupa válogatott edzője: Havas Máté (utánpótlás koordinátor, Győri ETO FC)

A VII. Diabétesz Junior Kupa végeredménye:

1. Hollandia

2. Belgium

3. Németország

4. Magyarország

5. Szlovákia

6. Spanyolország

7. Ausztria

8. Lengyelország

9. Egyesült Királyság

10. Oroszország

11. Olaszország

12. Svájc

(Tamara Hagen Cons.)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.