Befolyásolhatja a gépkocsivezetést az inzulin?

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
frissítve:

Sokan cukorbetegen is volán mögé ülnek a könnyebb és gyorsabb közlekedés érdekében. Vajon mire/mikre érdemes odafigyelniük vezetés előtt, közben és után?

Az inzulin a cukorbetegség kezelésében alkalmazott, bőr alá adható injekciós kezelési eljárás. Az, hogy a cukorbetegség mely fajtájában, mely stádiumában van szükség inzulin adására, a kezelőorvos döntése, aki az adott beteget egyénileg értékeli, a kezelési alternatívákat figyelembe véve.

A betegek részére sajnos gyakran nem egyértelmű, hogy nem annak van jelentősége, hogy adott napszakban 6 vagy 10 mmol/liter érték körül mozog-e a vércukrunk („hiszen doktornő, én már megszoktam és a közérzetem is jó a magas cukor mellett”), hanem annak, hogy hosszú távon a vérben keringő vércukor adott szervek érfalában olyan eltéréseket, olyan kóros fehérje átrendeződéseket eredményez, mely számos szerv működését teheti tönkre, akár öt éven belül is. A kezelőorvos ezek alapján nem egyedül az aznapi vércukor értéket szeretné csökkenteni, de célja a beteg veséjének, lábának, szívének, szemének, agyának stb. épségének lehetőség szerinti megőrzése is.

Olvasson tovább! A cukorbetegség vesekárosító hatása

Ezek közül a hosszútávú károsodások közül egyik a szem retinájának károsodása. Az ún- 1-es típusú cukorbetegségben később jelenik meg az elváltozás, de pl. 20 év betegségtartam után majdnem mindenkit érint, míg 2-es típusú cukorbetegségben a látásban bekövetkezett változás is lehet a betegség felismeréséhez vezető első jel. Ezért fontos kezelni a cukorbetegséget, helyesen kezelni és rendszeresen felkeresni szemész orvosunkat is.

Hogyan befolyásolja az inzulin a látást?

Nem maga az inzulin van hatással a látásunkra, hanem a nem megfelelően kezelt cukorbetegség (és magasvérnyomás is). Ha az adott inzulin- vagy gyógyszeres terápia mellett rendezett a cukorháztartás, nem kell számolni a látás kifejezett romlásával, de ekkor is szükséges a szemünk legkésőbb évenkénti vizsgálata. Ha nincs megfelelően beállítva a betegség, nem elegendő az alkalmazott inzulin, akkor tovább károsodik a látás, az okozott szervelváltozások miatt.

Olvasson tovább! A cukorbetegség szemészeti szövődményei

Másrészt a nem megfelelően beállított inzulin mellett lehetnek alacsony vércukor értékek is, melyek az agyi vércukor ellátás elégtelensége miatt kábultsághoz, zavartsághoz, meglassult reakcióidőhöz, akár eszméletvesztéshez is vezethetnek.

Miért lehet veszélyes az inzulinnak kezelt cukorbetegség gépjárművezetés szempontjából?

Nem az inzulinnak van tehát befolyásoló hatása, hanem magának a jól, alul-, vagy túlkezelt betegségnek.

 • Nem jól beállított cukorbetegség mellett hosszútávon romlik a látás, az idegrendszeri funkciók.
 • Nem elegendő kezelés mellett a magas vércukorszint zavartságot, eszméletvesztést, látászavart okoz.
 • Túl- vagy rosszul kezelt betegség mellett (vagy elégtelen táplálékbevitelnél) szintén romlik a mentális funkció, a reakcióidő, zavartság, kábultság alakul ki.

Ezért szükséges az inzulinnal kezelt cukorbetegek megfelelő gondozása:

 • Legyen rendezett a szénhidrátháztartás.
 • Szemészeti kontroll ellenőrizze a látásunkat.
 • Időközönként legyen megítélve alkalmasságunk gépjárművezetés szempontjából is.

Kaphat-e az inzulinnal kezelt cukorbeteg jogosítványt?

Természetesen megfelelő feltételek mellett igen. Azonban szigorúbb feltételek mellett mint egészséges embertársaink. Cukorbetegség mellett rövidebb a kiadható engedély érvényessége (öt év). Szakorvosi (diabetológiai, vagy belgyógyászati) véleményezés szükséges ahhoz, hogy a háziorvos, vagy a foglalkozásügyi orvos kiadhassa az orvosi alkalmassági igazolást.

Az ehhez szükséges tényezők jogszabály szerint vannak meghatározva:

 • akár inzulinnal, akár gyógyszeresen kezelt a beteg, ismernie kell az alacsony vércukorszint tüneteit.
 • ismétlődő, súlyos alacsony vércukorszintű (hypoglycaemias) epizódok esetén nem adható engedély, csak abban az esetben (és csak három évre), ha nem volt egy éven belül hypoglycaemia, napi szintű vércukormérést végez a beteg, ismeri a tüneteket, nincs más kizárási tényező.

Mire figyeljen az inzulinnal kezelt cukorbeteg?

Vezetés során önmagunkért, utastársunkért és a forgalomban részt vevő embertársainkért is felelősek vagyunk. Mindezeket figyelembe véve saját érdekünk egészségünk megóvása érdekében, és a veszélyforrások, balesetek elkerülése miatt is a meglévő cukorbetegségünk helyes kezelése.

Általános szempontként, nem csak gépjárművezetésnél elmondható, hogy cukorbetegség esetén szükséges:

 • a rendszeres testmozgás, túlsúly esetén a fogyás, mely javítja az anyagcsere állapotot
 • a diéta tényleges szigorú betartása
 • rendszeres vércukormérés állapotunknak megfelelően
 • a kezelés rendkívül pontos betartása
 • rendszeres belgyógyászati, diabetológiai, szemészeti ellenőrzés
 • szövődmények gondos kezelése
 • alkohol kerülése, amely tovább ronthatja a vércukorháztartást

Ezen felül vezetés előtt: rossz anyagcsere állapot, ismétlődő rosszullétek, nem megfelelően beállított cukorbetegség esetén legyen belátásunk, és saját, családunk és embertársaink érdekében ne üljünk kormány mögé meggondolatlanul.

Dr. Ujj Zsófia ÁgnesForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Húsvéti tojás Húsvéti tojás

Van néhány dolog, amit nem árt, ha tud.

Hüvelygomba kezelése Hüvelygomba kezelése

Helyi hatású készítmény a terápia hatékony kiegészítéséért. (x)

Bázis inzulin és bólus inzulin - Mi a különbség?

Mielőtt megkezdenénk inzulinterápiánkat, érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a szerveztünk által igényelt inzulinmennyiség mely két fő...

Miért veszélyes a prediabétesz és hogyan kerülje el?

Prediabéteszről akkor beszélünk, mikor valakinek a vércukorszintje magasabb a normálisnál, de még nem érte el azt a szintet, amikor már 2-es típusú...

Inzulinrezisztencia - Jelentése, tünetei és kezelése

Az inzulinrezisztencia (IR) azt jelenti, hogy az inzulin hatása a célsejteken gyengül, ezáltal több inzulinra van szükség a megfelelő vércukorszint...

Mikor mondható ki valakiről, hogy cukorbeteg?

A cukorbetegség nem egységes kórkép. Több okból alakulhat ki, ennek megfelelően lefolyása és kezelése is eltérő lehet.

Étrendi javaslatok inzulinkezelés mellett

A cukorbetegek étrendjének célja az addigi, általában nem megfelelő étrendnek az egészséges életvitel irányába történő módosítása.

A 2-es típusú cukorbetegség szövődményei

A 2-es típusú cukorbetegséget nehéz felismerni a betegség korai stádiumában, ám a betegség az összes szervet érinti, és megfelelő kezelés...

A 2-es típusú cukorbetegség kezelése

A betegség kezelése egy életen át tartó elkötelezettséget jelent rendszeres vércukorszint-ellenőrzéssel, egészséges étkezéssel, rendszeres...

Munkavállalási szempontok inzulinnal kezelteknek

Amikor felnőttkorban valaki – az aránylag hirtelen kialakuló 1-es típusú diabétesz vagy hosszabb időtartam után 2-es típusú diabétesz miatt –...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.